Τρ. Απρ 23rd, 2024

Ο Γιάννης Κωνσταντάτος στο e-ota: Το σχέδιο του ΣΠΑΥ για την προστασία και τη θωράκιση του Υμητοού – Οι πέντε άξονες

Στον Σωτήρη Πολύζο

Στις 16 Νοεμβρίου, ο Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ) διοργανώνει ένα μεγάλο φόρουμ, με τίτλο «Ο δεκάλογος σωτηρίας των δασών μας – Η Τοπική Αυτοδιοίκηση στο επίκεντρο της Πολιτικής Προστασίας». Με αφορμή αυτό το φόρουμ, συζητήσαμε με τον πρόεδρο του ΣΠΑΥ και δήμαρχο Ελληνικού-Αργυρούπολης, Γιάννη Κωνσταντάτο, για το ομολογουμένως μεγάλο έργο που επιτελείται στον Υμηττό από τον Σύνδεσμό του, ο οποίος απέδειξε ότι η Αυτοδιοίκηση μπορεί να επιτύχει σπουδαία πράγματα, αλλά και για την επένδυση του Ελληνικού και το σημαντικό έργο που έχει γίνει στον δήμο του, που τον έχει καταξιώσει ως έναν από τους πιο πετυχημένους δημάρχους της γενιάς του. Ο κ. Κωνσταντάτος αναφέρθηκε και στον σχεδιασμό του για το υπόλοιπο της θητείας του και μας άνοιξε τα χαρτιά του για τις εκλογές του 2023.

Κύριε δήμαρχε, ο Υμηττός φέτος έμεινε «απόρθητο κάστρο» την ώρα που η χώρα ζούσε έναν πύρινο εφιάλτη. Πώς το πετύχατε αυτό, μολονότι ήσασταν αυτός που κατήγγειλε την εύρεση εμπρηστικών μηχανισμών στον Υμηττό τον Αύγουστο;

Αυτό που λίγοι γνωρίζουν είναι ότι το περασμένο καλοκαίρι είχαμε σχεδόν 20 περιστατικά φωτιάς, τα οποία κατασβήστηκαν εν τη γενέσει τους, ενώ, όπως πολύ σωστά είπατε, οι περιπολίες των εθελοντών μας ανακάλυψαν εμπρηστικούς μηχανισμούς. Οι πρώτοι που έσπευσαν στις φωτιές αυτές ήταν οι εθελοντές των δήμων μας, που μέσα από το κέντρο ελέγχου του ΣΠΑΥ, από όπου συντονίζονται μεταξύ τους, περιφρουρούν το βουνό μας 24 ώρες το 24ωρο και αποτελούν μοντέλο υποδειγματικής και ενεργού πολιτικής προστασίας.

Μπορείτε να είστε πιο συγκεκριμένος για τις δράσεις που προστάτευσαν τον Υμηττό;

Αν επισκεφτείτε σήμερα, για παράδειγμα, τον Υμηττό από την είσοδο της Αργυρούπολης, θα συναντήσετε τα φυλάκια της εθελοντικής ομάδας, μερικά από τα 15 που φυλάνε τον Υμηττό και επικοινωνούν μεταξύ τους μέσα από το κέντρο ελέγχου του ΣΠΑΥ. Επίσης, το δικό μας πυροσβεστικό όχημα, τα υδροβόλα, τις κάμερες θερμικής ανίχνευσης, αλλά και δρόμους και αποψιλώσεις. Κάθε δήμος λοιπόν έχει την αυτόνομη λειτουργία του, αλλά η επιτυχία μας είναι ότι μέσω της «ομπρέλας» του ΣΠΑΥ το βουνό μας φυλάσσεται ενιαία. Ενώ ενιαία γίνονται σε όλους τους δήμους από τον ΣΠΑΥ καθαρισμοί, αποψιλώσεις και άνοιγμα δασικών δρόμων για τα πυροσβεστικά οχήματα.

Ο ΣΠΑΥ επί της προεδρίας σας έχει κερδίσει τις εντυπώσεις με δυναμικές παρεμβάσεις. Ποιοι είναι οι βασικοί άξονες της δράσης σας;

Ο ΣΠΑΥ είναι ο μεγαλύτερος σύνδεσμος της χώρας, αφού έχει 1,5 εκατομμύριο πληθυσμού στους 11 δήμους που τον αποτελούν. Από την πρώτη στιγμή της θητείας μας στο τιμόνι του, παρουσιάσαμε ένα μεγάλο σχέδιο, που εστιάζει σε 5 βασικούς άξονες δράσεων: θωράκιση του Υμηττού μας, ανάπτυξη φιλοδασικής συνείδησης, αξιοποίηση «έξυπνων» τεχνολογιών, ενίσχυση του εθελοντισμού και ανάδειξη του Υμηττού σε παγκόσμιο σημείο αναφοράς. Παρά τις μεγάλες και πρωτόγνωρες για όλους μας δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε με την πανδημία, ριχτήκαμε αμέσως στη μάχη της πρόληψης και ξεκινήσαμε εγκαίρως όλες τις εργασίες που είχαμε δεσμευτεί να υλοποιήσουμε. Σήμερα, δύο χρόνια μετά, μπορώ να πω ότι όλοι μαζί καταφέραμε πολλά, που κράτησαν το βουνό μας ζωντανό.

Μέσα από την εμπειρία του ΣΠΑΥ, ποιος είναι ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στα ζητήματα της πολιτικής προστασίας; Ποια είναι τα εμπόδια (θεσμικά, οργανωτικά κ.λπ.) και τι πρέπει να κάνει η Πολιτεία;

Πολύ εύστοχη η ερώτησή σας, αλλά πρέπει πρώτα να διευκρινίσουμε τα εξής: Η Αυτοδιοίκηση δεν έχει αρμοδιότητες παρέμβασης εντός του βουνού, με αποτέλεσμα να είμαστε ακάλυπτοι για όσα κάνουμε. Για παράδειγμα, έχω καθίσει κατηγορούμενος επειδή έβαλα ένα ξύλινο φυλάκιο για να έχουν ίσκιο οι εθελοντές μας που επιτηρούν το βουνό. Αυτό είναι απαράδεκτο. Πρέπει να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο και να δοθούν ελευθερίες και αρμοδιότητες ουσιαστικές στην Αυτοδιοίκηση. Η οργάνωση του ΣΠΑΥ θέλουμε να καταστεί μοντέλο πρόληψης για την Αυτοδιοίκηση όλης της χώρας, που θα είναι το επίκεντρο της πολιτικής προστασίας. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλει και μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στον τομέα της πρόληψης, καθώς αποτελεί τον πυρήνα της πολιτικής προστασίας. Διότι φαίνεται και στην πράξη ότι ο δήμος ξέρει καλύτερα από όλους τις πραγματικές ανάγκες μιας περιοχής. Ξέρει τους τοπικούς φορείς και τους ανθρώπους με τα μικρά τους ονόματα. Ξέρει τις περιοχές σπιθαμή προς σπιθαμή, με όλες τις ιδιαιτερότητές τους. Εχει την κουλτούρα και τη δύναμη της τοπικής δράσης.

Να αλλάξουμε θέμα. Η εκκίνηση της επένδυσης του Ελληνικού είναι πια γεγονός και πολλοί θεωρούν ότι δίχως τη δική σας παρουσία στον δημαρχιακό θώκο αυτό δεν θα είχε γίνει ποτέ.

Με την εκλογή μας το 2014 ουσιαστικά υπήρξε μια μεγάλη νίκη για τις δυνάμεις στήριξης της επένδυσης. Η προηγούμενη διοίκηση δεν ήταν απλώς αντίθετη, αλλά σφόδρα πολέμια κάθε ιδιωτικής πρωτοβουλίας και δεν θα επέτρεπε ποτέ την υλοποίηση της επένδυσης. Εμείς υπερασπιστήκαμε την επένδυση μόνοι μας για μια μεγάλη περίοδο. Παραδώσαμε τις δημοτικές εγκαταστάσεις που βρίσκονταν εντός του αεροδρομίου και αποτελούμε την τοπική δύναμη εγγύησης της ομαλής εξέλιξης του έργου, με μια βασική κόκκινη γραμμή: ότι τόσο ο επενδυτής όσο και η κυβέρνηση θα σεβαστούν την τοπική κοινωνία και θα ικανοποιήσουν τα αιτήματα του δήμου κυρίως με την άμεση απόδοση σε εμάς των οικοπέδων εντός του πρώην αεροδρομίου, για να χτίσουμε ξανά τις δομές διοίκησης, πολιτισμού και αθλητισμού που παραδώσαμε.

 

Αισθάνομαι από την απάντησή σας ότι κάποια θέματα δεν έχουν ικανοποιηθεί τόσο από τον επενδυτή όσο και από την κυβέρνηση.

