Τε. Απρ 24th, 2024

Γιάννης Κωνσταντάτος στο e-ota: Ο Δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης γίνεται πρωταγωνιστής

*Στην Πένυ Αβραμίδη

Οι υπογραφές για την εκκίνηση των εργασιών στο Ελληνικό έπεσαν και ο δήμαρχος της πόλης, Γιάννης Κωνσταντάτος, μιλά στο e-ota για το mega project που θα προσδώσει αναπτυξιακό πρόσημο στον δήμο.

«Ο δήμος μας από φτωχός συγγενής των νοτίων προαστίων εξελίσσεται σε πρωταγωνιστή», αναφέρει ο κ. Κωνσταντάτος.

Παράλληλα, μιλάει για το όραμά του για τον Δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης. Με τη μεταβίβαση της έκτασης του πρώην αεροδρομίου ξεκινάει η μεγάλη επένδυση του Ελληνικού, ένα έργο στο οποίο ταχθήκατε εξαρχής υπέρ.

Ποια θεωρείτε ότι είναι τα πραγματικά οφέλη που θα αποκομίσει ο Δήμος Ελληνικού από την ανάπλαση και πώς θα αποτυπωθούν στην καθημερινότητα των δημοτών σας;

θέλω να τονίσω εξαρχής ότι είμαστε η μοναδική πολιτική δύναμη που ταχθήκαμε χωρίς πισωγυρίσματα και μισόλογα υπέρ της επένδυσης στο πρώην αεροδρόμιο. Τα τελευταία 75 χρόνια, με τη λειτουργία του αεροδρομίου αναπτύχθηκαν οι όμοροι δήμοι επιχειρηματικά και τουριστικά, αποκομίζοντας τεράστια έσοδα.

Ο Δήμος Ελληνικού εξαιτίας του αεροδρομίου δεν είχε ανάλογη εξέλιξη. Επιτέλους, ο δήμος μας από φτωχός συγγενής των νοτίων προαστίων εξελίσσεται σε πρωταγωνιστή, που θα δει εμπορικά κέντρα, ξενοδοχεία, πλούσια επιχειρηματική δράση, έργα εντός των ορίων μας, που όχι μόνο θα αλλάξουν την εικόνα της πόλης, αλλά και θα αυξήσουν τα έσοδά μας. Οι κάτοικοί μας θα έχουν πρόσβαση στο μεγαλύτερο πάρκο της Ευρώπης.

Θα δούμε ξανά την παραλία, μιας που θα αναπλαστεί πλήρως και θα είναι δημόσια και ελεύθερη για όλους τους πολίτες της Αττικής. Η μαρίνα του Αγίου Κοσμά, που είναι άγνωστη ακόμα και στους δημότες μας, θα μετεξελιχθεί σε σημείο συνάντησης, όπως είναι η μαρίνα στον Φλοίσβο, η οποία έχει χιλιάδες επισκέπτες καθημερινά. Το έργο λοιπόν αυτό είναι καθοριστικό για την ελληνική οικονομία, την Αττική και, φυσικά, τα νότια προάστια.

Χαρακτηρίζεται ως «game changer» και θα αλλάξει το επενδυτικό προφίλ ολόκληρης της χώρας. Επιπλέον, η συγκρότηση ενός νέου πόλου με μεικτές χρήσεις (εμπόριο, κατοικία, αναψυχή), η δημιουργία του μεγαλύτερου μέχρι σήμερα πάρκου στην Αττική και ενός από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη, καθώς και η ανάδειξη με νέες χρήσεις του παράκτιου μετώπου θα οδηγήσουν σε δομικές αλλαγές που θα επηρεάσουν με θετικό πρόσημο τον δήμο. Ο δήμος μας θα βρεθεί στο επίκεντρο των εξελίξεων και θα γίνει η πρωτεύουσα των επενδύσεων, αποκομίζοντας τα μέγιστα οφέλη για τους δημότες μας.

