Πε. Μαρ 28th, 2024

Συνέντευξη του δημάρχου Παιανίας Ισίδωρου Μάδη στο e-ota: Παρά τις αντιξοότητες, επανιδρύουμε τον δήμο μας

* Στον Σωτήρη Πολύζο

O δήμαρχος Παιανίας Ισίδωρος Μάδης μιλώντας στο e-ota κάνει έναν σύντομο απολογισμό για όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα από την ημέρα που ξεκίνησε τη θητεία του, αντιμετωπίζοντας χρόνια προβλήματα της περιοχής. «Κόντρα στις αντιξοότητες, προχωρήσαμε επί της ουσίας σε επανίδρυση του Δήμου Παιανίας», αναφέρει χαρακτηριστικά. Ο ίδιος τονίζει ότι ξεκόλλησαν έργα που είχαν μείνει στα συρτάρια, σώθηκαν χρηματοδοτήσεις που ήταν στον αέρα ενώ εξασφαλίστηκαν και ιδιωτικές χρηματοδοτήσεις για μικρότερα έργα. Αναφορικά με τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023 ανοίγει τα χαρτιά του λέγοντας ότι θα είναι και πάλι υποψήφιος δήμαρχος Παιανίας για να υπερασπιστεί το έργο που έχει παραχθεί και να διασφαλίσει τη συνέχιση και την ολοκλήρωσή του.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη:

 

Κύριε δήμαρχε οδεύουμε προς το τέλος της τετραετίας η οποία για εσάς ήταν η πρώτη. Κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό, πόσο ικανοποιημένος είστε;

Η αλήθεια είναι ότι αυτά τα χρόνια κληθήκαμε  να αντιμετωπίσουμε μια πρωτοφανή υγειονομική, ενεργειακή και οικονομική κρίση. Παρόλα αυτά και κόντρα στις αντιξοότητες, προχωρήσαμε επί της ουσίας σε επανίδρυση του Δήμου Παιανίας. Αντιμετωπίσαμε χρονίζοντα προβλήματα κάνοντας αλλαγές σε κάθε επίπεδο της διοίκησης, εκσυγχρονίζοντας τεχνολογικά τις υπηρεσίες ενώ την ίδια ώρα  σχεδιάσαμε την επόμενη μέρα. Αντιλαμβάνομαι την δυσαρέσκεια που εντοπίζεται σε δικαιολογημένες απαιτήσεις των πολιτών, αλλά για πρώτη φορά ο Δήμος Παιανίας βγήκε από τα όρια των Μεσογείων, έγινε ισότιμος συνομιλητής της κεντρικής διοίκησης, διεκδίκησε και κέρδισε μεγάλες χρηματοδοτήσεις από κάθε πηγή είτε πρόκειται για το Αντώνης Τρίτσης είτε το Πράσινο Ταμείο, ενώ επιτέλους αναβαθμίστηκε και στο πλαίσιο του ΣΠΑΥ. Μόνο από τον σύνδεσμο εξασφαλίστηκαν έργα ύψους 1.500.000 ευρώ περίπου ενώ συνολικά ως δήμος διεκδικούμε περίπου 25.000.000 ευρώ από το Αντώνης Τρίτσης με τις πρώτες εγκρίσεις να είναι γεγονός. Παράλληλα ξεκολλήσαμε έργα που είχαν μείνει στα συρτάρια, σώσαμε χρηματοδοτήσεις που ήταν στον αέρα ενώ εξασφαλίσαμε και ιδιωτικές χρηματοδοτήσεις για μικρότερα έργα.

 

Ποιες ήταν οι συνέπειες της απλής αναλογικής στους ΟΤΑ; Η παρέμβαση της κυβέρνησης είχε αποτέλεσμα; 

 

Δυστυχώς, εξαιρετικά αρνητικές, κάτι που ευτυχώς θα αλλάξει με το νέο εκλογικό σύστημα που θα ισχύει στις επόμενες εκλογές. Σήμερα, μάλιστα, καλείται το ΣτΕ να αποφασίσει για τη νομιμότητα της κυβερνητικής απόφασης παραβλέποντας όμως την ουσία της δημοκρατίας: η πλειοψηφία των πολιτών ψήφισε με συγκεκριμένα κριτήρια υπέρ ενός προγράμματος. Με την απλή αναλογική στερείται ο νικητής την ευκαιρία να υλοποιήσει το όραμά του και να κριθεί. Αντί αυτού καλείται να πει σε διαδικασία διαπραγματεύσεων με δυνάμεις της αντιπολίτευσης, όχι πάντα με διαφανείς όρους. Πρέπει επιτέλους να γίνει ξεκάθαρο πως οι συνεργασίες μπορούν να επιτευχθούν μόνο προεκλογικά. Και στην τοπική αυτοδιοίκηση αυτό γίνεται από χρόνια. Οτιδήποτε άλλο αποτελεί τροχοπέδη.

Το κόστος ενέργειας στραγγαλίζει τους ΟΤΑ. Και εσείς προσωπικά εκφράσατε την ανησυχία σας κατά την τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Τι λύσεις προτείνετε; 

Η κυβέρνηση προχώρησε σε ψήφιση πρόσθετου προϋπολογισμού για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Οι ΟΤΑ δεν έχουμε αυτή την δυνατότητα. Δεν είναι δυνατόν να μετακυλήσουμε το αυξημένο ενεργειακό κόστος στους δημότες οι οποίοι ούτως ή άλλως επιβαρύνονται από την έμμεση και άμεση φορολογία.

Επιτρέψτε μου εδώ να επισημάνω και ένα επιπλέον πρόβλημα: ενώ οι δημότες πληρώνουν κανονικά τους λογαριασμούς τους στους παρόχους, οι εισφορές τους στους δήμους δεν αποδίδονται εγκαίρως δημιουργώντας ταμιακό πρόβλημα.

Όσον αφορά την επιβάρυνση του δημοτικού προϋπολογισμού αυτή ανέρχεται σε ποσοστό άνω του 50%. Σκεφτείτε μόνο πως περάσαμε έναν ιδιαιτέρως παγωμένο χειμώνα όπου τα σχολεία λειτούργησαν με ανοιχτά παράθυρα με ότι αυτό συνεπάγεται σε ανάγκες θέρμανσης. Και δεν υπάρχει άλλος ρεαλιστικός τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος εκτός από την έκτακτη κρατική χρηματοδότηση.

Η επόμενη εκλογική αναμέτρηση που θα σας βρει; 

Υποψήφιο δήμαρχο Παιανίας για να υπερασπιστώ το έργο που έχει παραχθεί και να διασφαλίσω τη συνέχιση και την ολοκλήρωσή του. Αντιλαμβάνεστε ότι με δεδομένη την μονίμως έκτακτη κατάσταση που βιώνουμε τα 2 τελευταία χρόνια, αλλά και τις γνωστές παθογένειες της γραφειοκρατίας για να ολοκληρωθεί το σχέδιό μας χρειάζονται δύο θητείες.

Στο πλαίσιο αυτό εμείς συνεχίζουμε με επιμονή και συνέπεια να εργαζόμαστε για να διεκδικήσουμε όσα αξίζει ο Δήμος και οι συμπολίτες μας. Περισσότερους πόρους, περισσότερα έργα, μια καλύτερη καθημερινότητα.Είμαι βέβαιος ότι όλοι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε.