Πα. Απρ 26th, 2024

Ο δήμαρχος Αχαρνών στο e-ota: Θα είμαι εκ νέου υποψήφιος – Διαρκής αγώνας για να αναδείξουμε την αληθινή εικόνα της πόλης μας

Στον Σωτήρη Πολύζο

Ο δήμαρχος Αχαρνών Σπύρος Βρεττός μιλώντας στο e-otα για την μεγάλη πυρκαγιά στην Βαρυμπόμπη και τις πληγές που άφησε ειδικά στον δήμο του αλλά και σε όλη την Αττικη αναφέρει: «Εμείς από την πρώτη στιγμή κινηθήκαμε σε δύο άξονες. Ο πρώτος ήταν η παροχή βοήθειας στους πυρόπληκτους στο μέτρο πάντα των αρμοδιοτήτων μας.

Ο δεύτερος ήταν να αποτελέσει αυτή η αρνητική συγκυρία την αφορμή για να μπορέσουμε να φτιάξουμε ακόμη καλύτερη την περιοχή της Βαρυμπόμπης». Επίσης ο κ. Βρεττός μιλάει για τους βασικούς του στόχους από εδώ και στο εξής ανοίγοντας και τα χαρτιά του για το αν θα είναι υποψήφιος στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023.

Ο Δήμος Αχαρνών είναι ένας από τους μεγαλύτερους Δήμους της χώρας μας. Βέβαια θα πρέπει να σας πω πως στο μυαλό πολλών έχει συνδεθεί με το επίθετο «πολύπαθος». Στη συνείδησή μας έχει ταυτιστεί με δύσκολες καταστάσεις στο παρελθόν. Πόσο κοντά ή μακριά από την αλήθεια είναι αυτή η εικόνα. 

Δυστυχώς θα πρέπει να σας πω πως σε ένα μεγάλο βαθμό αυτό ισχύει. Τα προηγούμενα χρόνια η πόλη μας έχει βρεθεί αντιμέτωπη με πολλά προβλήματα, τα οποία συνέβαλαν στο να δημιουργηθεί αυτή η εικόνα. Συνέβαλαν στο να επισκιαστεί η αληθινή πλευρά των Αχαρνών, η ιστορία μας, ο πολιτισμός μας, το φυσικό περιβάλλον, όλα αυτά τα στοιχεία που είναι το DNAτης πόλης μας, που είναι τα βασικά δομικά χαρακτηριστικά της. Ο μεγαλύτερος «πνεύμονας» της Αττικής, η Πάρνηθα, βρίσκεται εδώ. Ξέρετε για παράδειγμα πόσοι μου είπαν τον περασμένο Αύγουστο πως δεν γνώριζαν ότι η Βαρυμπόμπη είναι περιοχή του Δήμου Αχαρνών; Το μαργαριτάρι της πόλης μας, έπρεπε να πληγεί, να μαυρίσει από την κάπνα για να φανερωθεί ως ένα κομμάτι του δήμου μας.

Ήταν μια μεγάλη καταστροφή η πυρκαγιά της Βαρυμπόμπης, που άφησε βαθιά σημάδια σε ολόκληρη την Αττική. Πως διαχειρίζεστε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί; 

