Πα. Απρ 19th, 2024

Δημοσκόπηση GPO για τα Παραπολιτικά: Τα Χανιά «βαθμολογούν» δήμο και περιφέρεια – Πώς αξιολογούν Σημανδηράκη και Αρναουτάκη

Το Βαρόμετρο της Αυτοδιοίκησης διερευνά σήμερα τα ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες του Δήμου Χανίων, καθώς και τους πολιτικούς συσχετισμούς που διαμορφώνονται στην εκλογική περιφέρεια Χανίων.

Υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα για τους Χανιώτες αναδεικνύεται το ζήτημα του κυκλοφοριακού και της στάθμευσης, με ποσοστό 54,9%, ενώ ακολουθούν η κατάσταση των δρόμων και των πεζοδρομίων με 37,1%, η καθαριότητα με 24,9% και τα έργα υποδομής με 16,4%.

Σε αντίθεση με ό,τι είχαμε δει σε προηγούμενες έρευνες δήμων, η καθαριότητα βρίσκεται σε πολύ καλύτερο επίπεδο στον Δήμο των Χανίων και τα βασικά ζητήματα εστιάζονται στα θέματα που αφορούν την κίνηση στην πόλη. Πολύ θετικές εντυπώσεις καταγράφονται για τον δήμαρχο της πόλης, Π. Σημανδηράκη, με το 68,9% των πολιτών να δηλώνουν πολύ και αρκετά ικανοποιημένοι από το έως τώρα έργο του δύο χρόνια μετά την εκλογή της νέας δημοτικής Αρχής.

Ο κ. Σημανδηράκης καταγράφει υψηλά ποσοστά θετικών απόψεων στους ψηφοφόρους όλων των πολιτικών κομμάτων, ενώ διαθέτει αξιοσημείωτη αποδοχή και στο σύνολο των ηλικιακών ομάδων του πληθυσμού.

Επιπλέον, το 55,3% των δημοτών θεωρεί ότι έχει υπάρξει βελτίωση στην εικόνα της πόλης και στη λειτουργία του δήμου κατά τη διάρκεια της θητείας του σημερινού δημάρχου – ένα από τα υψηλότερα καταγεγραμμένα ποσοστά σε αυτή τη σειρά των αυτοδιοικητικών ερευνών.

Τη θετική εικόνα της σημερινής δημοτικής Αρχής συμπληρώνουν τα υψηλά ποσοστά ικανοποίησης των πολιτών στους τομείς της καθαριότητας, με 69,5%, της προβολής της πόλης με 63,5%, του πολιτισμού με 65,2% και της εξυπηρέτησης των πολιτών με 59,3%. Προτεραιότητα, ωστόσο, σύμφωνα με το 46,6%, πρέπει να αποτελέσουν τα έργα υποδομής και συγκεκριμένα αυτά που κατευθύνονται στην αποκατάσταση της βιώσιμης κινητικότητας και κυκλοφορίας στην πόλη.

Ικανοποιημένοι σε ποσοστό 50,6% εμφανίζονται οι κάτοικοι του Νομού Χανίων από το έργο του περιφερειάρχη Κρήτης, Στ. Αρναουτάκη, έναντι 43,8% που δηλώνουν χαμηλό βαθμό ικανοποίησης.

Οι θετικές απόψεις για τον κ. Αρναουτάκη είναι μεν πλειοψηφικές, υστερούν ωστόσο σε σχέση με την αντίστοιχη εικόνα στον Νομό Ηρακλείου, όπου καταγράφει ποσοστό 62,9%, και στην ουσία επαληθεύουν τους διαμορφωμένους συσχετισμούς των τελευταίων περιφερειακών εκλογών, στις οποίες η παράταξη του νυν περιφερειάρχη είχε καταγράψει τη χαμηλότερη εκλογική της επίδοση στον Νομό Χανίων.

Οι τομείς της διαχείρισης απορριμμάτων (62,3%), της Υγείας (52,4%) και της Πολιτικής Προστασίας ( 51,1%) καταγράφουν τον υψηλότερο βαθμό ικανοποίησης, ενώ και από την περιφερειακή Αρχή ζητούμενο για τους πολίτες είναι η επίσπευση των έργων υποδομής, τομέας που συγκεντρώνει τη μεγαλύτερη κριτική μεταξύ των ψηφοφόρων όλων των κομμάτων.