Πε. Απρ 18th, 2024

Γιάννης Φωστηρόπουλος στο e-ota: Θα είμαι εκ νέου υποψήφιος δήμαρχος – Έχουμε δρομολογήσει πολλά έργα για το Φάληρο

*Στον Σωτήρη Πολύζο

Σχέδιο με επίκεντρο το περιβάλλον και άξονες την προστασία του και την ευαισθητοποίηση των δημοτών σε θέματα ανακύκλωσης και βιώσιμης ανάπτυξης υλοποιεί ο δήμος Παλαιού Φαλήρου, όπως αναφέρει ο δήμαρχος Γιάννης Φωστηρόπουλος, με συνέντευξή του στο e-ota.

«Πιστεύουμε ακράδαντα, ότι η κυκλική οικονομία ως ένα οικονομικό μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης, θα πρέπει να λειτουργήσει και να γίνει το πρότυπο συμπεριφοράς όλων μας – δημοτών, επιχειρήσεων και φορέων» αναφέρει ο κ. Φωστηρόπουλος επισημαίνοντας τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει στο παραλιακό μέτωπο.

«Τοποθετήθηκαν ομπρέλες, αποδυτήρια, ντουζιέρες, διάδρομοι, κιόσκια, παγκάκια, υποδομές για ΑΜΕΑ ενώ με τις φυτεύσεις που πραγματοποιήσαμε, δημιουργήθηκαν χώροι πρασίνου , απόλυτα εναρμονισμένοι με το φυσικό περιβάλλον της παραλίας» επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι έχει ανοίξει ένας νέος δημιουργικός κύκλος και μια νέα περίοδος στον δήμο των νοτίων προαστίων. Επίσης ανοίγει τα χαρτιά του για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023.

Η κυκλική οικονομία, η ανακύκλωση και η διαχείριση απορριμμάτων σε ποιο σημείο βρίσκονται στον Δήμο σας;

Στο Παλαιό Φάληρο έχουμε την πολιτική βούληση και υλοποιούμε ήδη τo σχέδιο μας να προχωρήσουμε σε σημαντικές πρωτοβουλίες προστασίας του περιβάλλοντος και στην ευαισθητοποίηση των δημοτών μας σε θέματα ανακύκλωσης, προστασίας του περιβάλλοντος αλλά και βιώσιμης ανάπτυξης. Σε αυτή την κατεύθυνση, δημιουργήσαμε νέα ρεύματα ανακύκλωσης ενώ επεκτείναμε και ενισχύσαμε τα υπάρχοντα. Ταυτόχρονα, δώσαμε έμφαση στην περιβαλλοντική εκπαίδευση των νέων, με στόχο την καλλιέργεια και την ενίσχυση της οικολoγικής συνείδησης και συμπεριφοράς. Πιστεύουμε ακράδαντα, ότι η κυκλική οικονομία ως ένα οικονομικό μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης, θα πρέπει να λειτουργήσει και να γίνει το πρότυπο συμπεριφοράς όλων μας – δημοτών, επιχειρήσεων και φορέων. Μόνο με τον κόσμο αρωγό και σύμμαχο μπορεί να πετύχει η κάθε δράση και σίγουρα αυτό ισχύει και για την διαχείριση των απορριμμάτων. Είμαι πολύ ικανοποιημένος από την ποσότητα και την ποιότητα των ανακυκλώσιμων απορριμμάτων αλλά και των βιοαποβλήτων που διαχειριζόμαστε και φυσικά αυτό οφείλεται και στην ποιοτική δουλειά που γίνεται από τις υπηρεσίες καθαριότητας και πρασίνου του δήμου μας. Οι οποίες και στην περίοδο της πανδημίας αλλά και σε άλλες έκτακτες περιστάσεις όπως για παράδειγμα οι απεργίες, απέδειξαν ότι πάνω από όλα είναι ο δημότης και η καθημερινότητα του.