Θα μπορούσα να σας αναφέρω δεκάδες ενέργειες που έχουμε κάνει προς πάσα κατεύθυνση. Εμείς από την πρώτη στιγμή κινηθήκαμε σε δύο άξονες. Ο πρώτος ήταν η παροχή βοήθειας στους πυρόπληκτους στο μέτρο πάντα των αρμοδιοτήτων μας. Ο δεύτερος ήταν να αποτελέσει αυτή η αρνητική συγκυρία την αφορμή για να μπορέσουμε να φτιάξουμε ακόμη καλύτερη την περιοχή της Βαρυμπόμπης. Να φτιάξουμε όχι μόνο ό,τικαταστράφηκε, αλλά ακόμη περισσότερα πράγματα, καθώς – εν αντιθέσει με το φυσικό κάλλος – υστερούσε σε υποδομές. Δίκτυα ύδρευσης, οδοφωτισμός, διαχείριση ρεμάτων, οδοποιία, αντιπλημμυρικά έργα, για όλα αυτά ενεργοποιηθήκαμε και κινήσαμε τις διαδικασίες για να μη χαθεί ούτε λεπτό. Παράλληλα έπρεπε να φροντίσουμε για την αποκομιδή των καμένων, τους καθαρισμούς, την υλοτόμηση που απαιτεί πάρα πολλή δουλειά, καθώς ένα σημαντικό μέρος από τα 84.000 στρέμματα που κάηκαν ήταν στη συγκεκριμένη περιοχή.

Τα αντιπλημμυρικά στα οποία αναφερθήκατε είναι ένα από τα θέματα της επικαιρότητας όχι μόνο για τις Αχαρνές, αλλά και για όλη την Αττική. Μπορείτε να μας πείτε τι ακριβώς ισχύει για τον δικό σας Δήμο; 

Στο τελευταίο κύμα κακοκαιρίας ευτυχώς δεν είχαμε σοβαρά προβλήματα.Βέβαια θα πρέπει να ξέρετε πως στις Αχαρνές τα αντιπλημμυρικά είναι μια συζήτηση που γίνεται από όταν εγώ ήμουν μικρό παιδάκι και πήγαινα στο σχολείο. Όλα αυτά τα χρόνια δεν έχουν γίνει τα απαραίτητα έργα, για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το πρόβλημα. Εμείς από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε πιέσαμε, κινήσαμε όλες τις διαδικασίες, κάναμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να προχωρήσουν. Επιτέλους μετά από δεκαετίες αναμονής το Υπουργείο Υποδομών προχώρησε σημαντικά και αυτή τη στιγμή έχουμε τη χαρά να βλέπουμε εργοτάξια στην πόλη για να διευθετηθούν τα μεγάλα ρέματα, να γίνουν συλλεκτήρες, να πραγματοποιηθούνσυνοδά έργα. Παράλληλα όμως δημιουργήθηκαν νέες ανάγκες λόγω της πυρκαγιάς κυρίως στην περιοχή της Βαρυμπόμπης. Εκεί βρισκόμαστε εν αναμονή των αποφάσεων, καθώς όπως γνωρίζετε θα υπάρξει μια κεντρική αντιμετώπιση του ζητήματος ούτως ώστε να καμφθεί η γραφειοκρατία και η σύγχυση αρμοδιοτήτων με την εμπλοκή υπουργείων, περιφέρειας, φορέων κ.ο.κ.

Πιστεύετε πως με αυτά τα έργα θα αλλάξει η φυσιογνωμία του Δήμου, θα αλλάξει η εικόνα της πόλης. 

Είναι ένα σημαντικό κομμάτι, αλλά το παζλ που θέλουμε να φτιάξουμε έχει πολλές δεκάδες κομμάτια ακόμη. Μιλάμε για μια πόλη που μέχρι πριν δύο χρόνια είχε μία μόνο παιδική χαρά. Ένας δήμος 120-130 χιλιάδων κατοίκων με μία παιδική χαρά! Μπορείτε να το σκεφτείτε. Όταν μια μητέρα παίρνει τα παιδιά της και τα πάει σε άλλο δήμο για να κάνουν κούνια, καταλαβαίνετε για τι ακριβώς μιλάμε. Σήμερα έχουμε 16, στους επόμενους δώδεκα μήνες θα έχουμε και άλλες 13, θα έχουμε και 20 γηπεδάκια, αλλά και πάλι δεν αρκούν. Έχουμε έναν πολύ μεγάλο αγώνα μπροστά μας, ο οποίος είναι μαραθώνιος. Προσπαθούμε να κινηθούμε σε πολλές κατευθύνσεις ταυτόχρονα τόσο δηλαδή ως προς τις βασικές υποδομές, όσο και ως προς έργα μικρότερης κλίμακας ιδιαίτερα σημαντικά όμως για την καθημερινότητα των δημοτών μας. Έχουν χαθεί τεράστιες ευκαιρίες για την πόλη μας τα προηγούμενα χρόνια. Εμείς δεν έχουμε δικαίωμα να χάσουμε ούτε μία μέρα δουλειάς, ούτε ένα ευρώ χρηματοδότησης, ούτε μία πρόσκληση ενδιαφέροντος. Προσωπικά δεν μπορώ να το επιτρέψω αυτό στον εαυτό μου. Είναι η ευθύνη η δική μου, της διοίκησής μας απέναντι στους συμπολίτες μας, τις οικογένειές μας, τα παιδιά μας.

