Τρ. Μαρ 19th, 2024

Αδελφοποίηση του Πειραιά με την πόλη του Παναμά

Η αδελφοποίηση των πόλεων του Πειραιά και του Παναμά υπογράφηκε χθες, από τους Δημάρχους κ. Γιάννη Μώραλη και κ. Jose Luis Fabrega αντίστοιχα, με στόχο την εδραίωση και την περαιτέρω ανάπτυξη των αδελφικών δεσμών φιλίας των δύο πόλεων.

Στην υπογραφή του πρωτοκόλλου αδελφοποίησης η οποία πραγματοποιήθηκε από τους δύο Δημάρχους μέσω τηλεδιάσκεψης, παρευρέθηκαν η Πρέσβης και Γενική Πρόξενος του Παναμά στην Ελλάδα κα Julie Lymberopulos, η Αντιδήμαρχος Επικοινωνίας-Προβολής, Μέσων Ενημέρωσης, Αξιοποίησης Ευρωπαϊκών και Εθνικών Πόρων κα Ανδριάνα Ζαρακέλη και η Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Πολιτισμού κα Ειρήνη Νταϊφά.

Η αδελφοποίηση των δύο πόλεων αποτελεί την κορύφωση μιας σειράς κοινών δράσεων και πρωτοβουλιών μεταξύ του Δήμου Πειραιά και της πρεσβείας του Παναμά τα τελευταία χρόνια και πραγματοποιείται ενώ γιορτάζονται και στις δύο χώρες τα 200 χρόνια ανεξαρτησίας τους.

Πιο συγκεκριμένα αφορά στην ανταλλαγή εμπειριών στους τομείς της διοίκησης, του εμπορίου, της παιδείας, της τέχνης, του αθλητισμού και του πολιτισμού. Προβλέπει επίσης επισκέψεις αντιπροσωπευτικών ομάδων, όπως μαθητών, αθλητών και καλλιτεχνικών σχημάτων (μουσικών, χορευτικών, θεατρικών), αποσκοπώντας στην καλύτερη γνωριμία των δύο λαών, καθώς και σύνδεση με τη δυναμική ελληνική κοινότητα, χάρη στην οποία διατηρείται ζωντανή η ορθόδοξη πίστη και η ελληνική γλώσσα.

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης απευθυνόμενος στον Δήμαρχο Παναμά κ. Jose Luis Fabrega, τόνισε:

«Είναι χαρά και τιμή για την πόλη του Πειραιά, η αδελφοποίηση με την πόλη του Παναμά. Οι σχέσεις των δύο κρατών είναι ιστορικά άριστες και μάλιστα εφέτος συμπίπτει ο εορτασμός των 200 ετών από την ανεξαρτησία των δύο χωρών. Ο Πειραιάς ως πόλη-λιμάνι έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με την πόλη του Παναμά, όπως είναι η θάλασσα και η ναυτιλία. Ήδη έχουμε υλοποιήσει μια σειρά συνεργειών στο πλαίσιο της εξαιρετικής μας συνεργασίας με την Πρέσβη του Παναμά τα τελευταία χρόνια. Χαίρομαι ιδιαίτερα που με την αδελφοποίηση των δύο πόλεων, μας δίνεται η δυνατότητα να υλοποιήσουμε κοινές δράσεις σε τομείς όπως είναι ο πολιτισμός, ο αθλητισμός, το εμπόριο, καθώς και η γαλάζια οικονομία. Πιστεύω ότι η αδελφοποίηση ανοίγει μία νέα προοπτική στην ήδη εποικοδομητική μας συνεργασία. Θέλω να ξέρετε ότι έχετε έναν καλό φίλο πλέον στον Πειραιά και εύχομαι να τελειώσει η παγκόσμια υγειονομική κρίση και να επανέλθουμε στην κανονικότητα, ώστε να μπορέσουμε να συναντηθούμε είτε στον Παναμά είτε στον Πειραιά. Ευχαριστώ πολύ για τη συνεργασία».

Ο Δήμαρχος της πόλης του Παναμά κ. Jose Luis Fabrega, στην ομιλία του, υπογράμμισε:

«Είναι πολύ σημαντικό που οι δύο πόλεις έχουν τόσα πολλά κοινά για να προχωρήσουν στην αδελφοποίηση. Σε αυτό το πρωτόκολλο αδελφοποίησης συμφωνούμε και εδραιώνουμε τους δεσμούς φιλίας, ανταλλαγής εμπειριών στους τομείς του εμπορίου, της διοίκησης, της τέχνης του πολιτισμού, του αθλητισμού. Αντιπροσωπευτικές συλλογικές επισκέψεις αθλητών, καλλιτεχνικών ομάδων, μαθητών με στόχο τη βελτίωση της γνώσης μεταξύ των δύο λαών. Και θεωρούμε πολύ σημαντικό τη σύνδεση με την πολύ δυναμική Ελληνική κοινότητα του Παναμά, διατηρώντας ζωντανή την Ορθόδοξη πίστη και την ελληνική γλώσσα. Υπογράφουμε αυτό το πρωτόκολλο αδελφοποίησης ως μέσο διεθνούς συνεργασίας και εργαλείο ενίσχυσης των διαδικασιών τοπικής ανάπτυξης προς όφελος των πολιτών μας. Θέλω να ξέρετε ότι έχετε ένα φίλο στην πόλη του Παναμά και είμαστε εδώ για σας, κατά τη διάρκεια της δικής μου θητείας».

Η Πρέσβης και Γενική Πρόξενος του Παναμά στην Ελλάδα Α.E. Julie Lymberopulos, στον χαιρετισμό της, τόνισε:

«Ως Πρέσβης και Γενική Πρόξενος της Δημοκρατίας του Παναμά στην Ελλάδα, έχω την τιμή να χαιρετίσω την επίσημη υπογραφή της αδελφοποίησης μεταξύ της πόλης του Πειραιά και της πόλης του Παναμά. Μια συμφωνία που ξεπερνά κατά πολύ την τυπική διαδικασία και έρχεται να επικυρώσει την ουσιαστική επικοινωνία και συνεργασία που συνδέει όλα αυτά τα χρόνια τις χώρες μας.

Είναι ιδιαίτερη χαρά και νιώθουμε υπερήφανοι που επισφραγίζουμε απόψε μια ουσιαστική φιλία ετών και εγκαινιάζουμε έναν νέο κύκλο κοινών δράσεων σε όλα τα επίπεδα με τον Δήμαρχο του Πειραιά, κ. Ιωάννη Μώραλη και τον Δήμαρχο του Παναμά, κ. Jose Luis Fabrega.

Η Ελλάδα και ο Παναμάς, η πόλη του Πειραιά και η πόλη του Παναμά γιορτάζουν σήμερα μια φιλία ετών και επισημοποιούν τους ιστορικούς δεσμούς που μας συνδέουν. Με το βλέμμα στα νέα έργα, στις κοινές δράσεις που θα οργανώσουμε και στην έμπρακτη στενή σχέση που μας συνδέει, θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς όλους τους συντελεστές για την εξαιρετική επικοινωνία – η βοήθεια όλων υπήρξε πολύτιμη, ώστε να πραγματοποιηθεί αυτό το πολύ σημαντικό επίτευγμα. Εύχομαι να είμαστε όλοι υγιείς και να συνεχίσουμε να δημιουργούμε δράσεις που θα ενώνουν τις πόλεις και τις πατρίδες μας».