Τε. Απρ 24th, 2024

Ο Νεκτάριος Φαρμάκης μιλάει στο Kalpi19.gr: Η Περιφέρεια δεν θα είναι «κομπάρσος» της κεντρικής εξουσίας

Την πρώτη συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε στο kalpi19.gr και τον Σωτήρη Πολύζο, ο νεαρός υποψήφιος περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, ο οποίος θα έχει τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας όπως ανακοίνωθηκε από την Πειραιώς την περασμένη εβδομάδα, επιβεβαιώνοντας πλήρως το ρεπορτάζ του kalpi19.gr και των Παραπολιτικών σχετικά με το όνομα – “έκπληξη” από τη ΝΔ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ίδιος ο Κυριακός Μητσοτάκης φαίνεται να δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στα νέα πρόσωπα που βγαίνουν “μπροστά”  και στην έμπρακτη στήριξη τους, εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών, και γι’ αυτό το λόγο πραγματοποίησε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον 38χρονο δικηγόρο Νεκτάριο Φαρμάκη.

Αφενός νιώθω μεγάλη τιμή για το γεγονός ότι η μεγάλη παράταξη της ΝΔ στηρίζει την υποψηφιότητά μου, αφετέρου είμαι ενθουσιασμένος για την ευκαιρία να διεκδικήσω την εκλογή μου σε μια θέση από την οποία θα μπορέσω να κάνω την θετική διαφορά για τους κατοίκους της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας“, σημείωνει ο ίδιος.

Ο Νεκτάριος Φαρμάκης αναφερόμενος στη θητεία του Απόστολου Κατσιφάρα και το όραμα το δικό του για την Περιφέρεια αναφέρει:”Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος είναι ίσως η Περιφέρεια με τις περισσότερες δυνατότητες ανάπτυξης αλλά έχει επιτύχει τα λιγότερα αποτελέσματα. Είναι μια Περιφέρεια με πολύ χαμηλή απορροφητικότητα των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, η οποία μάλιστα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και οπισθοβαρής. Καταγράφει πρωτιές στις αρνητικές λίστες, όπως επί παραδείγματι στην ανεργία, και καταλαμβάνει τελευταίες θέσεις σε θετικές λίστες, όπως στην τουριστική ανάπτυξη. Θεωρώ ασυγχώρητο λοιπόν τον κ. Κατσιφάρα γιατί έχει στα χέρια του επί οκτώ έτη έναν «κοιμώμενο γίγαντα» και όχι μόνο δεν κάνει κάτι να τον ξυπνήσει αλλά αντιθέτως κάνει και ησυχία μην τυχόν και τον ξυπνήσει!

Ερωτηθείς για το δικό του όραμα για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σημείωσε: “η Περιφέρεια οφείλει να χαράσσει στρατηγικές για την ανάπτυξη και να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες που θα δημιουργήσουν πλούτο για τον τόπο, με υλοποίηση στοχευμένων υποδομών, δημιουργία ευνοϊκού περιβάλλοντος για την προσέλκυση επενδύσεων  και θαρραλέα στήριξη της επιχειρηματικότητας. Για μένα η Περιφέρεια «κομπάρσος» της κεντρικής εξουσίας δεν νοείται και θα κάνω τα πάντα να αλλάξει αυτό από την πρώτη στιγμή που θα αναλάβουμε.”

