Πε. Απρ 18th, 2024

Στέλιος Πέτσας: 367 εκατ. ευρώ για την «Αθλητική» Ελλάδα

«Για πρώτη φορά, η Ελληνική πολιτεία κινητοποιεί –συντονισμένα– τόσα πολλά χρηματοδοτικά εργαλεία για την κατασκευή και αναβάθμιση αθλητικών υποδομών σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, υλοποιώντας έργα που βρίσκονταν επί χρόνια στα χαρτιά», σημείωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, στον χαιρετισμό του στο πλαίσιο της τριήμερης συνεδριακής, εκθεσιακής και αθλητικής εκδήλωσης του Υφυπουργείου Αθλητισμού για το «Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για τον Αθλητισμό – Συμπαίκτες στο Μέλλον του Αθλητισμού», που πραγματοποιείται στην Πάτρα, στις 8-10 Απριλίου 2022.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών χαιρέτισε την πρωτοβουλία του Υφυπουργού Αθλητισμού, κ. Λευτέρη Αυγενάκη, για έναν ανοιχτό αθλητικό διάλογο με το σύνολο της αθλητικής οικογένειας, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τον επιχειρηματικό κόσμο και παρουσίασε αναλυτικά τις παρεμβάσεις για την «Αθλητική» Ελλάδαμε αιχμή τα χρηματοδοτικά Προγράμματα του Υπουργείου Εσωτερικών για τους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας, όλο αυτό το διάστημα.

«Διαθέτουμε τους απαραίτητους πόρους και εντάσσουμε συνεχώς νέα έργα που ενδυναμώνουν τον αναπτυξιακό, κοινωνικό και πολιτιστικό/ αθλητικό ρόλο της Αυτοδιοίκησης», είπε ο κ. Πέτσας, επισημαίνοντας ότι μέχρι σήμερα το Υπουργείο Εσωτερικών έχει χρηματοδοτήσει έργα, συνολικού ύψους 367 εκατ. ευρώγια την κατασκευή νέων αθλητικών υποδομών και την αναβάθμιση υφιστάμενων αθλητικών εγκαταστάσεων, σε όλη την Επικράτεια. «Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο ποσό, που η Αυτοδιοίκηση –ποτέ στο παρελθόν– δεν είχε στη διάθεσή της», πρόσθεσε Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο κ. Πέτσας:

  • 202 εκατ. ευρώ έχουν διατεθεί μέσω του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», εκ των οποίων:
  • 98 εκατ. ευρώ για 16 ώριμα αθλητικά έργα, μέσω της Πρόσκλησης ΑΤ06 (άξονας «Αστικής Αναζωογόνησης»)
  • 29 εκατ. ευρώ για συντήρηση και αναβάθμιση 29 ανοιχτών αθλητικών εγκαταστάσεων και αθλητικών υποδομών σχολείων με προδιαγραφές βελτιώνουν και την προσβασιμότητα ΑμΕΑ, μέσω της Πρόσκλησης ΑΤ10
  • 75 εκατ. ευρώ για κατασκευή 22 σύγχρονων αθλητικών εγκαταστάσεων σε σχολεία, μέσω της Πρόσκλησης ΑΤ07 («Αξιοποίηση του κτιριακού αποθέματος των Δήμων»)
  • 162,2 εκατ. ευρώ έχουν διατεθεί μέσω του Προγράμματος «ΦιλόΔημος ΙΙ» για κατασκευή, επισκευή και συντήρηση αθλητικών εγκαταστάσεων σε 291 Δήμους της χώρας και
  • 2,7 εκατ. ευρώ έχουν διατεθεί μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Εσωτερικών (ΣΑΕ 055), για την υλοποίηση έργων στους Δήμους Αλμωπίας, Έδεσσας και Δοξάτου. Τρεις περιοχές, στις οποίες –όλα αυτά τα χρόνια– υπήρξε παντελής έλλειψη αθλητικών εγκαταστάσεων και υποδομών, όπως τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών.

«Μιλάμε για εργοτάξια, παντού, σε όλη τη χώρα. Ενώνουμε δυνάμεις –μαζί με την Αυτοδιοίκηση– και χρηματοδοτούμε έργα που δίνουν προστιθέμενη αξία στις τοπικές κοινωνίες, βελτιώνουν στην πράξη την καθημερινότητα των πολιτών, δίνουν διέξοδο στους νέους μας και διαμορφώνουν τις συνθήκες για ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας», υπογράμμισε ο κ. Πέτσας και εξήρε την καλή προετοιμασία, από πλευράς Δήμων και Περιφερειών, σχετικά με τον φάκελο των προτάσεων που έχουν υποβάλει στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών με ολοκληρωμένες μελέτες και ώριμα σχέδια.

«Όλες αυτές οι προτάσεις των Δήμων και των Περιφερειών δεν αποτελούν ένα θεωρητικό σχήμα», πρόσθεσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών και έφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα δύο σημαντικά έργα που χρηματοδοτήθηκαν από το Υπουργείο Εσωτερικών και που ο ίδιος, προσωπικά, εγκαινίασε πρόσφατα.

  • Το ανακαινισμένο Δημοτικό Στάδιο της Μεσσήνης –το οποίο εγκαινιάστηκε τον Οκτώβριο– και σήμερα φιλοξενεί αθλητικούς αγώνες, καθώς και τις προπονήσεις ομάδων, ερασιτεχνικών σωματείων, νέων και παιδιών που αγαπούν τον αθλητισμό και
  • Το κλειστό γυμναστήριο Νέων Μουδανιών, το οποίο εγκαινιάστηκε στα μέσα Ιανουαρίου και παραδόθηκε προς χρήση στους δημότες της περιοχής, μετά την αποκατάσταση-εξπρές των σοβαρών ζημιών που είχε υποστεί από τη θεομηνία που έπληξε την Χαλκιδική, στις 10 Ιουλίου 2019.

