Τρ. Απρ 16th, 2024

Συγκίνηση και θλίψη: Ο πολιτικός κόσμος αποχαιρετά τη Φώφη Γεννηματά

Η Φώφη Γεννηματά  έχασε τη γενναία μάχη που έδινε με την ασθένειά της, σκορπίζοντας τη θλίψη σε όλη τη χώρα.

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής ήταν σε κώμα από το βράδυ της Κυριακής.

Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος της χώρας είναι συγκλονισμένος και συλλήβδην καταθέτει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένειά της.

Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Συλλυπητήριο μήνυμα για τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά απέστειλε η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, κάνοντας λόγο για «ευγένεια ψυχής που θα λείψει σε όλους μας».

Αποχαιρετάμε τη Φώφη Γεννηματά με βαθιά αισθήματα συγκίνησης. Μια γενναία γυναίκα που έδωσε με αξιοπρέπεια όλες τις μάχες της ζωής της, τις πιο μικρές και τις πιο μεγάλες, χωρίς να χάσει ποτέ το φωτεινό της χαμόγελο. Υπηρέτησε με συνέπεια και πολιτικό ήθος τις αρχές της και τον δημόσιο βίο. Με μια ευγένεια ψυχής που θα λείψει σε όλους μας.

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά της, στους δικούς της ανθρώπους. Ο πόνος τους αυτές τις δύσκολες ώρες είναι και δικός μας».

Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης που βρίσκεται στη Σαουδική Αραβία, έσπευσε να αλλάξει το πρόγραμμά του και να γυρίσει σύντομα στην Αθήνα. Πριν την επιστροφή του, έστειλε τον δικό του αποχαιρετισμό με το – από καρδιάς – μήνυμά του στην οικογένεια της Φώφης Γεννηματά.

Χαρακτηριστικά έγραψε πως «Με θλίψη και συντριβή πληροφορήθηκα την απώλεια της Φώφης Γεννηματά. Την αποχαιρετώ με σεβασμό. Αλλά και πλημμυρισμένος από τις σκέψεις που προκαλεί ο τόσο άδικος και πρόωρος χαμός της. Γιατί η πολιτική υπάρχει για να είναι, πριν απ’ όλα, ανθρώπινη.

Η Φώφη υπήρξε ένας μαχητής της ζωής, πολεμώντας με αξιοπρέπεια τις δυσκολίες της υγείας της και τον εχθρό που χτύπησε την οικογένειά της. Και έμεινε όρθια ως το τέλος, υπηρετώντας το καθήκον της. Έγινε, έτσι, σύμβολο θάρρους για όλες τις γυναίκες, αλλά και τους άνδρες που δοκιμάζονται από σοβαρές ασθένειες.

«Κι έναν πόντο πιο ψηλά να πάτε άνθρωποι, ευχαριστώ θα σας πει ο Θεός», έγραψε ο αγαπημένος της ποιητής Οδυσσέας Ελύτης. Και η Φώφη ήταν ένας άνθρωπος που με τη δράση και το παράδειγμά της, πράγματι, ανέβηκε πολύ ψηλά.

Στα θερμά συλλυπητήρια όλων των Ελληνίδων και των Ελλήνων προς τα παιδιά, τον σύζυγο και τους δικούς της ανθρώπους, προσθέτω και τα δικά μου».

Δείτε την ανάρτηση

Γιάννης Οικονόμου

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου μετά τα θλιβερά νέα για τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά, τόνισε πως «Η είδηση της απώλειας της Φώφης Γεννηματά μας συγκλόνισε όλους. Ήταν μια σπουδαία πολιτικός, ήταν μια σπουδαία γυναίκα με πίστη στην δημοκρατία, που πάλεψε με γενναιότητα για τις αξίες και τα πιστεύω της. Εκφράζουμε τη θλίψη και την οδύνη μας».

Αντώνης Σαμαράς

«Πόσο κρίμα! Μερικές φορές δεν υπάρχουν λόγια για να εκφράσεις αυτό που νοιώθεις. Η Φώφη έφυγε από τη ζωή όπως έζησε τη ζωή: έντιμη κι αγωνίστρια!», αναφέρει ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς για τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά.

