Μπακογιάννης: Σε εξέλιξη το μεγαλύτερο πρόγραμμα έργων Αθήνα – Μεγαλύτερο από των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004
Ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Microsoft για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα, Θεοδόσης Μιχαλόπουλος, συζήτησαν στο πλαίσιο της δεύτερης ημέρα εργασιών του Olympia Forum II, που οργανώνεται από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και την εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ, για την εισαγωγή νέων τεχνολογιών στο Δήμο της Αθήνας.
Μεγαλύτερο και από εκείνο στην Αθήνα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 είναι το πρόγραμμα έργων στην πρωτεύουσα που έχει δρομολογήσει ο δήμος και ήδη είναι σε εξέλιξη, τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης.
«Στην Αθήνα συνεργαζόμαστε με 135 φορείς, ιδρύματα και εταιρίες και μαζί τους έχουμε κάνει μία ισχυρή συμμαχία για την πόλη μας», είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «Η Αθήνα έχει μια ευκαιρία να κάνει τη μετάβαση». Όπως διευκρίνισε στην πόλη παρέχονται πλέον 120 ψηφιακές υπηρεσίες μέσω του ιστότοπου eservices.cityofathens.gr ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο πιλοτικό πρόγραμμα που είναι σε εξέλιξη με την συνεργασία της Microsoft (Αθηνά Project), με αισθητήρες των θέσεων στάθμευσης οχημάτων ΑμεΑ, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η αντικοινωνική στάθμευση.
Αναφορικά με τις αντιδράσεις που υπήρξαν για τον “Μεγάλο Περίπατο” της Αθήνας και το αν επιβαρύνει την κίνηση στην οδό Πανεπιστημίου, ήταν κάθετα αντίθετος, λέγοντας ότι η κίνηση στους δρόμους δεν έχει «καμία σχέση» με τον Μεγάλο Περίπατο όπου συνήθως παρατηρείται σε άλλες κεντρικές αρτηρίες της πόλης, εκτός της Πανεπιστημίου και υπενθύμισε ότι ανάλογες αντιδράσεις είχαν υπάρξει και με τις πεζοδρομήσεις της Ερμού και Διονυσίου Αρεοπαγίτου.
Το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση του έργου είναι: για την Πλατεία Συντάγματος μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων και για την οδό Πανεπιστημίου έως το τέλος του έτους ενώ πρόσθεσε ότι τα έργα ασφαλτόστρωσης των δρόμων της Αθήνας θα ολοκληρωθούν τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο.
Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Από το σύνολο των δρόμων προς ασφαλτόστρωση (1.150), έχουν ήδη ασφαλτοστρωθεί οι 520, ενώ 5 συνεργεία εργάζονται για την αποκατάσταση 400 πεζοδρομίων». Από τις 7 συνολικά νέες πλατείες που θα δημιουργηθούν, ήδη συνεργεία του Δήμου έχουν ξεκινήσει να δουλεύουν τις 2 πρώτες ενώ ταυτόχρονα προχωρά και η δημιουργία 7 νέων πεζόδρομων συμπλήρωσε.
Ο δήμαρχος Αθηναίων αναφέρθηκε ακόμη στο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του ηλεκτροφωτισμού της πρωτεύουσας, ύψους 50 εκατ. ευρώ, αλλά και στην αναγκαιότητα ύπαρξης ενός μητροπολιτικού φορέα, αποκλειστικά αρμόδιου για τις συγκοινωνίες και το κυκλοφοριακό της Αθήνας.
«Το πρώτο βήμα για την επίλυση του κυκλοφοριακού προβλήματος της πόλης είναι η δημιουργία ενός νέου Μητροπολιτικού Φορέα που θα είναι υπεύθυνος για τον σχεδιασμό αλλά και τη διαχείριση του δικτύου δρόμων της πόλης, που θα χρησιμοποιεί συνδυαστικά και νέες τεχνολογίες».
Ο κ. Μιχαλόπουλος τόνισε ότι «η τεχνολογία μπορεί να κάνει την ζωή των ανθρώπων καλύτερη». Επιπρόσθετα, πέρα από τα όσα ανέφερε ο Δήμαρχος Αθηναίων για το “Project Aθηνά” για τους αισθητήρες στις θέσεις στάθμευσης ΑΜΕΑ και τις ράμπες ΑΜΕΑ, αναφέρθηκε επίσης στους αισθητήρες που τοποθετούνται σε κάδους απορριμμάτων που «δείχνουν» πότε πρέπει να αδειάσουν, αλλά και τους αισθητήρες καθαρότητας του περιβάλλοντος και τους αισθητήρες ηχορύπανσης, που είναι πολύ σημαντικοί για την βελτίωση της καθημερινής ζωής στην πόλη της Αθήνας.
«Ήρθε η ώρα το πρόγραμμα “Έξυπνες Πόλεις” να δώσει μια ευκαιρία να ψηφιοποιήσουμε την πόλη μας», τόνισε. Συμπλήρωσε ότι «δεν είναι αυτοσκοπός μας να γεμίσουμε το Δήμο με αισθητήρες, αλλά πρέπει να φροντίσουμε για την ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων των δημοτών αλλά και των εργαζομένων στο Δήμο». Πρέπει να φροντίσουμε όχι μόνο να έχουμε τα απαραίτητα εργαλεία αλλά και να γνωρίζουμε πώς να τα χρησιμοποιούμε, διευκρίνισε.
Κλείνοντας, μίλησε για το μεγάλο Project που υλοποιεί η Microsoft για την ψηφιοποίηση της Αρχαίας Ολυμπίας. «Πρόκειται για ένα έργο που θα βοηθήσει να αναδειχθεί η πολιτιστική μας κληρονομία και που πιστεύω ότι θα προσελκύσει περισσότερους τουρίστες». Αυτό το Project, συμπλήρωσε, μπορεί να υλοποιηθεί και στην Αθήνα με την ψηφιοποίηση αρχαίων μνημείων της πόλης.
Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος του Μega, Κατερίνα Παναγοπούλου
Το Olympia Forum II διεξάγεται στις 20-21 Οκτωβρίου 2021 στο Ζάππειο Μέγαρο στην Αθήνα και στις 22-23 Οκτωβρίου 2021 στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας στην Αρχαία Ολυμπία.