Πε. Μαρ 28th, 2024

Πέτσας από το νέο Παρατηρητήριο Πυροφύλαξης στην Παιανία: Ενώνουμε δυνάμεις και δίνουμε λύσεις στα προβλήματα

Στα εγκαίνια του Παρατηρητήριου Πυροφύλαξης, στον Λόφο Αγίου Σωτήρος στην Παιανία, παραβρέθηκε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας.

Πρόκειται για μία πρωτοβουλία του δήμου Παιανίας, σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Προστασίας & Ανάπτυξης Υμηττού (Σ.Π.Α.Υ.) και της Μητρόπολης Πειραιώς.

Το νέο Παρατηρητήριο Πυροφύλαξης βρίσκεται εντός του Πειραϊκού χωριού, στην Παιανία, στις εκκλησιαστικές κατασκηνώσεις της Μητρόπολης Πειραιώς. Θα μπορεί να εποπτεύει όλη την ανατολική πλευρά του Υμηττού, αλλά και ένα ευρύτερο τμήμα της περιοχής των Μεσογείων, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό ακόμα περισσότερο στην πρόληψη και ενισχύοντας τη δυνατότητα ταχύτερης αντίδρασης σε περίπτωση πυρκαγιάς.

Η χρηματοδότηση έγινε από το Υπουργείο Εσωτερικών και εντάσσεται στον ευρύτερο αντιπυρικό σχεδιασμό για κάλυψη δράσεων πυροπροστασίας. Όπως ανακοίνωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, το επόμενο διάστημα τα πυροφυλάκια στον Υμηττό θα τριπλασιαστούν (από 16 που είναι σήμερα, θα γίνουν 48), μέσω της ένταξης της σχετικής πρόταση του Σ.Π.Α.Υ. στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» του Υπουργείου Εσωτερικών. Όλα τα πυροφυλάκια θα είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους σε πραγματικό χρόνο και θα διαθέτουν κάμερες με υπέρυθρους αισθητήρες.

«Πάντα είχαμε τη βούληση, πλέον έχουμε και τα μέσα, προκειμένου να κάνουμε ό,τι καλύτερο για την πυροπροστασία. Μαζί με τα τακτικά κονδύλια και τις έκτακτες ενισχύσεις, διαθέτουμε και τα κατάλληλα αναπτυξιακά εργαλεία, προκειμένου να δώσουμε στους χιλιάδες εθελοντές μας τη δυνατότητα να συνδράμουν αποφασιστικά στο επίπεδο της πρόληψης και μαζί με την Πολιτική Προστασία να κάνουμε ό,τι απαιτείται και να είμαστε έτοιμοι για οποιαδήποτε άμεση επέμβαση. Μέσα από τις κατάλληλες συνέργειες, όλοι μαζί, ενωμένοι, με πίστη μπορούμε να δώσουμε λύσεις στα προβλήματα», σημείωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών.

Στην τελετή παράδοσης, η οποία οργανώθηκε από τον Σύνδεσμο Προστασίας & Ανάπτυξης Υμηττού (Σ.Π.Α.Υ.), παραβρέθηκαν επίσης ο πρόεδρος του Συνδέσμου και Δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης, κ. Ιωάννης Κωνσταντάτος, ο Δήμαρχος Παιανίας, κ. Ισίδωρος Μάδης, ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ, καθώς και στελέχη Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, δήλωσε: «Πρόκειται για μία ιδιαίτερα ευχάριστη συγκυρία, το γεγονός ότι σήμερα βρισκόμαστε, εδώ. Δώσαμε νωρίς – πριν από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου – 16,9 εκατομμύρια ευρώ σε όλους τους δήμους της χώρας για την αντιπυρική προστασία. Δώσαμε 1,5 εκατομμύριο ευρώ στους Συνδέσμους Δήμων της Αττικής για να επιτελέσουν τον ρόλο τους. Και άλλα 3 εκατομμύρια ευρώ, εκτάκτως, σε επιλεγμένους δήμους -κυρίως στην Αττική- για να αντιμετωπίσουμε και τις συνέπειες που άφησε πίσω της η «Μήδεια».

Επιπλέον, ένα φιλόδοξο σχέδιο αρκετών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, που έχει υποβάλλει ο Σύνδεσμος Προστασίας & Ανάπτυξης Υμηττού, θα ενταχθεί στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» του Υπουργείου Εσωτερικών, προκειμένου να γίνουν όλα όσα ανέφερε ο πρόεδρος, ο κ. Κωνσταντάτος. Η χρηματοδότηση τέτοιων έργων αποδεικνύει στην πράξη ότι αγαπάμε το βουνό. Και αγαπάμε το βουνό, γιατί αγαπάμε τον πλανήτη, γιατί αγαπάμε τον άνθρωπο. Όλοι μαζί, λοιπόν, στο πλαίσιο των συνεργειών που από την αρχή έθεσε ο Σεβασμιότατος, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε, προκειμένου να προλάβουμε οποιαδήποτε πρόκληση καταστροφής, αλλά και προκειμένου να αντιδράσουμε γρήγορα, όταν θα χρειαστεί να επέμβουμε. Θα είμαστε, πάντα, δίπλα, θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να ενισχύσουμε πραγματικά τους εθελοντές, έτσι ώστε να μπορούν να επιτελούν το καθήκον τους, αλλά και όλες τις επιφορτισμένες δυνάμεις της πολιτείας να επιτελέσουν και εκείνες το καθήκον τους, όπως πρέπει. Θα είμαστε, λοιπόν, συνεχώς δίπλα και κάθε πρωτοβουλία είμαστε έτοιμοι να την αγκαλιάσουμε. Σας ευχαριστώ ξανά, τόσο για τη θερμή σας υποδοχή, όσο και για την πρωτοβουλία σας αυτή».