Σα. Απρ 20th, 2024

Πέτσας από Αιδηψό: Έργα ύδρευση ύψους 7,5 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας

Επίσκεψη στον Δήμο Ιστιαίας – Αιδηψού πραγματοποίησε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, στο πλαίσιο της παρουσίας του στις εργασίες του Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας.

Στο επίκεντρο των συναντήσεων του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών βρέθηκαν οι αναπτυξιακές προτεραιότητες του Δήμου μέσα από τα χρηματοδοτικά εργαλεία για την Αυτοδιοίκηση, η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, καθώς και η πορεία υλοποίησης της αποκατάστασης των υποδομών και των αντιπλημμυρικών έργων, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού, στην περιοχή.

Ο κ. Πέτσας συναντήθηκε, το πρωί της Τρίτης, με τον Δήμαρχο Ιστιαίας – Αιδηψού, κ. Ιωάννη Κοντζιά και ανακοίνωσε την ένταξη στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» του υπουργείου Εσωτερικών της πρότασης για την βελτίωση των υποδομών ύδρευσης του Δήμου (ΑΤ01), συνολικού προϋπολογισμού 7,5 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για ένα έργο με έντονο ενεργειακό αποτύπωμα, που αλλάζει την ποιότητα ζωής των κατοίκων, προστατεύοντας τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον. Το έργο περιλαμβάνει –μεταξύ άλλων– την αντικατάσταση των παλαιών τμημάτων του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης σε όλο τον Δήμο, καθώς και την προμήθεια και εγκατάσταση συστημάτων τηλεμετρίας.

Εν συνεχεία, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών επισκέφθηκε τον Άγιο Γεώργιο στην περιοχή της Λιχάδας, προκειμένου να δει από κοντά την πορεία υλοποίησης της διάνοιξης των οκτώ γεωτρήσεων, ένα έργο που χρηματοδοτείται από το υπουργείο Εσωτερικών με το ποσό των 100.000 ευρώ και που επιλύει ένα χρόνιο πρόβλημα για τους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι –μέχρι σήμερα– δεν είχαν πόσιμο νερό. Στο σημείο των εργασιών, τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών συνόδευσαν ο δήμαρχος Ιστιαίας – Αιδηψού, κ. Ιωάννης Κοντζιάς, ο πρόεδρος της Κοινότητας Αγίου Γεωργίου Λιχάδας, κ. Ιωάννης Βουτσιλάκος, τοπικοί Αντιδήμαρχοι, εκπρόσωποι της Εκκλησίας, καθώς και επιστημονικό προσωπικό, το οποίο ενημέρωσε τον κ. Πέτσα για τα τεχνικά ζητήματα του έργου, το οποίο έχει ήδη ολοκληρωθεί.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, μάλιστα, προανήγγειλε ότι το υπουργείο Εσωτερικών θα χρηματοδοτήσει και την επόμενη φάση του έργου, για τη συμπληρωματική μελέτη που απαιτείται –ύψους περίπου 600.000 ευρώ– και αφορά στη μεταφορά του νερού από τις γεωτρήσεις στο εσωτερικό δίκτυο ύδρευσης.

Μετά το πέρας της επίσκεψης, ο κ. Πέτσας, δήλωσε: «Δίνουμε λύση στο πρόβλημα της λειψυδρίας που, εδώ και χρόνια, αντιμετώπιζε η περιοχή στην οποία βρισκόμαστε σήμερα, με τις γεωτρήσεις που χρηματοδοτούνται από το Υπουργείο Εσωτερικών. Είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε και στην κατασκευή του δικτύου, προκειμένου τόσο η Λιχάδα, όσο και οι γύρω περιοχές να μην στερούνται πια υδροδότησης. Και αυτό, είναι μόνο ένα μέρος της χρηματοδότησης, αλλά και της φροντίδας που παρέχουμε ως Κυβέρνηση, σε συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση. Επιπροσθέτως, έχουμε εγκρίνει χρηματοδότηση για το μεγάλο έργο ύδρευσης ύψους 7,5 εκατ. ευρώ, στο οποίο περιλαμβάνεται η αντικατάσταση όλου του δικτύου της Αιδηψού και των γύρω περιοχών. Εργαζόμαστε, εντατικά, με μοναδικό γνώμονα τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Και εύχομαι ότι -σε επόμενη επίσκεψή μου- αυτά τα τόσο σημαντικά έργα για την περιοχή θα έχουν ολοκληρωθεί».

Ο δήμαρχος Ιστιαίας – Αιδηψού, κ. Ιωάννης Κοντζιάς δήλωσε: «Πρόκειται για ένα έργο το οποίο χρηματοδότησε το υπουργείο Εσωτερικών και αφορά στη διάνοιξη των γεωτρήσεων για την υδροδότηση του Αγίου Γεωργίου και της Λιχάδας. Μαζί με την αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης, το οποίο χρηματοδοτείται, επίσης, από το Υπουργείο Εσωτερικών και το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», είναι σίγουρο ότι η πορεία του χωριού αλλάζει προς το καλύτερο».

Ο πρόεδρος της Κοινότητας Αγίου Γεωργίου Λιχάδας, κ. Ιωάννης Βουτσιλάκος δήλωσε: «Για εμάς αυτό ήταν ένα άπιαστο όνειρο. Είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό για το χωριό μας. Ένα αίτημα για το οποίο κανείς δεν είχε ενδιαφερθεί στο παρελθόν».

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών ενημερώθηκε, επίσης, για τα υπόλοιπα ζητήματα που απασχολούν τους κατοίκους, καθώς και για τις αναπτυξιακές προοπτικές της περιοχής, με την περαιτέρω ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε, τέλος, στις εργασίες αποκατάστασης των υποδομών, καθώς και στην εξέλιξη των αντιδιαβρωτικών και των αντιπλημμυρικών έργων, στην περιοχή της Βόρειας Εύβοιας, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου.

Σημειώνεται ότι, ήδη από τον περασμένο Αύγουστο, κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) του Υπουργείου Εσωτερικών το έργο για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Ιστιαίας, ύψους 11 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, στα μέσα Οκτωβρίου εγκρίθηκε από τα συναρμόδια υπουργεία έκτακτη χρηματοδότηση προς την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και αποκατάστασης υποδομών και δικτύων, ύψους 39,7 εκατ. ευρώ, για τους Δήμους Ιστιαίας-Αιδηψού και Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας, ενώ έχει επίσης δρομολογηθεί και η χρηματοδότηση μιας σειράς δομικών έργων και παρεμβάσεων στους οικισμούς που έχουν πληγεί, προκειμένου να αντιμετωπιστούν ριζικά παθογένειες δεκαετιών.

Όπως επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών:

«Κυβέρνηση και αυτοδιοίκηση συνεργαζόμαστε προς όφελος των πολιτών, σε ολόκληρη τη χώρα. Βρεθήκαμε εδώ στην Αιδηψό, με αφορμή την πολύ καλή πρωτοβουλία που ανέλαβε η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας, να αναδείξει ότι υπάρχει ένα φωτεινό μέλλον, αρκεί να κάνουμε αυτά που χρειάζονται και σε επίπεδο υποδομών αλλά και σε επίπεδο προβολής του πολύ ενδιαφέροντος τουριστικού προϊόντος που έχει όλη η Βόρεια Εύβοια.

Είχαμε λοιπόν την πολύ καλή ευκαιρία να επισκεφθούμε τον Άγιο Γεώργιο, όπου εκεί γίνεται το έργο της ύδρευσης, με τις γεωτρήσεις και το δίκτυο που θα ακολουθήσει, και το οποίο με χαρά θα χρηματοδοτήσει το υπουργείο Εσωτερικών ώστε η περιοχή του Αγίου Γεωργίου και της Λιχάδας να έχει επιτέλους νερό και να μην έχει αυτές τις καταστάσεις που έχουν συνηθίσει να ζουν όλα αυτά τα χρόνια οι κάτοικοι αλλά και οι πολλοί επισκέπτες της περιοχής.

Επιπλέον είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για το μεγάλο έργο ύδρευσης, ύψους 7,5 εκατ. ευρώ, που αντικαθιστά το δίκτυο στην Αιδηψό και τις γύρω περιοχές αλλά και εμπλουτίζει το δίκτυο ύδρευσης με την τηλεμετρία, ώστε να γνωρίζουμε την πραγματική κατανάλωση και να τιμολογούμε σωστά το νερό, αυτόν τον πολύτιμο πόρο ζωής. Σε αυτό το πλαίσιο, θέλω να θυμίσω ότι οι σχέσεις σφυρηλατούνται στα δύσκολα και μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου είμαστε δίπλα, οργανωμένα σαν Πολιτεία και σε επίπεδο α’ βαθμού και σε επίπεδο β’ βαθμού, να χρηματοδοτήσουμε την αποκατάσταση των ζημιών για να χαράξουμε ένα καλύτερο μέλλον.

Έχουμε διαθέσει πάνω από 13 εκατ. ευρώ στους δύο Δήμους της Βόρειας Εύβοιας και περίπου 39,7 εκατ. ευρώ στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος και θα κάνουμε ό,τι επιπλέον χρειαστεί σε συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση, ώστε και οι υποδομές να αποκατασταθούν και ένα καλύτερο μέλλον να φανεί για όλους τους κατοίκους εδώ. Πάνω από 12 εκατ. ευρώ έχουν δοθεί στο επίπεδο της κρατικής αρωγής σε πολίτες και επιχειρήσεις της περιοχής και δεν θα κουραστώ να λέω ότι πραγματικά μέσα από αυτές τις δύσκολες συνθήκες μπορούμε όλοι ν’ αδράξουμε ένα καλύτερο μέλλον αρκεί να το πιστέψουμε».