Η ανάπλαση της παραλίας και η ακτογραμμή του Παλαιού Φαλήρου είναι στο επίκεντρο της προσπάθειας σας για ένα μοντέλο βιώσιμης και ήπιας ανάπτυξης. Ποιος είναι ο σχεδιασμός σας;

Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε ως Δημοτική Αρχή, έχουμε κινηθεί και σχεδιάζουμε παρεμβάσεις στο παραλιακό μας μέτωπο, προς όφελος των δημοτών και των επισκεπτών μας, έχοντας υπόψη μας τις αρχές της βιωσιμότητας και της αειφορίας. Ήδη υλοποιήσαμε τις πρώτες σημαντικές δράσεις για την διαχείριση και την αξιοποίηση της παραλίας μας, με εντυπωσιακή αποδοχή και στήριξη των προσπαθειών μας από τον κόσμο, που βλέπει το παραλιακό μας μέτωπο να αποκτά την παλιά του αίγλη. Τοποθετήθηκαν ομπρέλες, αποδυτήρια, ντουζιέρες, διάδρομοι, κιόσκια, παγκάκια, υποδομές για ΑΜΕΑ ενώ με τις φυτεύσεις που πραγματοποιήσαμε, δημιουργήθηκαν χώροι πρασίνου , απόλυτα εναρμονισμένοι με το φυσικό περιβάλλον της παραλίας. Ένας νέος δημιουργικός κύκλος και μια νέα περίοδος άνοιξε για την ανάπτυξη και την αναβάθμιση του παραλιακού μας μετώπου και συνεχίζουμε δυνατά με στόχο την διεύρυνση της τουριστικής περιόδου και της επισκεψιμότητας στην πόλη μας. Με οφέλη στην τοπική οικονομία και κοινωνία, όλο τον χρόνο, και τους 12 μήνες.

Στο μέσο της Δημαρχικής σας θητείας, τι έχετε να πείτε στους δημότες σας;

Είναι ξεκάθαρο πως η θητεία όχι μόνο η δική μας αλλά του συνόλου της τοπικής αυτοδιοίκησης στη χώρα μας, που ξεκίνησε το 2019, χαρακτηρίστηκε από το πρωτόγνωρο φαινόμενο της πανδημίας. Αυτό σημαίνει πως οι προϋπολογισμοί μας, οι πολιτικές μας και τα τεχνικά μας προγράμματα, σε μεγάλο βαθμό επηρεάστηκαν και πιέστηκαν από την έκτακτη κατάσταση και τις ανάγκες που προέκυψαν για την προάσπιση της δημόσιας υγείας, την προστασία των ευπαθών κοινωνικών ομάδων και φυσικά την ηλεκτρονική εξυπηρέτηση των δημοτών. Σε όλα αυτά ανταποκριθήκαμε επιτυχώς, παρότι είχαν σημαντικό δημοσιονομικό κόστος, το οποίο επωμισθήκαμε ως Δημοτική Αρχή, έχοντας πάντα και ταυτόχρονα, την ματιά μας στην βελτίωση της καθημερινότητας και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής που αποτελεί την κυρίαρχη μας προτεραιότητα. Το σημαντικότερο όμως είναι, ότι εκμεταλλευτήκαμε την περίοδο της πανδημίας και του εγκλεισμού, προχωρώντας και ωριμάζοντας σημαντικές μελέτες μεγάλων τεχνικών έργων, απαραίτητων για την πόλη. Μελέτες από τις οποίες αρκετές ήδη εντάξαμε σε προγράμματα του Υπουργείου Εσωτερικών και του Πράσινου Ταμείου. Αξιοποιώντας όλες τις δυνατότητες και όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία, εγχώρια και ευρωπαϊκά, για τη βελτίωση των υποδομών, του κυκλοφοριακού, την ηλεκτρονική εξυπηρέτηση του πολίτη και τον ψηφιακό μετασχηματισμό, τη βελτίωση των υποδομών εκπαίδευσης και αθλητισμού, την αντικατάσταση του δημοτικού φωτισμού με led αλλά και την πολιτιστική δραστηριότητα. Έγιναν πολλά έργα στο Φάληρο όλη αυτή την περίοδο και έχουμε δρομολογήσει πολλά περισσότερα. Έργα ουσίας, έργα μεγάλα και σημαντικά, όπως το νέο υπόγειο parking που θα δημιουργηθεί στην παραλιακή ζώνη του Φλοίσβου αλλά και η ανακαίνιση και ο εξωραϊσμός του κτιρίου του Φλοίσβου, του τοποσήμου της πόλης. Αλλά και δεκάδες άλλα έργα, που περιλαμβάνονται στο τεχνικό μας πρόγραμμα για το 2022, το οποίο ήδη έχει κατατεθεί και βρίσκεται σε διαβούλευση, και τα οποία έργα, έρχονται να αντιμετωπίσουν σημαντικά και χρόνια προβλήματα και ανάγκες της πόλης.