Οραμά μου είναι ο Δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης, με την προσθήκη των νέων συνοικιών που θα δημιουργηθούν μέσα από την επένδυση στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού και στον μητροπολιτικό πόλο του Αγίου Κοσμά, να γίνει δήμος αναφοράς σύγχρονων τεχνολογιών αστικής διαχείρισης και πρότυπο βιώσιμης ανάπτυξης στην Ελλάδα. Η υλοποίηση της ανάπλασης προϋποθέτει ένα εργοτάξιο που θα δουλεύει σε 24ωρη βάση, προκαλώντας διαφοροποίηση στην καθημερινότητα των κατοίκων.

Ποιες κινήσεις έχετε κάνει ως δήμαρχος προς τους αρμόδιους φορείς, ούτως ώστε αυτά τα προβλήματα να αντιμετωπιστούν;

Εδώ και αρκετό καιρό έχω κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου προς όλες τις κατευθύνσεις (αρμόδια υπουργεία, επενδυτή) για μια σειρά θεμάτων τα οποία θα προκύψουν κατά τη διάρκεια των εργασιών, όπως π.χ. συγκοινωνιακά ζητήματα, που θα δυσκολέψουν την καθημερινότητα των δημοτών μας. Τα έργα θα διαρκέσουν τουλάχιστον μία δεκαετία και δεν πρόκειται να δεχτώ οποιαδήποτε υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των δημοτών μου. Αντιλαμβάνομαι ότι η συγκεκριμένη επένδυση έχει έναν τεράστιο βαθμό δυσκολίας, που με καλή θέληση και συνεργασία μπορεί να αντιμετωπιστεί. Μέχρι στιγμής, όμως, δεν έχω πάρει απαντήσεις στα ζητήματα τα οποία έχω θέσει.

Ταμείο Ανάκαμψης και νέο ΕΣΠΑ: Ολοι μιλούν για σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία της Αυτοδιοίκησης. Ποια είναι η προετοιμασία του Δήμου Ελληνικού για την αξιοποίηση των συγκεκριμένων κονδυλίων;

Ο δήμος μας μέχρι στιγμής έχει αξιοποιήσει όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία για την πραγματοποίηση έργων στην πόλη μας. Διαθέτουμε μια εξειδικευμένη επιστημονική ομάδα, που ασχολείται με τις χρηματοδοτήσεις, ενώ είμαστε από τους πρώτους δήμους της επικράτειας που καταθέσαμε πλήρεις φακέλους για το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και αναμένουμε την έγκρισή τους, προκειμένου να ξεκινήσουμε το μεγάλο πρόγραμμα έργων που έχουμε σχεδιάσει για την επόμενη διετία.

Συμπληρώνετε σχεδόν επτά χρόνια στη δημαρχία της πόλης και η ατζέντα με τα έργα που δρομολογείτε έχει βάθος χρόνου. Είναι στα σχέδιά σας η διεκδίκηση ακόμα μίας θητείας;

Τα επόμενα πέντε χρόνια θα είναι πολύ σημαντικά για την πρόοδο της πόλης.

Η μεγαλύτερη επένδυση αστικής ανάπλασης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη ξεκινάει στο πρώην αεροδρόμιο, ενώ μια σειρά προγραμματισμένων έργων μέσω χρηματοδότησης από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» είναι έτοιμα να ξεκινήσουν. Επίσης, αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη η κατασκευή ενός σύγχρονου πολυχώρου εκδηλώσεων στο Ελληνικό, ένα ευρύ πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των παρεχόμενων υπηρεσιών του δήμου προς τους δημότες και μια σειρά μικρών έργων αστικής ανάπλασης, τα οποία βελτιώνουν την καθημερινότητα των κατοίκων μας. Εχουμε πολλά ακόμα να κάνουμε στην πόλη μας και στις ερχόμενες δημοτικές εκλογές θα διεκδικήσω εκ νέου την εμπιστοσύνη των δημοτών.