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη:

Δεν έχουν περάσει παρά μόνο λίγες ώρες από τότε που ανακοινώθηκε ότι η Νέα Δημοκρατία επισήμως θα στηρίξει την υποψηφιότητά σας για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.  Ποιες είναι οι πρώτες σκέψεις σας;

Η αλήθεια είναι πως αφενός νιώθω μεγάλη τιμή για το γεγονός ότι η μεγάλη αυτή παράταξη στηρίζει την υποψηφιότητά μου, αφετέρου είμαι ενθουσιασμένος για την ευκαιρία να διεκδικήσω την εκλογή μου σε μια θέση από την οποία θα μπορέσω να κάνω την θετική διαφορά για τους κατοίκους της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Φυσικά και είναι σημαντικότατος ο ρόλος της αντιπολίτευσης σε κάθε δημοκρατικό θεσμό και πιστεύω ότι τα τελευταία οκτώ χρόνια όλοι οι περιφερειακοί σύμβουλοι της μείζονος αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο  έχουμε προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες στους πολίτες της Δυτικής Ελλάδας. Όμως, κακά τα ψέματα, όταν βρεθείς να έχεις την δυνατότητα λήψης αποφάσεων, εκεί κρίνεσαι. Κι ελπίζω, αν μας εμπιστευτούν οι πολίτες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, στο τέλος της δικής μας θητείας να μπορούμε να τους κοιτάξουμε στα μάτια και όχι να πρέπει να αλλάξουμε πεζοδρόμιο, όπως μάλλον θα πρέπει να κάνει ο κ. Κατσιφάρας μετά από οκτώ χρόνια στα οποία η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, υπό τη διοίκησή του, περνάει συνεχώς «κάτω από τον πήχη».

Γιατί πιστεύετε ότι προκρίθηκε η δική σας υποψηφιότητα από την Νέα Δημοκρατία; Κάποιοι ήδη έχουν πει ότι ίσως είστε νέος και άπειρος για να μπορέσετε να διεκδικήσετε με αξιώσεις την Περιφέρεια…

Αναμενόμενα είναι αυτά τα σχόλια, είναι τα αντανακλαστικά ενός παλιού συστήματος και μιας παλιάς γενιάς που δεν μπορεί να καταλάβει ότι οι εποχές έχουν αλλάξει. Διευκρινίζω ότι αναφέρομαι σε μια «παλιά γενιά» από άποψη αντιλήψεων για το πώς θα πρέπει να λειτουργεί η Πολιτική και όχι σε μια παλιά γενιά απαραιτήτως από άποψη ηλικίας. Είμαι 38 ετών και έχω ήδη 8 χρόνια συμμετοχής ως αιρετός στα κοινά της Περιφέρειας, γνωρίζω πολύ καλά και τον θεσμό της Περιφέρειας και την Αυτοδιοίκηση γενικότερα. Τα ίδια άκουγα και όταν ήμουν υποψήφιος για πρώτη φορά σε ηλικία 30 ετών και εκλέχθηκα πρώτος σε σταυρούς προτίμησης Περιφερειακός Σύμβουλος στον συνδυασμό μας στην Αιτωλοακαρνανία. Τα ίδια άκουγα και όταν σε ηλικία 34 ετών ήμουν υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης για την Αιτωλοακαρνανία με τον συνδυασμό του Ανδρέα Κατσανιώτη και ο συνδυασμός μας πήρε στην Αιτωλοακαρνανία την πρώτη θέση με 52,5%. Οκτώ χρόνια τώρα ασχολούμαι με τα  ζητήματα της Περιφέρειας καθημερινά και ας μην έχω πάψει ταυτόχρονα ούτε μια μέρα να εργάζομαι ως δικηγόρος. Είναι γνωστή η κομματική μου ταυτότητα, είναι εξίσου γνωστό όμως ότι ως γνήσιος αυτοδιοικητικός έχω την πεποίθηση ότι η αυτοδιοίκηση έχει περισσότερο ανάγκη τις πλατιές συναινέσεις και την σύνθεση απόψεων και λιγότερο τους σφικτούς εναγκαλισμούς με κομματικούς μηχανισμούς. Γι αυτό και θεωρώ ότι η υποψηφιότητά μου έχει μεν κομματικό πρόσημο αλλά απευθύνεται σε όλους τους πολίτες που βλέπουν την αυτοδιοίκηση όχι ως υποχείριο της κεντρικής εξουσίας αλλά ως θεσμό που πρέπει να λειτουργεί αυτόνομα και χωρίς κομματικές περιχαρακώσεις. Γνωρίζω ότι αυτό το μοντέλο Αυτοδιοίκησης οραματίζεται και ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πιστεύω ότι για το λόγο αυτό όλες οι επιλογές της Νέας Δημοκρατίας έχουν ως κριτήριο πρωτίστως την αυτοδιοικητική και όχι την κομματική διαδρομή των προσώπων. Αυτό από μόνο του είναι ένα βήμα προς τα μπρος.