Δείτε την ανάρτηση

 

Αλέξης Τσίπρας

Η απώλεια της Φώφης Γεννηματά αφήνει πιο φτωχή την πολιτική ζωή της χώρας, αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter ο Αλέξης Τσίπρας.

«Με βαθιά θλίψη πληροφορήθηκα το θάνατο της Φώφης Γεννηματά. Έδωσε με πείσμα και αξιοπρέπεια τη μάχη για τη ζωή μέχρι το τέλος. Η απώλειά της αφήνει πιο φτωχή την πολιτική ζωή της χώρας. Τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους συντρόφους της», καταλήγει η ανάρτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Δείτε την ανάρτηση

Παύλος Χρηστίδης

Το μήνυμα του υποψηφίου για την προεδρία του Κινήματος Αλλαγής, Παύλου Χρηστίδη έχει «ραγίσει καρδιές», καθώς αποτυπώνει με λίγα λόγια όλα εκείνα τα συναισθήματα που βίωσε στο πλευρό της.

«Υπάρχουν κάποιες στιγμές που τα λόγια δεν έχουν νόημα. Ήσουν το φωτεινό χαμόγελο που ακούμπησε την ψυχή μας, ο οδηγός μας στα δύσκολα, ο φάρος μας στα σκοτάδια , ο Άνθρωπός μας.», αναφέρει ο πρώην εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ.

Ανδρέας Λοβέρδος

Εμφανώς καταρρακωμένος προσπάθησε να μιλήσει στο Mega ο Ανδρέας Λοβέρδος. Ο υποψήφιος για την αρχηγία του ΚΙΝΑΛ, με τρεμάμενη φωνή και συναισθηματικά φορτισμένος δεν μπορούσε να πει πολλά και τόνισε ότι ενημερώθηκε για το γεγονός από τον Μανώλη Όθωνα.

Επίσης, ο κ. Λοβέρδος έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter: «Δεν βρίσκω λέξεις να εκφράσω τον σπαραγμό μου. Αντίο Φώφη μας!».

Δείτε την ανάρτηση

Παύλος Γερουλάνος

Με ανακοίνωσή του ο διεκδικητής της ηγεσίας του Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Γερουλάνος, μαζί με το συλλυπητήριο μήνυμά του ανακοίνωσε πως αναστέλλει την προεκλογική του εκστρατεία σε ένδειξη πένθους.

Δείτε την ανάρτηση

 

Γιώργος Παπανδρέου

Με μία λιτή, αλλά βαθιά συναισθηματική δήλωση ο Γιώργος Παπανδρέου έστειλε το δικό του μήνυμα για την απώλεια της μαχήτριας, Φώφης Γεννηματά.

Αναρτώντας μία φωτογραφία της που συνοδευόταν από τη φράση «θα είσαι πάντα κοντά μας» ο πρώην πρωθυπουργός αποχαιρέτησε την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής.

Δείτε την ανάρτηση

Χάρης Καστανίδης

Ο Χάρης Καστανίδης έκανε μία σπαρακτική ανάρτηση για την απώλεια της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής.

«Αδυνατώ να συμβιβαστώ με την ιδέα ότι έφυγε από κοντά μας», έγραψε συγκεκριμένα.

Δείτε την ανάρτηση

Ντόρα Μπακογιάννη

Η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία ανακοίνωσε επίσης ότι πολεμά τον καρκίνο στέλνοντας το δικό της μήνυμα απέναντι στα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις που σχετίζονται με τη νόσο, προέβη σε μια έντονη συναισθητικά ανάρτηση στο Twitter για τη Φώφη Γεννηματά.

«Είμαι συγκλονισμένη. Η Φώφη ήταν μια μοναδική γυναίκα που πάλεψε με αξιοπρέπεια, δίνοντας δύναμη σε όλους. Θερμά συλλυπητήρια και κουράγιο στην οικογένεια και τους φίλους της».