Είναι γεγονός ότι, ενώ διευκολύναμε την κυβέρνηση εκκενώνοντας 100 στρέμματα υπηρεσιών και δομών του δήμου -αυτό θέλω να το νιώσετε που λέω-, 100 στρέμματα υπηρεσιών και δομών που 75 χρόνια λειτουργούσαμε στο αεροδρόμιο, όπως το δημαρχείο μας, το εργοτάξιό μας, το πολιτιστικό μας κέντρο, αθλητικές και πολιτιστικές εγκαταστάσεις και, φυσικά, οι Πόντιοι και οι Κρήτες στις δικές τους εγκαταστάσεις, δύο χρόνια μετά, παρά τη ρητή δέσμευση του πρωθυπουργού, δεν μας έχουν ακόμα αποδοθεί τα κοινωφελή οικόπεδα μέσα στα οποία στο αεροδρόμιο θα χτίσουμε ξανά το δημαρχείο μας, το Μέγαρο Ποντίων Σουρμένων και όλες τις εγκαταστάσεις που έχει αυτή τη στιγμή απολέσει η κοινωνία της πόλης. Να σημειωθεί ότι εργάζονται μέσα σε container οι εργαζόμενοι του Ελληνικού και το δημαρχείο είναι το πρώτο κτίριο που πρέπει να χτιστεί, προκειμένου να αποκατασταθούν οι υπηρεσίες του δήμου και να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες της τοπικής κοινωνίας. Με στεναχωρεί και με θλίβει ιδιαίτερα το γεγονός αυτό και δεν αντιλαμβάνομαι γιατί δεν μας έχουν αποδοθεί ακόμα τα οικόπεδα. Θέλω να πιστεύω ότι τόσο το υπουργείο Οικονομικών, με τον υπουργό Χρ. Σταϊκούρα, όσο και η ίδια η κυβέρνηση συνολικά τις επόμενες εβδομάδες θα έχει ολοκληρώσει αυτή τη διαδικασία απόδοσης των οικοπέδων, προκειμένου ο δήμος να μπορεί να ξαναμπεί σε λειτουργία και να είναι βιώσιμος, γιατί αυτή τη στιγμή η λειτουργία μας κρίνεται όχι απλώς δυσλειτουργική, αλλά έχουμε και ζημία λειτουργική από την εκκίνηση της επένδυσης του Ελληνικού. Να τονίσω όμως ότι με τον υπουργό Οικονομικών έχουμε άριστη συνεργασία και πιστεύω ότι θα ξεπεράσει τα όποια γραφειοκρατικά προβλήματα, προκειμένου να μας δικαιώσει, αφού είναι και δική του επιθυμία, καθώς γνωρίζει την προσφορά μας στην υλοποίηση του έργου.

Στις τελευταίες κάλπες επανεκλεγήκατε με πολύ υψηλό ποσοστό, που άγγιξε το 70%. Αυτό σημαίνει ότι έχει γίνει έργο ουσίας. Ποιοι είναι οι στόχοι για την επόμενη θητεία και την επόμενη εκλογική διαδικασία;

Η αλήθεια είναι ότι η επανεκλογή μας σημαδεύτηκε από πάρα πολύ υψηλά ποσοστά, αν σκεφτείτε ότι στην κοινότητα του Ελληνικού είχα πάρει 13% στις προηγούμενες εκλογές και τώρα πήρα 60%, ενώ στην Αργυρούπολη αγγίξαμε το 73% – σύνολο κοντά στο 70%. Οπως είπατε, είναι πραγματικά συγκινητική η εμπιστοσύνη που δείχνει ο κόσμος, ακριβώς γιατί κάναμε έργο: τέσσερα νέα ΚΑΠΗ, δημοτική συγκοινωνία, 33 παιδικές χαρές, πέντε οικογενειακά πάρκα, παρεμβάσεις στα σχολεία, αναπλάσεις 15 πλατειών και πάρα πολλά άλλα, μικρά και μεγάλα, έργα άλλαξαν την καθημερινότητα των πολιτών και βελτίωσαν την ποιότητα ζωής τους. Για όλα αυτά συνεχίζουμε ακάθεκτοι προς τις εκλογές του 2023, με σταθερό προσανατολισμό μας ότι εμείς δεν έχουμε κομματικές σημαίες, αλλά την Αυτοδιοίκηση, που υπηρετεί τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, στο επίκεντρό μας. Για εμάς ο άνθρωπος είναι το ζητούμενο και με αυτή τη διαδικασία θα είμαστε παρόντες στις εκλογές, προκειμένου να διεκδικήσουμε υψηλότερο ποσοστό από το 70%, αφού για εμάς δεν υπάρχει όριο για την αγάπη του κόσμου και διεκδικούμε διαρκώς μεγαλύτερο ποσοστό τόσο στην καρδιά τους όσο και στην ψήφο τους.