Πε. Μαρ 28th, 2024

Πέτσας, από τα Ιωάννινα: Ένα εμβληματικό έργο γίνεται σύντομα πράξη – Στο “Αντώνης Τρίτσης” η ανάπλαση της Λίμνης Παμβώτιδας & της Παραλίμνιας Οδού

Τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στην περιοδεία του στην Κοζάνη και τα Ιωάννινα, συνόδευσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, ως μέλος Κυβερνητικού κλιμακίου, το διήμερο 26 – 27 Νοεμβρίου 2021.

Στο πλαίσιο των συναντήσεων με εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης, ο κ. Πέτσας υπογράμμισε ότι η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Εσωτερικών στέκονται δίπλα στους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας, διαμορφώνοντας το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο και παρέχοντας τα απαραίτητα χρηματοδοτικά εργαλεία για έργα με απτό αναπτυξιακό αποτύπωμα στις τοπικές κοινωνίες, που βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών.  

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών ανέπτυξε τις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Εσωτερικών, προκειμένου οι αρμοδιότητες που περνούν από την κεντρική διοίκηση στην Αυτοδιοίκηση να συνοδεύονται στην πράξη και από τους απαραίτητους πόρους. Παράλληλα, αναφέρθηκε εκτενώς στα χρηματοδοτικά Προγράμματα –με έμφαση στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» του Υπουργείου Εσωτερικών– που έχουν στα χέρια τους οι Δήμοι και οι Περιφέρειες για την υλοποίηση έργων που δίνουν αναπτυξιακή ώθηση στο μέλλον, επιλύοντας χρόνια προβλήματα των κατοίκων, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας, ενισχύοντας τον πρωτογενή τομέα και μειώνοντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμα σε κάθε γωνιά της χώρας.

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, στην πόλη των Ιωαννίνων, με τον Περιφερειάρχη  Ηπείρου κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη και τοπικούς φορείς, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε τη χρηματοδότηση από το Υπουργείο Εσωτερικών, το αμέσως επόμενο διάστημα, του εμβληματικού έργου, ύψους 12 εκατ. ευρώ,  για την «Ανάπλαση – Αξιοποίηση – Προστασία της Λίμνης Παμβώτιδας και της Παραλίμνιας οδού».

Το έργο περιλαμβάνει –μεταξύ άλλων– τη δημιουργία χώρου προσωρινής στάσης ποδηλάτων, πλατείας, παιδότοπου και χώρου στάθμευσης. Έτσι ώστε –μαζί με το δίκτυο πεζόδρομου και ποδηλατόδρομου– να δημιουργηθεί ένα ενιαίο σύνολο παραλίμνιας αστικής ανάπλασης, με στόχο την ανάδειξη αλλά και προστασία της Λίμνης Παμβώτιδας. Πρόκειται για ένα έργο ορόσημο για την πόλη των Ιωαννίνων, το οποίο δεν έβρισκε χρηματοδότηση, εδώ και δύο δεκαετίες, και που –όπως ανακοίνωσε ο κ. Πέτσας– πρόκειται να ενταχθεί, το αμέσως επόμενο διάστημα, στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» του Υπουργείου Εσωτερικών.

Σημειώνεται ότι, στις προσκλήσεις του «Αντώνης Τρίτσης» έχουν ενταχθεί, μέχρι σήμερα, εξήντα τέσσερα (64) έργα Δήμων της Περιφέρειας Ηπείρου, συνολικού ποσού χρηματοδότησης 126,2 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα για τον Δήμο Ιωαννιτών, στο «Αντώνης Τρίτσης» έχουν ενταχθεί τέσσερα (4) έργα, με συνολικό ποσό χρηματοδότησης 10,1 εκατ. ευρώ, ενώ κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα, στην πόλη των Ιωαννίνων στις 15 Νοεμβρίου 2021, ανακοινώθηκε η ένταξη στο Πρόγραμμα τριών (3) σημαντικών έργων στην Ήπειρο, συνολικού προϋπολογισμού 7,5 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα δύο αφορούν σε παρεμβάσεις για τη βελτίωση αγροτικών οδών, συνολικού μήκους 44 χιλιομέτρων, στην περιοχή.

Από τα Ιωάννινα, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών δήλωσε:

«Όλο αυτό το διάστημα, έχουμε αναπτύξει άριστη συνεργασία τόσο με την Περιφέρεια, όσο και με τον Δήμο. Έτσι, λοιπόν, ένα έργο το οποίο συζητείται για περίπου δύο δεκαετίες και που έχει έτοιμες τις μελέτες εδώ και περίπου δέκα χρόνια, βρίσκει επιτέλους χρηματοδότηση, μέσα από το Πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” του Υπουργείου Εσωτερικών. Πρόκειται για το έργο της “Ανάπλασης-Αξιοποίησης-Προστασίας της Παμβώτιδας και της Παραλίμνιας οδού” που θα συνδέσει, όλη αυτή την περιοχή, με τρεις διαφορετικές θέσεις θέασης, στάσης και αναψυχής, κατά μήκος όλου του παραλίμνιου οδικού άξονα. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται ειδικός χώρος στάθμευσης ποδηλάτων, κυλικεία, πέργκολες, πλατεία, παιδότοποι, παρατηρητήρια, καθώς και χώροι στάθμευσης. Όλοι αυτοί οι χώροι συνδέονται με ένα δίκτυο πεζοδρόμου και ποδηλατοδρόμου, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα ενιαίο σύνολο παραλίμνιας αστικής ανάπλασης με στόχο την ανάδειξη, αλλά και την προστασία της Λίμνης Παμβώτιδας. Πρόκειται για ένα έργο περίπου 12 εκατ. ευρώ και θα ενταχθεί στο “Αντώνης Τρίτσης” το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Το έργο αυτό έρχεται να προστεθεί σε άλλα εξήντα τέσσερα έργα Δήμων της Περιφέρειας Ηπείρου, που έχουν ήδη ενταχθεί στο Πρόγραμμα, συνολικού ύψους 126,2 εκατ. ευρώ. Και, φυσικά, έπεται συνέχεια. Καθώς, όπως γνωρίζουν και οι εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης, έχουμε επιταχύνει τους ρυθμούς, με αποτέλεσμα –μέσα στους επόμενους τρεις μήνεςόλοι θα δουν σχεδόν το σύνολο των έργων τους να εντάσσονται στο “Αντώνης Τρίτσης”. Κλείνοντας, θα ήθελα να αναφερθώ σε μία δέσμευση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, πριν από την προηγούμενη επίσκεψή του στην περιοχή. Και αναφέρομαι, κύριε Πρόεδρε, στο έργο αγροτικής οδοποιίας –ύψους 3,3 εκατ. ευρώ– στον Δήμο Μετσόβου, που αφορά πρωτίστως στην περιοχή της Χρυσοβίτσας. Το έργο αυτό εντάχθηκε, ήδη, στο Πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο για τον πρωτογενή τομέα της περιοχής, όπως και το έργο αγροτικής οδοποιίας του Δήμου Ιωαννιτών, ύψους 2,9 εκατ. ευρώ».