Πα. Απρ 26th, 2024

Συνέντευξη του δημάρχου Αιγάλεω Γ. Γκίκα στο e-ota: Σκοπός είναι να κερδίζουμε μάχες για τους πολίτες μας

* Στον Σωτήρη Πολύζο

Ο δήμαρχος Αιγάλεω, Γιάννης Γκίκας, μιλώντας στο e-ota έκανε έναν απολογισμό της θητείας του έως σήμερα αναφερόμενος, μεταξύ άλλων, στα πολύ σημαντικά έργα υποδομής που έρχονται, στην καθημερινότητα και στην ενεργειακή κρίση.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη: 

Καθώς πλησιάζουμε προς την ολοκλήρωση της τετραετίας σας στον Δήμο Αιγάλεω, θα αποτολμούσατε έναν απολογισμό; Πόσο ικανοποιημένος είστε; 

«Ξέρετε, για όσους ασχολούμαστε με την Αυτοδιοίκηση, η κρίση της κοινωνίας, των πολιτών που μας έχουν επιλέξει και εμπιστευτεί για να τους υπηρετούμε, είναι καθημερινή. Το πρόβλημα υπάρχει έξω από το σπίτι κάποιου, και καλείσαι να το λύσεις. Το Αιγάλεω, η πόλη μας, το σπίτι μας, είναι ένας δήμος με κατοίκους που έχουν μάθει να μάχονται. Να μην το βάζουν κάτω. Το ίδιο κάνουμε και εμείς. Κληθήκαμε να διαχειριστούμε διαδοχικές και σύνθετες κρίσεις. Την οικονομική κρίση, την πανδημία του κορονοϊού, σήμερα την ακρίβεια. Η μια έδωσε τη σκυτάλη στην άλλη, και εμείς καλούμαστε καθημερινά να αντιμετωπίσουμε συνέπειες που λειτουργούν σωρευτικά. Από την πρώτη στιγμή δώσαμε έμφαση στην καθημερινότητα των πολιτών, να διευκολύνουμε τη ζωή τους, να ακούσουμε τις ανάγκες και τις αγωνίες τους, να δίνουμε λύσεις και απαιτήσεις. Δρομολογήσαμε μια σειρά από παρεμβάσεις αιχμής, αλλά και έργα υποδομής και προοπτικής. Το Αιγάλεω είναι μια πανεπιστημιούπολη, σε αγαστή συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, ενώνοντας το νήμα με την ιστορική διαδρομή, αλλά και την ανάγκη να αξιοποιήσουμε το συγκριτικό πλεονέκτημα της Παιδείας.

Εντάχθηκε στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» η ανοικοδόμηση του 1ου Γυμνασίου, το οποίο είχε υποστεί σοβαρές ζημιές από τον τελευταίο σεισμό, η αναβάθμιση του κέντρου της πόλης μας στον Εσταυρωμένο, στην πλατεία Ελευθερίου Βενιζέλου, η ψηφιακή αναβάθμιση των υπηρεσιών, και η λειτουργία πολλών σημείων δωρεάν wi-fi στην πόλη μας.

Μετράμε μικρές νίκες απέναντι σε υστερήσεις και στρεβλώσεις, που μας δίνουν κουράγιο να συνεχίσουμε να κερδίζουμε μάχες για τους πολίτες του Αιγάλεω»

 

Η θητεία σας συνέπεσε με την εφαρμογή του νόμου της απλής αναλογικής. Βοήθησε ή δυσκόλεψε το έργο σας; 

«Υπήρξα πάντοτε υποστηρικτής των συναινέσεων. Της συνεργασίας. Της συνεννόησης. Της συναντίληψης για το κοινό μέλλον, και το πώς μπορούμε να αναδείξουμε τα πολλά και σημαντικά που μας ενώνουν, παραμερίζοντας τα λίγα και επουσιώδη που μας κρατούν μακριά. Η απλή αναλογική θα μπορούσε να αποτελέσει μια εξαιρετική αφετηρία για να ενώσουμε δυνάμεις. Κάτι τέτοιο ωστόσο δεν το βλέπουμε στην πράξη. Πολλές φορές επικρατούν «υπερ-εγώ», προσωπικές επιδιώξεις, συγκυριακές προτεραιότητες, συντεχνιακές νοοτροπίες, ξεπερασμένες από τη ζώσα πραγματικότητα διαιρέσεις. Η Δημοκρατία χρειάζεται φροντίδα. Και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση έχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας, ώστε να βλέπουν οι περισσότεροι τον ρόλο τους ως διαρκή ανάγκη προσφοράς προς τους πολίτες, αντί να διεκδικούν αξιώματα και προβολή».

Πώς μπορεί να βοηθήσει ένας δήμος τους πολίτες του, στη σκιά της ενεργειακής κρίσης και της επιβάρυνσης του κόστους ζωής;

«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ο περισσότερο ανθρωποκεντρικός θεσμός της Πολιτείας μας. Με απευθείας και αδιαμεσολάβητη επαφή με τους πολίτες. Αν είχαμε εισακουστεί τα προηγούμενα χρόνια, και είχαν δοθεί στους δήμους μητροπολιτικές αρμοδιότητες, μεγαλύτερες δυνατότητες ουσιαστικής παρέμβασης, σε συνδυασμό φυσικά με τους αναγκαίους οικονομικούς πόρους, σήμερα θα μπορούσαμε να συνδράμουμε περισσότερο την κοινή προσπάθεια της Πολιτείας να σταθεί όρθια η κοινωνία. Να μην μείνει κανένας πίσω. Εμείς στο Αιγάλεω, εκπροσωπούμε περήφανους ανθρώπους, οικογενειάρχες, που μάχονται καθημερινά για να επιβιώσουν. Γι’ αυτό και αξιοποιήσαμε κάθε δυνατότητα που μας προσφέρει η νομοθεσία, ώστε να μην επιβαρυνθούν οι πολίτες το κόστος της ακρίβειας που υφίστανται οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

 

Πού θα κριθούν οι εκλογικές αναμετρήσεις του μέλλοντος; 

«Εκεί όπου κρίνονται πάντα. Στην καθημερινότητα. Στην ποιότητα ζωής των πολιτών. Η κοινωνία έχει την ευθυκρισία να διακρίνει εύκολα ποιοι έδωσαν μάχες για τους πολίτες και ποιοι παρακολουθούσαν απαθείς τη ζωή τους να δυσκολεύει. Εμείς δώσαμε συνειδητά, από την πρώτη στιγμή, έμφαση στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών μας. Να είμαστε εκεί, όταν χρειάζεται. Για εκείνους που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη. Είμαστε περήφανοι για τις κοινωνικές δομές μας, τις οποίες και προσπαθούμε διαρκώς να βελτιώνουμε, ακούγοντας και κατανοώντας τις ανάγκες των κατοίκων του Αιγάλεω.

Θέτουμε καθημερινά το έργο αλλά και τη συμπεριφορά μας στην κρίση των συμπολιτών μας και τους ζητούμε να συγκρίνουν και να επιλέξουν. Θέλουμε να γινόμαστε καλύτεροι, ώστε να υλοποιούμε τις δικές τους επιθυμίες».