Πα. Μαρ 29th, 2024

O δήμαρχος Παπάγου – Χολαργού Ηλ. Αποστολόπουλος στο e-ota: Είμαι φανατικός αρνητής της προχειρότητας

* Στον Σωτήρη Πολύζο

Ο δήμαρχος Παπάγου – Χολαργού και πρόεδρος του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης μιλώντας στο eota αναφέρεται στα έργα υποδομής, στα θέματα της καθημερινότητας, την καθαριότητα, τις πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες τονίζοντας ότι «είμαστε σε συνεχή δράση για όλα». Επίσης, εστιάζει στο πρόγραμμα και τις δράσεις για την αντιμετώπιση του κορονοϊού και μας μιλάει για το τι συζητήθηκε στην πρόσφατη διαδικτυακή συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στην οποία συμμετείχε ως μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΚΕΔΕ.

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη:

Ερ: Η χώρα όπως και όλος ο πλανήτης βρίσκονται στη δίνη της πανδημίας.  Εσείς ως Δήμαρχος Παπάγου -Χολαργού έχετε εκλεγεί για να υλοποιήσετε ένα πρόγραμμα. Αναλάβατε προεκλογικές δεσμεύσεις για συγκεκριμένα έργα. Έχετε αναθεωρήσει τα σχέδια σας λόγω του covid;

 

Απ: είναι σαφές ότι η πανδημία άλλαξε πολλά. Στην κοινωνική δραστηριότητα, την οικονομία, σε όλα.

Ως υπεύθυνη Δημοτική Αρχή έχουμε χρέος να προτάξουμε την προστασία των ανθρώπων, την υγεία, τη ζωή τους.

Και έχουμε εκπονήσει ΕΙΔΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ γι’ αυτό. Ταυτόχρονα όμως αισθανόμαστε, αισθάνομαι την ευθύνη να μην παραβλέψω άλλους κρίσιμους τομείς της δουλειάς μας στο Δήμο.

Τα έργα υποδομής, τα θέματα της καθημερινότητας, την καθαριότητα, τις πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες. Είμαστε σε ΣΥΝΕΧΗ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΟΛΑ.

Αποφασίσαμε λοιπόν να κινούμαστε με βάση το τρίπτυχο.

Προστασία  από την πανδημία – εκτέλεση έργων υποδομής – βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών μας.

Όλες οι υπηρεσίες του Δήμου έχουν κινητοποιηθεί και εργάζονται πάνω σε αυτό το τρίπτυχο. Παράλληλα, είμαστε alert για ότι έκτακτο προκύψει,  όπως για παράδειγμα η περσινή έφοδος της Μήδειας.

 

Ερ: Δήμαρχε, να μου αναπτύξετε πιο συγκεκριμένα το σχέδιό σας για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Απ: Ακούστε. Προσωπικά είμαι αρνητής, φανατικός αρνητής θα έλεγα, της προχειρότητας. Θεωρώ επιπόλαιο και στην περίπτωση της πανδημίας εγκληματικό, να γίνονται κινήσεις μέρα – μέρα. Χωρίς συνολικό σχέδιο, καταγραφή των προτεραιοτήτων και διάταξη δυνάμεων. Η σοβαρότητα και η εκπόνηση ολοκληρωμένου σχεδίου που θα προσαρμόζεται στις εξελίξεις, είναι για εμένα βασικό εργαλείο.

Από την πρώτη στιγμή της πανδημίας,  αντιδράσαμε άμεσα έχοντας ως πρωταρχικό μας μέλημα την προφύλαξη της δημόσιας υγείας και των εργαζομένων στο Δήμο μας, ώστε να μην σταματήσουμε να παρέχουμε υπηρεσίες προς τους πολίτες.

Συστήσαμε πολύ γρήγορα Ομάδα Εργασίας για τη διαχείριση της κατάστασης, αποτελούμενη από καταξιωμένους γιατρούς της πόλης μας και τον γιατρό εργασίας.

Από την πρώτη στιγμή, οργανώσαμε δίκτυο εξυπηρέτησης των συμπολιτών μας που αντιμετωπίζουν προβλήματα, όπως οικονομικά, ψυχολογικά, υγείας κ.α. και καταγράφουμε καθημερινά τα αιτήματα και τις ανάγκες όσων βρίσκονται σε αδυναμία, σχεδιάζοντας την άμεση εξυπηρέτησή τους.

Ενισχύσαμε το Κοινωνικό Παντοπωλείο και το Κοινωνικό Φαρμακείο, αναπτύξαμε νέες κοινωνικές δομές και δώσαμε μεγάλη έμφαση στη στήριξη των τοπικών επιχειρήσεων.

 

Ερ: κύριε Αποστολόπουλε, έχει ενδιαφέρον να μας πείτε και τα έργα που υλοποιείται αυτή την περίοδο.