Έχοντας περάσει σε μια νέα φάση της πανδημίας, τι σας προβληματίζει για την επόμενη ημέρα;

Ο πόλεμος με τον κορωνοιό δεν έχει τελειώσει. Όλοι ξέρουμε ότι έχουμε μπροστά μας πολύ δρόμο μέχρι την επιστροφή στην κανονικότητα. Τα δεδομένα αλλάζουν συνεχώς και δεν μιλάω αποκλειστικά και μόνο για την υγειονομική πλευρά και τα θέματα υγείας αλλά αναφέρομαι στις ψυχολογικές , κοινωνικές και οικονομικές πτυχές και συνέπειες. Στην τοπική μας οικονομία και κυρίως στον τουρισμό έχουν αρχίσει να φαίνονται τα πρώτα θετικά σημάδια ανάκαμψης. Ως αυτοδιοίκηση, θα πρέπει από εδώ και πέρα να λειτουργήσουμε με ευελιξία, αξιολογώντας συνέχεια την κατάσταση, συμβάλλοντας με όλες μας τις δυνάμεις στην προσπάθεια που γίνεται από όλους. Σε πείσμα των δύσκολων καιρών, διοργανώσαμε μια σειρά ξεχωριστών ποιοτικών μουσικών εκδηλώσεων , τον Λυρικό Νότο, ώστε ο κόσμος να ξεγνοιάσει μέσα από την μουσική και την μελωδία, που τόσο του έλειψε το προηγούμενο διάστημα. Παράλληλα, διοργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η κορυφαία αθλητική διοργάνωση της πόλης μας, το διεθνές κύπελλο ρυθμικής γυμναστικής Aphrodite cup με την συμμετοχή 150 αθλητριών από 15 χώρες ενώ συνεχίζουμε με πλήθος πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων. Με στόχο να αλλάξουμε την ψυχολογία και την διάθεση του κόσμου, γυρίζοντας σελίδα στην γκρίζα πραγματικότητα, με αισιοδοξία και δύναμη για το μέλλον.

Θα είστε εκ νέου υποψήφιος το 2023;

Εδώ και 2.5 χρόνια στην πόλη μας έχουμε σχηματίσει μια ευρεία πλειοψηφία, με ανθρώπους από όλες τις παρατάξεις και συνδυασμούς, με μοναδικό κίνητρο όλων μας, το κοινό όραμα που έχουμε για την πόλη. Με ευρύτατες συναινέσεις στην λήψη αποφάσεων και με σύμπνοια, παρά τις αντιξοότητες, προχωρήσαμε σημαντικά έργα και βάλαμε για τα καλά, το Παλαιό Φάληρο στον χάρτη της Αθηναϊκής Ριβιέρας.
Αξιοποιώντας την εμπειρία που αποκτήσαμε και με τον δυναμισμό που μας χαρακτηρίζει σαν ομάδα έχουμε καταφέρει όσα εξαγγείλαμε προγραμματικά, με την απαραίτητη προεργασία, να μετουσιώνονται σταδιακά σε απτή πραγματικότητα.
Έργα που το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσής τους είναι εντός της τετραετίας, αλλά και έργα μεγάλα, που η υλοποίησή τους ξεπερνά την δημοτική περίοδο. Τέτοια είναι η ανάπλαση του παραλιακού μας μετώπου, το νέο υπόγειο παρκινγκ στον Φλοίσβο και όλα εκείνα τα έργα που έχουμε ωριμάσει και αναδεικνύουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της πόλης μας. Οι ράγες αυτής της αναπτυξιακής και εξωστρεφούς διαδρομής που βάλαμε το Παλαιό Φάληρο, οδηγούν στο ότι το ταξίδι αυτό πρέπει να συνεχιστεί.
Σε αυτή την κατεύθυνση και με αρχή μου να είμαι πάντα χρήσιμος και αποτελεσματικός, θα θέσω εκ νέου τον εαυτό μου στην κρίση των συμπολιτών μου. Καθαρά και μόνο με αυτοδιοικητικό πρόσημο, υλοποιώντας ευρύτερες συνεργασίες και στοχεύοντας για το Φάληρο της επόμενης δεκαετίας.