«Κρινόμαστε από το αποτέλεσμα. Και για να έρθει το αποτέλεσμα, όπως στην αθλητική ζωή, έτσι και στην πολιτική ζωή –είτε μιλάμε για την κεντρική πολιτική σκηνή, είτε για την αυτοδιοικητική– χρειάζονται τρία πράγματα. Σχέδιο. Πολλή δουλειά. Και συνεργασία, δηλαδή ομαδική δουλειά. Με αυτό το τρίπτυχο πορευόμαστε. Έπειτα από μία περίοδο υπερδεκαετής κρίσης, είμαστε πλέον σε θέση να βλέπουμε σοβαρά σχέδια να υποβάλλονται από τους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας και, με πολλή δουλειά, έχουμε φτάσει –με την ομαδική μας συνεργασία– σε ένα επίπεδο όπου μπορούμε και υλοποιούμε έργα σε όλη τη χώρα. Και έτσι θα συνεχίσουμε. Όλοι μαζί. Για το παρόν και το μέλλον του τόπου μας. Προκειμένου να υλοποιήσουμε –και τα επόμενα χρόνια– αυτό που θα θέλαμε να είχαμε δει από τις προηγούμενες δεκαετίες και αυτό που αξίζει στη χώρα μας: η Ελλάδα, συνεχώς, να πηγαίνει ψηλότερα. Και για εμάς και –πρωτίστως– για τις επόμενες γενιές», επισήμανε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών.

Ξεχωριστή μνεία έκανε ο κ. Πέτσας στα αθλητικά έργα που έχουν χρηματοδοτηθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών στη Δυτική Ελλάδα, η οποία αποτελεί τον πρώτο σταθμό της πρωτοβουλίας του Υφυπουργού Αθλητισμού για το «Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για τον Αθλητισμό». Πρόκειται, όπως ανέφερε, για 18 έργα με σύγχρονες και ασφαλείς προδιαγραφές, στους νομούς Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας και Ηλείας –συνολικού προϋπολογισμού 12,8 εκατ. ευρώ– που κάνουν τη ζωή των πολιτών καλύτερη.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών στάθηκε, επίσης, στην  πρόσφατη πρωτοβουλία που ανέλαβε από κοινού με τον Υφυπουργό Αθλητισμού –σε συνεργασία με την Κ.Ε.Δ.Ε.– προκειμένου οι Δήμοι –και εν συνεχεία οι Περιφέρειες– της χώρας να καταγράψουν στην ειδική ψηφιακή πλατφόρμα «Πέλοπας» το σύνολο των αθλητικών τους εγκαταστάσεων. Πρόκειται –όπως είπε ο κ. Πέτσας– για ένα ακόμη βήμα που ενισχύει τον ευρύτερο στρατηγικό σχεδιασμό του Υφυπουργείου Αθλητισμού για δημιουργία Μητρώου Αθλητικών Υποδομών, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, με σκοπό την προτεραιοποίηση της αναβάθμισης και τον εκσυγχρονισμό των αθλητικών υποδομών σε όλη τη χώρα, μέσω της ενεργοποίησης των κατάλληλων χρηματοδοτικών εργαλείων. «Δεν σταματάμε, σε καμία περίπτωση, εδώ που βρισκόμαστε σήμερα. Αλλά, ενωμένοι –όλοι μαζί– εντείνουμε την κοινή μας προσπάθεια για να κάνουμε νέα βήματα μπροστά», είπε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών.

Κλείνοντας, ο κ. Πέτσας δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις εικόνες ζόφου και αποτροπιασμού από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, παραπέμποντας στην τοποθέτηση του Πρόεδρου του Συλλόγου Ελλήνων Παραολυμπιονικών, ο οποίος είχε προηγηθεί στο βήμα του Συνεδρίου. «Ακούγοντας, πριν από λίγο, τον Γρηγόρη Πολυχρονίδη, με τον οποίο συναντήθηκα, για πρώτη φορά –αν θυμάται– στα δύσκολα χρόνια των μνημονίων, όταν έπρεπε να κάνουμε πολλές θυσίες όλοι μας, χαίρομαι που βλέπουμε ανθρώπους, οι οποίοι ενώνουν τη φωνή τους μαζί με τους πολίτες και μιλούν για την αξία της Ειρήνης και την ένωση που μπορεί να φέρει στους λαούς ο αθλητισμός. Επομένως, ενώνω και εγώ τη δική μου φωνή –μαζί με τη φωνή του Γρηγόρη– με την ευχή να μπορέσουμε να έχουμε έναν γρήγορο τερματισμό αυτών των εχθροπραξιών», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών.

Μετά το πέρας του χαιρετισμού του, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών επισκέφθηκε περίπτερα συμμετεχόντων στην έκθεση #SPORT_hub expo, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Συνεδρίου που διοργανώνει το Υφυπουργείο Αθλητισμού, στον εξωτερικό χώρο του Εθνικού Κλειστού Γυμναστηρίου «Δημήτρης Τόφαλος». Μεταξύ άλλων, ο κ. Πέτσας βρέθηκε στο περίπτερο του Υφυπουργείου Αθλητισμού, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Δυτικής Ελλάδας, της Εθνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής, της Ομοσπονδίας Σωματείων Ελλήνων Καλαθοσφαιριστών με Αμαξίδιο, της Ελληνικής Ομοσπονδίας Τσιρλίντινγκ & Αθλητικού Ομαδικού Χορού και της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης, στο οποίο φιλοξενούνται τα τρόπαια των χρυσών Ευρωμπάσκετ του 1987 και του 2005.