Δείτε την ανάρτηση

 

Γιάννα Αγγελοπούλου

Ως μία γενναία γυναίκα που δεν επέτρεψε στη βαριά κληρονομιά της να γίνει η μοίρα της, χαρακτήρισε τη Φώφη Γεννηματά η κα Γιάννα Αγγελοπούλου σε ανάρτησή της.

Χαρακτηριστικά έγραψε πως «Η Φώφη Γεννηματά ήταν μια γενναία γυναίκα. Δεν επέτρεψε στη βαριά κληρονομιά της να γίνει η μοίρα της. Έκανε οικογένεια, δημιούργησε, ηγήθηκε, έζησε. Σίγουρα όχι τόσο όσο θα ήθελε, αλλά, πάντως, όπως ακριβώς ήθελε, μέχρι την τελευταία ώρα».

Δείτε την ανάρτηση

 

Βασίλης Κικίλιας

Με ανάρτησή του στο Twitter αποχαιρέτησε τη Φώφη Γεννηματά και ο Βασίλης Κικίλιας.

Ο υπουργός Τουρισμού έγραψε χαρακτηριστικά στον προσωπικό του λογαριασμό: «Είμαι συγκλονισμένος με τον τρόπο που έφυγε η Φώφη Γεννηματά. Είχα την τιμή να τη γνωρίσω από κοντά και να εκτιμήσω την αξιοπρέπειά της, και την ευγένειά του χαρακτήρα της. Συλλυπητήρια στην οικογένειά της. Η Ελλάδα πενθεί».

Δείτε την ανάρτηση

Δημήτρης Κουτσούμπας

Με ένα λιτό και συγκινητικό μήνυμα αποχαιρέτισε τη Φώφη Γεννηματά ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Διαβάστε το μήνυμα

«Εκφράζω τη βαθιά μου θλίψη για την πρόωρη απώλεια της Φώφης Γεννηματά, πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, την οποία αποχαιρετώ με μεγάλο σεβασμό για την εντιμότητα της, αλλά και τη γενναιότητα με την οποία έδωσε τη μάχη για τη ζωή. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια της και τα μέλη του ΚΙΝΑΛ».

Γιάνης Βαρουφάκης

Ως έναν άνθρωπο που «δεν περίσσευε στην Βουλή» και μία γυναίκα που «έβαζε φρένο στην ανδροκρατία της πολιτικής σκηνής», χαρακτηρίζει τη Φώφη Γεννηματά ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Διαβάστε την ανακοίνωση

«Ο θάνατος της Φώφης μας στέρησε έναν άνθρωπο που δεν περίσσευε στην Βουλή, μια γυναίκα που έβαζε φρένο στην άκρατη ανδροκρατία της πολιτικής σκηνής, μια ακόμα ελπίδα επικράτησης στο ευάλωτο της ύπαρξής μας. Προσωπικά, μετανιώνω που δεν προσπάθησα να την γνωρίσω όσο ήταν μαζί μας».

Ευάγγελος Βενιζέλος

Τη θλίψη του για την απώλεια της Φώφης Γεννηματά εξέφρασε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, κάνοντας λόγο για σκληρή αλλά αξιοπρεπή μάχη που έδινε επί χρόνια με τον καρκίνο.

«Η Φώφη Γεννηματά έδινε επί χρόνια, με αξιοπρέπεια, μια σκληρή προσωπική μάχη που δυστυχώς έχασε πρόωρα. Ο ελληνικός λαός ήταν δίπλα της στη μάχη αυτή. Τώρα θα αναπαυθεί στην αγκαλιά των γονιών της και στην καρδιά των παιδιών της και όλης της οικογένειάς της στην οποία εκφράζω τα συλλυπητήρια μου. Καλό της ταξίδι».

Δείτε την ανάρτηση

Κώστας Σημίτης

Με μια λιτή δήλωση, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης αποχαιρέτησε Φώφη Γεννηματά, εκφράζοντας προσωπικά και πολιτικά μεγάλη θλίψη για την απώλειά της.

