Τρ. Μαρ 19th, 2024

Συνάντηση Βορίδη – Σημανδηράκη: Δέσμευση του υπουργού για προσλήψεις και επανίδρυση δημοτικής αστυνομίας

Τον Υπουργό Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, υποδέχτηκε στο Δημαρχείο ο Δήμαρχος Χανίων,Παναγιώτης Σημανδηράκης, στο περιθώριο των εορταστικών εκδηλώσεων για την 108η επέτειο από την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Γραφείο του Δημάρχου Χανίων,παρουσία μεταξύ άλλων του Βουλευτή Χανίων, Μ. Βολουδάκη, του Περιφερειάρχη Κρήτης, Στ. Αρναουτάκη, του Αντιπεριφερειάρχη Χανίων, Ν. Καλογερή, του Προέδρου του Δ.Σ. Χανίων, Ευτ. Δαμιανάκη, του Γ.Γ. του Δήμου, Γ. Φραγκιαδάκη, Αντιδημάρχων, του Προέδρου του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών & Μελετών «Ελ. Κ. Βενιζέλος», Ν. Παπαδάκη, ο κ. Σημανδηράκηςείχε την ευκαιρία να παρουσιάσει καίρια ζητήματα, που αφορούν στη λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης, την υποστελέχωση των υπηρεσιών, την επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας, τα οικονομικά, κ.α. και να ζητήσει τη συνδρομή του Υπουργού για την επίλυσή τους.

Με την ολοκλήρωση της συνάντησης σε δηλώσεις του στους εκπροσώπους των τοπικών Μ.Μ.Ε. ο Υπουργός Εσωτερικών χαρακτήρισε παραγωγική τη συζήτηση με τον Δήμαρχο Χανίων, καθώς στο πλαίσιό της τέθηκαν ζητήματα, που αφορούσαν τόσο στη χρηματοδότηση, όσο και στο προσωπικό. «Είχα τη δυνατότητα να εξηγήσω μία σειρά από πράγματα, που έχουμε κάνει όλο αυτό το χρονικό διάστημα για να διευκολύνουμε τη λειτουργία των Δήμων. Οι Δήμοι μας πέρασαν μία πολύ σημαντική περίοδο δυσκολίας κατά την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Σταθήκαμε δίπλα, έχουμε δώσει πολύ σημαντικά ποσά στους Δήμους για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, ενώ έχουμε διαμορφώσει ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα για τους Δήμους, που θα το χαρούν όλοι οι Δημότες σε όλη την Ελλάδα και βεβαίως και στα Χανιά», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Βορίδης, γνωστοποιώντας ότι το συγκεκριμένο χρηματοδοτικό πρόγραμμα είναι το μεγαλύτερο, που έχει υπάρξει ποτέ για την ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με ποσά που υπερβαίνουν τα 2 δισ. ευρώ.

«Στα ζητήματα του προσωπικού εξήγησα τους σχεδιασμούς μας. Καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει μετά από μία μακρά περιοριστική περίοδο σημαντική ανάγκη και πίεση, υπάρχουν θέματα που έχουμε συζητήσει αρκετά. Νομίζω ότι έχουν γίνει αρκετές βελτιώσεις σε ό,τι αφορά τους Ο.Τ.Α. και στα θέματα της κινητικότητας και στα ζητήματα των προσλήψεων», ανέφερε ο κ. Βορίδης,παρατηρώντας ότι πρόκειται για μια προσπάθεια, που καταβάλει η κυβέρνηση, η οποία είναι σε εξέλιξη. «Το 2022 έχουμε δεσμευτεί ότι θα επανεξετάσουμε το θεσμικό πλαίσιο της λειτουργίας της δημοτικής αστυνομίας, ώστε να δούμε πώς και αυτόν τον θεσμό μπορούμε να τον βάλουμε στις σωστές ράγες, ώστε να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των Δημάρχων και των δημοτών», κατέληξε στην τοποθέτησή του ο Υπουργός Εσωτερικών.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Χανίων τόνισε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης έθεσε στον Υπουργό Εσωτερικώντο ζήτημα της πολύ μεγάλης υποστελέχωσης, που αντιμετωπίζει συνολικά και ο πρώτος και ο δεύτερος βαθμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης. «Στο πλαίσιο της συζήτησης για το προσωπικό έγινε ειδική αναφορά στο κομμάτι της στελέχωσης και της επαναλειτουργίας της Δημοτικής Αστυνομίας, εξηγήσαμε στον κ. Υπουργό ότι είναι ένα αίτημα, το οποίο έχει πολλαπλά οφέλη και δεν επιβαρύνει επί της ουσίας τον κρατικό προϋπολογισμό», επεσήμανε ο κ. Σημανδηράκης, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι ο κ. Βορίδηςθα εξετάσει το ζήτημα και θα ανταποκριθεί, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν.

«Ταυτόχρονα τέθηκαν και ζητήματα, που έχουν να κάνουν με την καθημερινότητα και τη λειτουργία των Δήμων, με παρεμβάσεις, που απαιτούνται από το Υπουργείο Εσωτερικών και μπορούν να διευκολύνουν τη λειτουργία μας και κατ’ επέκταση να βελτιώσουν τις υπηρεσίες και την παρουσία μας στους πολίτες», τόνισε ο Δήμαρχος Χανίων, παρατηρώντας ότι τέτοιες συζητήσεις είναι εποικοδομητικές όταν στην πολιτική ηγεσία υπάρχουν άνθρωποι, που γνωρίζουν το αντικείμενο, τις παθογένειες και σχεδιάζουν μεθοδικά τις επόμενες κινήσεις.

Με την ολοκλήρωση της συνάντησης ο Δήμαρχος Χανίων προσέφερε στον Υπουργό Εσωτερικών τη δίτομη βιογραφία του Ελ. Βενιζέλου, καθώς και τον κατάλογο της έκθεσης «Η Ελλάδα μετά την Επανάσταση Καλλιτεχνικοί θησαυροί από τη συλλογή Κρασάκη», που φιλοξενείται αυτή την περίοδο στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων και τελεί υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας.