Πα. Μαρ 29th, 2024

Επίτιμος δημότης Βύρωνα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος

Επίτιμος Δημότης Βύρωνα ανακηρύχθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο της πόλης, την Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2021, με αφορμή τη συμπλήρωση 30 ετών στον Πατριαρχικό Θρόνο και τιμώντας το πολυεπίπεδο κοινωνικό, ανθρωπιστικό, περιβαλλοντικό και πνευματικό του έργο.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης έφτασε στο Δημαρχείο Βύρωνα στις 19:30, αφού προηγουμένως είχε επισκεφθεί το Ιερό Μετόχι της Ανάληψης, της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας του Αγίου Όρους, για τα αποκαλυπτήρια οδοδείκτη, για την μετονομασία παρακείμενου δρόμου σε οδό «Αγίου Ιερώνυμου Σιμωνοπετρίτου» ενώ στη συνέχεια ακολούθησε Εσπερινός.

Στο Δημαρχείο Βύρωνα υποδέχτηκε τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο Δήμαρχος, Γρηγόρης Κατωπόδης. Ακολούθησε κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο ανδρών στο γραφείου του Δημάρχου, όπου είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις, ενώ ο Δήμαρχος εξέφρασε -και εκ μέρους των Δημοτών- την ευγνωμοσύνη του για την αποδοχή της πρότασής του να ανακηρυχθεί Επίτιμος Δημότης Βύρωνα.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η τελετή ανακήρυξης του Οικουμενικού Πατριάρχη σε Επίτιμο Δημότη Βύρωνα, που έγινε στην Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου. Η εκδήλωση άρχισε με την ομιλία του Δημάρχου Βύρωνα και συνεχίστηκε με χαιρετισμό του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Ακολούθησε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γιώργος Πλακίδας, που διάβασε την ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ., για την ανακήρυξη του Κυρίου Βαρθολομαίου σε Επίτιμο Δημότη Βύρωνα.

Ο Δήμαρχος Βύρωνα, αμέσως μετά, παρέδωσε στο Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ειδική περγαμηνή με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, το κλειδί της πόλης, ασημένιο εγκόλπιο, ασημένια τιμητική πλακέτα, μετάλλιο με τη μορφή του Λόρδου Βύρωνα, το βιβλίο «90 Χρόνια Βύρωνας» του Απόστολου Κοκόλια και το βιβλίο του τελευταίου Λογοτεχνικού Διαγωνισμού του Δήμου Βύρωνα «Σελίδες Γραμμένες από Πείσμα».

Την τελετή τίμησαν με την παρουσία τους οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες κ.κ.: Χαλκηδόνος Εμμανουήλ, Γερμανίας Αυγουστίνος, Σμύρνης Βαρθολομαίος, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Φιλομηλίου Ηλίας, ο Πανοσιολογιότατος Δευτερεύων Αλέξανδρος, οι Αξιότιμοι κύριοι Νικόλαος Παπαχρήστου, Διευθυντής του Γραφείου Τύπου & Επικοινωνίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου και ο Παναγιώτης Γραφιαδέλλης, κλητήρ του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ευρίπου κ.κ. Χρυσόστομος εκ μέρους της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο Σεβασμιότατος Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος, ο Καθηγούμενος Ι.Μ. Σίμωνος Πέτρας Αρχιμανδρίτης Ελισαίος, ο Πρωτοσύγκελος Ι.Μ. Καισαριανής πατήρ Αναστάσιος Τασσόπουλος εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Καισαριανής – Βύρωνος & Υμηττού κ.κ. Δανιήλ. Από την πολιτική ηγεσία παραβρέθηκαν εκ μέρους της Κυβέρνησης, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Χαρδαλιάς, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Παναγιώτης Θεοδωρικάκος, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών & Οργάνωσης Μιχάλης Σταυριανουδάκης, και ο Πολιτικός Διοικητής Αγίου Όρους Αθανάσιος Μαρτίνος. Εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας προσήλθε η βουλευτής Άννα Καραμανλή, τον ΣΥΡΙΖΑ εκπροσώπησε ο βουλευτής Κώστας Ζαχαριάδης και το ΚΙΝΑΛ η βουλευτής Τόνια Αντωνίου. Από την Περιφέρεια Αττικής παρέστη ο Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Γιώργος Δημόπουλος. Στην εκδήλωση ήταν επίσης παρών ο Υποδιοικητής της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, Σπύρος Χαγκαμπιμάνα. Από τον Δήμο Βύρωνα παραβρέθηκαν στην εκδήλωση: η Γενική Γραμματέα, Νατάσα Βαρουχάκη, οι Αντιδήμαρχοι Μιχάλης Καραγιάννης, Δημήτρης Κόκκαλης, Κώστας Αγγέλης, Λεμονιά Κλωνάρη, Χρήστος Σπυρόπουλος και Θέμης Τέγος. Οι επικεφαλής των παρατάξεων: Χρήστος Γώγος «Νέα Εποχή Βύρωνα», Μίλτος Μπαντής «Μαζί για τον Βύρωνα», Αλέξης Σωτηρόπουλος «Δημοτική Κίνηση Πολιτών Δύναμη Ελπίδας» και Βασιλική Σάρολα «Πρωτοβουλία Πολιτών Βύρωνα». Το παρόν έδωσαν επίσης οι Δημοτικοί Σύμβουλοι: Γιάννης Αδαμόπουλος, Ηλίας Βαλμάς, Διονύσης Βώβος, Πηνελόπη Δάφνη, Βασίλειος Δεμπόνος, Μαρία Ζιώγα, Ιουλία Κιούπη, Γιώργος Λέλος, Βασίλης Μουντοκαλάκης, Κατερίνα Σφακιανάκη, Λευτέρης Τριανταφύλλου, Πάνος Τριγάζης και Σωτηρούλα Υφαντή.

Στη συνέχεια ο Δήμος Βύρωνα παρέθεσε δείπνο, προς τιμή του Οικουμενικού Πατριάρχη, σε γνωστό εστιατόριο στον Καρέα.