Απ: Ο Δήμος Παπάγου – Χολαργού είναι σε μια όμορφη περιοχή. Έχουμε ήδη στη διάρκεια της θητείας μας πραγματοποιήσει σημαντικά έργα.

Ξέρετε, προσωπικά δεν θέλω να ρίξω το βάρος μόνο στα έργα υποδομής. Αυτά που χωρίς αμφιβολία είναι άκρως απαραίτητα και τα οφέλη θα τα βλέπουμε σε βάθος χρόνου.

Θεωρώ πως πρέπει την ίδια στιγμή να υλοποιούμε και μικρότερα έργα που διευκολύνουν του κατοίκους μας και κάνουν καλύτερη τη ζωή στις γειτονιές. Έργα που δίνουν χαρά στα νέα παιδιά,  βοήθεια στους μεγαλύτερους.

Θα σας αναφέρω ορισμένα από αυτά, όπως:

  • αντικατάσταση του συνόλου του οδοφωτισμού με έξυπνο φωτισμό Led, που άλλαξε την εικόνα της πόλης μας τις βραδινές ώρες και από τους πρώτους μήνες λειτουργίας η εξοικονόμηση ενέργειας υπερβαίνει το 80%, με σαφή οικονομικά αλλά και περιβαλλοντικά οφέλη.
  • έργα συντήρησης και επισκευών σε όλα τα σχολικά συγκροτήματα και δημιουργία νέων σχολικών υποδομών,
  • έργα αναβάθμισης όλων των αθλητικών εγκαταστάσεων και δημιουργία νέων
  • έργα αναβάθμισης κοινόχρηστων χώρων, όπως η ανάπλαση της πλατείας Εθνικής Αντίστασης
  • κατασκευή νέων παιδικών χαρών, κ.α.

 

Παράλληλα αυτή την περίοδο είναι σε εξέλιξη δύο πολύ μεγάλα και σημαντικά έργα.

  • Η κατασκευή του κτιρίου που θα στεγάσει το ΚΑΠΗ για πρώτη φορά στην κοινότητα Παπάγου και τα δημοτικά πολυιατρεία, αναβαθμίζοντας τις βασικές υπηρεσίες υγείας και προσφέροντας στους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας, έναν φιλόξενο χώρο που θα καλύπτει τις ανάγκες σε φροντίδα, δημιουργική απασχόληση και ψυχαγωγία.
  • Το έργο αντιπλημμυρικής θωράκισης ενός μεγάλου μέρους της Κοινότητας Παπάγου.

 

Ερ: Δήμαρχε, συμμετείχατε πρόσφατα σε διαδικτυακή συνάντηση με τον πρωθυπουργό, ως μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΚΕΔΕ. Ποιος ο σκοπός της συνάντησης.

 

Ο σκοπός της συνάντησης ήταν να θέσουμε στον πρωθυπουργό μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα που αφορούν άμεσα τη λειτουργία των Δήμων της χώρας αλλά και αυτά που επηρεάζουν την καθημερινότητα των πολιτών, όπως:

  • Ενίσχυση των Δήμων με νέες προσλήψεις μόνιμου – επιστημονικού και τεχνικού – προσωπικού και επιπλέον, όσο διαρκεί η πανδημία, να ανανεωθούν οι συμβάσεις και να παραμείνουν στους δήμους οι συμβασιούχοι που προσελήφθησαν για τη διαχείριση του covid.
  • Το ζήτημα της κινητικότητας που στερεί από πολύτιμο προσωπικό τους μικρούς κυρίως Δήμους.
  • Αύξηση της χρηματοδότησης των Δήμων, δεδομένου ότι στη μείωση των ΚΑΠ, προσετέθηκαν και τα οικονομικά βάρη της πανδημίας,
  • Η κάλυψη του τεράστιου ενεργειακού κόστους στη λειτουργία των Δήμων και των ΔΕΥΑ.
  • Η υιοθέτηση ενός νέου μοντέλου λειτουργίας, με άξονες την Πολυεπίπεδη Διακυβέρνηση και την ανακατανομή αρμοδιοτήτων.
  • Να αναβληθεί για δύο ακόμη έτη η επιβολή του τέλους ταφής των απορριμμάτων μέχρι τη λήξη της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου του ΕΣΠΑ και να δρομολογηθεί η δημιουργία νέων υποδομών διαχείρισης απορριμμάτων.
  • Να συμμετέχουν οι Δήμοι στον αναπτυξιακό σχεδιασμό και την αξιοποίηση των χρηματοδοτικών προγραμμάτων, έτσι ώστε να έχουν λόγο και ρόλο για όσα γίνονται στις πόλεις.
  • Να αντιμετωπιστούν άμεσα τα ζητήματα που έχουν προκύψει με την εφαρμογή του νόμου για τα ζώα συντροφιάς.

* Δημοσιεύτηκε στο ένθετο e-ota της Εφημερίδας Παραπολιτικά