Πε. Μαρ 28th, 2024

Παράταση μνημονίου συνεργασίας για την ενίσχυση των διαδικασιών του Συστήματος Εσωτερικού Ελέγχου στον Δήμο Αθηναίων

O Υπουργός Εσωτερικών, κ. Μάκης Βορίδης, ο Διοικητής της ΕΑΔ. κ. Άγγελος Μπίνης και ο Δήμαρχος Αθηναίων, κ. Κώστας Μπακογιάννης, είχαν συνάντηση εργασίας με αντικείμενο την αποτίμηση των αποτελεσμάτων της συνεργασίας των τριών φορέων στη βάση του Μνημονίου Συνεργασίας που είχε υπογραφεί τον Σεπτέμβριο του 2020. Ως βασικές εκροές αναδείχθηκαν: α) η συμμόρφωση της Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου/ΔΑ με τις απαιτήσεις του ν.4795/2021 περί Συστήματος Εσωτερικού Ελέγχου, β) η πιστοποίηση τριών Προϊσταμένων της ΜΕΕ/ΔΑ μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος πιστοποίησης Εσωτερικών Ελεγκτών που υλοποιεί το ΕΚΔΔΑ/ΙΝΕΠ με την ΕΑΔ και γ) η παροχή πρότυπων μεθοδολογικών εργαλείων για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση στοχευμένων αποστολών Εσωτερικού Ελέγχου από τη ΜΕΕ/ΔΑ. Στο πλαίσιο αυτό υπεγράφη η παράταση του Μνημονίου Συνεργασίας για 12 ακόμα μήνες με βασικό αντικείμενο την περαιτέρω ενίσχυση των διαδικασιών του Συστήματος Εσωτερικού Ελέγχου στον Δήμο Αθηναίων, ως βασικού πυλώνα της συνολικής προσπάθειας του φορέα για την παροχή καλύτερων υπηρεσιών προς τους πολίτες με όλες τις εγγυήσεις λογοδοσίας και ακεραιότητας.

Ο κ. Βορίδης τόνισε τη σημασία της ενδυνάμωσης των διαδικασιών του Συστήματος Εσωτερικού Ελέγχου προκειμένου να διασφαλιστεί η ορθή λειτουργία των υπηρεσιών του Δήμου Αθηναίων που θα υπηρετήσουν με όρους διαφάνειας και ακεραιότητας τους Αθηναίους δημότες.

Ο κ. Μπακογιάννης εξήρε τη σημασία του ελέγχου των συστημάτων διακυβέρνησης, χρηστής διοίκησης,  και λειτουργίας του Δήμου Αθηναίων σύμφωνα με τα διεθνή ελεγκτικά πρότυπα, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η ορθή και αποτελεσματική παροχή υπηρεσιών προς τους δημότες, και να λαμβάνονται μέτρα όπου απαιτούνται για τη βελτίωσή τους, έτσι ώστε να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών προς την τοπική αυτοδιοίκηση.

Ο κ. Μπίνης σημείωσε ότι η συνεργασία αυτή μας δίνει την ευκαιρία να αξιολογήσουμε τις προκλήσεις της εφαρμογής αλλά και τον αντίκτυπο των καινοτομιών που εισήγαγε ο ν.4795/2021 στον μεγαλύτερο Δήμο τη χώρας και να εξάγουμε χρήσιμα συμπεράσματα, τα οποία αξιοποιούμε στην κεντρική ομάδα εργασίας που έχουμε με την ΚΕΔΕ.