Διαβάστε τη δήλωσή του

«Η Φώφη Γεννηματά έφυγε από τη ζωή πολύ πρόωρα, όπως κι ο πατέρας της Γιώργος Γεννηματάς. H παρουσία τους στην πολιτική ζωή του τόπου χαρακτηρίστηκε από ευπρέπεια, σοβαρότητα και προσφορά. Όλοι στον χώρο μας αισθάνονται προσωπικά και πολιτικά μεγάλη θλίψη για την απώλειά της».

Τζέφρι Πάιατ

Ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ αποχαιρέτησε με ανάρτησή του στο Twitter τη Φώφη Γεννηματά

Ο κ. Πάιατ ανέφερε χαρακτηριστικά πως «Εκφράζω τα συλλυπητήριά μου στην οικογένεια, τους φίλους, τα αγαπημένα πρόσωπα και τους πρώην συναδέλφους της Προέδρου του ΚΙΝΑΛ, Φώφης Γεννηματά. Με τη Φώφη μας συνέδεε πολύχρονη φιλία και ήταν κάποια που πάντα με εντυπωσίαζε για την εξυπνάδα, την αξιοπρέπεια και την πολιτική της διορατικότητα».

Δείτε την ανάρτηση

Πιερ Μοσχοβισί

Τη θλίψη του εξέφρασε μέσω του λογαριασμού του στο Twitter ο Πιέρ Μοσκοβισί.

Ο Γάλλος πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, σε ανάρτησή του, ανέφερε: «Με λύπη πληροφορήθηκα τον πρόωρο θάνατο της Φώφης Γεννηματά, αρχηγού του Ελληνικού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Εκτιμούσα αυτή τη δυναμική και γεμάτη αυτοπεποίθηση γυναίκα. Τα συλλυπητήριά μου στην οικογένεια και τους πολιτικούς της φίλους».

Δείτε την ανάρτηση

Νταβίντ Σασόλι

Τη θλίψη του για τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά εξέφρασε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι.

«Έμαθα με μεγάλη λύπη για τον θάνατο της αρχηγού του ΚΙΝΑΛ Φώφης Γεννηματά. Μόλις πριν από λίγους μήνες, συναντηθήκαμε για να συζητήσουμε την πορεία μετά την πανδημία. Μαχόταν με θέρμη για την αλληλεγγύη, θα λείψει πέρα από τα σύνορα της Ελλάδας. Τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους φίλους της».

Δείτε την ανάρτηση

 Γρηγόρης Δημητριάδης

Το δικό του μήνυμα για το θάνατο της Φώφης Γεννηματά έστειλε οδιευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου, Γρηγόρης Δημητριάδης μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο twitter.

«Αποχαιρετούμε με αγάπη, εκτίμηση και σεβασμό μια από τις ευγενικότερες μορφές των δημοσίων πραγμάτων. 

Η Φώφη Γεννηματά αφήνει για όλους μας το στίγμα της και το παράδειγμά της. Κι η δική μου σκέψη ακολουθεί τους δικούς της ανθρώπους».

Δείτε το μήνυμά του

 

Κώστας Καραμανλής

 

Τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά εξέφρασε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

Ο πρώην πρωθυπουργός έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Αποχαιρετούμε τη Φώφη Γεννηματά με σεβασμό στη συνεπή πορεία της, στην αξιοπρεπή πολιτική της διαδρομή, στη γενναιότητα με την οποία έδωσε την πιο δύσκολη μάχη της. Στην οικογένειά της εκφράζω τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου».

Κυριάκος Πιερρακάκης

Ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης αποχαιρέτησε με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τη Φώφη Γεννηματά, η οποία έφυγε το μεσημέρι της Δευτέρας από τη ζωή σε ηλικία 56 ετών.

«Η Φώφη Γεννηματά αγωνίστηκε με γενναιότητα, ήθος και αξιοπρέπεια τόσο στην πολιτική όσο και στις μεγάλες προσωπικές μάχες που έδωσε. Εύχομαι από καρδιάς κουράγιο και δύναμη στην οικογένεια και στους οικείους της», ανέφερε ο κ. Πιερρακάκης

Δείτε την ανάρτηση