Σας προβληματίζει το γεγονός ότι η υποψηφιότητα του κ. Κατσιφάρα φαίνεται ότι θα έχει κοινή υποστήριξη ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ;

Όχι δεν με προβληματίζει. Θα πρέπει όμως μάλλον να προβληματίσει τους ίδιους τους  ψηφοφόρους της κεντροαριστεράς. Σέβομαι και τιμώ την ψήφο κάθε πολίτη, όποια κι αν είναι η πολιτική του τοποθέτηση. Αδυνατώ όμως να βρω τι σημείο επαφής μπορεί να έχει ένας πραγματικά μετριοπαθής ψηφοφόρος της κεντροαριστεράς με αυτό που εκφράζει ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ. Πιστεύω λοιπόν ότι στην περίπτωση του κ. Κατσιφάρα  πρόκειται για μια σύμπλευση καθαρά πρόσκαιρου κομματικού συμφέροντος και όχι για γνήσια αυτοδιοικητική επιλογή στήριξης. Ξέρετε, ακόμα κι αν δεν επρόκειτο ποτέ να συμβεί, δεν μπορώ να με φανταστώ να αποδέχομαι να έχω την στήριξη του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Πάνου Καμμένου ταυτόχρονα. Δεν θα γινόταν να τα έχω καλά με τον εαυτό μου. Κάποιοι προφανώς όμως έχουν συνηθίσει στην ανακολουθία και τις αντιφάσεις. Σε κάθε περίπτωση, οι πολίτες πλέον, μετά από τόσα χρόνια εφαρμογής του Καλλικράτη, έχουν αρχίσει να διαπιστώνουν ότι τα πρόσωπα που επιλέγουν στην αυτοδιοίκηση μπορούν πράγματι να κάνουν την διαφορά, είτε θετικά είτε αρνητικά. Πιστεύω ότι έχει αρχίσει να διαμορφώνεται η ψήφος των πολιτών στις αυτοδιοικητικές εκλογές με κριτήρια αυτοδιοικητικά και όχι αμιγώς κομματικά.

Είπατε προηγουμένως ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας «περνάει συνεχώς κάτω από τον πήχη» επί θητείας του κ. Κατσιφάρα. Αν εκλεγείτε θα παραλάβετε «καμένη γη»;

Δεν μηδενίζω την θητεία του κ. Κατσιφάρα, αυτός  ο τρόπος άσκησης της πολιτικής ανήκει σε άλλους χώρους. Θέλω να είμαι δίκαιος και γι αυτό σας λέω ότι μέσα στα οκτώ χρόνια της θητείας του προφανώς και κάποια θετικά σημεία υπήρξαν. Αλλά αυτό που ανέφερα προηγουμένως ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας περνάει συνεχώς κάτω από τον πήχη τα τελευταία χρόνια είναι αλήθεια. Και είναι αλήθεια γιατί η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος είναι ίσως η Περιφέρεια με τις περισσότερες δυνατότητες ανάπτυξης αλλά έχει επιτύχει τα λιγότερα αποτελέσματα. Είναι μια Περιφέρεια με πολύ χαμηλή απορροφητικότητα των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, η οποία μάλιστα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και οπισθοβαρής. Καταγράφει πρωτιές στις αρνητικές λίστες, όπως επί παραδείγματι στην ανεργία, και καταλαμβάνει τελευταίες θέσεις σε θετικές λίστες, όπως στην τουριστική ανάπτυξη. Θεωρώ ασυγχώρητο λοιπόν τον κ. Κατσιφάρα γιατί έχει στα χέρια του επί οκτώ έτη έναν «κοιμώμενο γίγαντα» και όχι μόνο δεν κάνει κάτι να τον ξυπνήσει αλλά αντιθέτως κάνει και ησυχία μην τυχόν και τον ξυπνήσει!