Επομένως αυτός θεωρώ πως είναι και ο βασικός σας στόχος για τη δεύτερη διετία της διοίκησης. Εκεί θα ρίξετε το μεγάλο βάρος του προγραμματισμού και της δράσης σας. 

Αυτή είναι η διαδρομή που θα ακολουθήσουμε για να φτάσουμε στο «ξέφωτο», που για μας είναι μια όμορφη πόλη στην οποία θα χαίρεσαι να ζεις. Θα επιστρέψω ξανά στην πρώτη σας ερώτηση και θα σας πω πως για να θεωρήσουμε ότι έχουμε πετύχει θα πρέπει αυτή η αντίληψη να αλλάξει. Κι αυτό δεν πρόκειται να γίνει αν εμείς οι ίδιοι, οι Αχαρνείς, πρώτοι από όλους δεν αντιληφθούμε την αλλαγή, δεν την αισθανθούμε στην καθημερινότητά μας, δεν αγαπήσουμε τον τόπο μας που κρύβει τόση ομορφιά. Αυτή την πλευρά των Αχαρνών προσπαθούμε να αναδείξουμε με δουλειά, υπευθυνότητα, συνέπεια και εξωστρέφεια.

Μετά από δύο χρόνια θητείας, έχετε πάρει την απόφασή σας για το τι θα κάνετε στις επόμενες Αυτοδιοικητικές εκλογές; Θα είστε ξανά υποψήφιος; 

Ο Δήμος πρέπει να έχει συνέπεια  και συνέχεια, για να μπορέσει να αλλάξει η εικόνα του και να είμαστε Υπερήφανοι για την πόλη που ζούμε. Αυτό θα γίνει με συνέχιση της σκληρής δουλειάς και φυσικά με όραμα και προοπτική οκταετίας. Εμείς ήδη ετοιμάζουμε μελέτες και πράγματα τα οποία θα υλοποιηθούν τα επόμενα χρόνια.

Σε έναν δύσκολο Δήμο τα πράγματα δεν μπορούν να αλλάξουν σε δυο χρόνια, μπορούν όμως να καλυτερέψουν χρόνο με τον χρόνο. Με όραμα, σωστό προγραμματισμό, μεθοδικότητα και πολλή δουλειά. Έχω αναλάβει κάτι πολύ σπουδαίο και υπεύθυνο, θεωρώ ότι η πόλη μας έχει πληρώσει τους πειραματισμούς και τις συνεχείς αλλαγές στις διοικήσειςστο παρελθόν. Είναι προφανές ότι θέλω να συνεχίσω και να ολοκληρώσω το έργο που έχω ξεκινήσει αν και εφόσον με ξανά τιμήσει ο Αχαρναϊκός λαός με την ψήφο του. Οπότε χωρίς υπεκφυγές και αστερίσκους θα σας απαντήσω ότι θα ζητήσω την ανανέωση της εμπιστοσύνης των συνδημοτών μου και θα είμαι ξανά υποψήφιος στις επόμενες δημοτικές εκλογές.