Αν και είναι πολύ νωρίς ακόμα για προγραμματικό λόγο, έχετε σκεφτεί τι το καινούργιο θα έχει η πολιτική σας πρόταση για τους πολίτες της Περιφέρειάς σας; Μπορείτε να σκιαγραφήσετε σε δύο – τρία σημεία το τι θα αλλάξετε, αν εκλεγείτε, σε σχέση με την «παλιά γενιά από άποψη αντιλήψεων» που αναφέρατε προηγουμένως;

Όπως είπατε, είναι νωρίς ακόμα για πιο λεπτομερείς τοποθετήσεις, σύντομα όμως θα θέσουμε στην κρίση των πολιτών της Περιφέρειας τις προγραμματικές μας θέσεις. Από τα 8 χρόνια ενασχόλησής μου με το θεσμό έχω διαπιστώσει ότι υπάρχουν πολλές παθογένειες, οι οποίες ακριβώς οφείλονται σε αντιλήψεις της «παλιάς γενιάς» σχετικά με την Αυτοδιοίκηση. Από όλες αυτές τις παθογένειες, δύο είναι αυτές που πρέπει να αντιμετωπιστούν κατά προτεραιότητα. Πρώτη παθογένεια, ο λεγόμενος «αυτοδιοικητικός κρατισμός». Η Περιφέρεια δεν μπορεί άλλο να περιορίζεται σε ρόλο «επαίτη» κρατικών κονδυλίων και διεκπεραιωτή των όποιων πολιτικών της κεντρικής εξουσίας. Δεδομένων των αυξημένων αρμοδιοτήτων που δίνει ο Καλλικράτης, θεωρώ ότι η Περιφέρεια οφείλει να χαράσσει στρατηγικές για την ανάπτυξη και να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες που θα δημιουργήσουν πλούτο για τον τόπο, με υλοποίηση στοχευμένων υποδομών, δημιουργία ευνοϊκού περιβάλλοντος για την προσέλκυση επενδύσεων  και θαρραλέα στήριξη της επιχειρηματικότητας. Για μένα η Περιφέρεια «κομπάρσος» της κεντρικής εξουσίας δεν νοείται και θα κάνω τα πάντα να αλλάξει αυτό από την πρώτη στιγμή που θα αναλάβουμε.

Δεύτερη παθογένεια, η παντελής έλλειψη οποιουδήποτε μετρήσιμου στόχου. Γενιές και γενιές ασχολούμενων με τα κοινά έχουν μάθει να μιλούν με γενικότητες και να μην θέτουν συγκεκριμένους, μετρήσιμους στόχους προκειμένου να μην μπορεί ποτέ να αξιολογηθεί κατά το δυνατόν αντικειμενικά αν έχουν επιτύχει όσα υποσχέθηκαν ότι θα κάνουν ή όχι. Αυτό με εξοργίζει και θα είναι κάτι το οποίο θα αλλάξει από την πρώτη ημέρα. Εμείς θα δεσμευτούμε απέναντι στους πολίτες της Περιφέρειας για αλλαγή ταχύτητας στη λήψη αποφάσεων και την υλοποίησή τους, για  ορθή αξιολόγηση των προτεραιοτήτων για κάθε Περιφερειακή Ενότητα  προκειμένου να αμβλυνθούν το συντομότερο οι ενδοπεριφερειακές ανισότητες, για τόνωση της μικρομεσαίας επιχείρησης, για εξωστρέφεια της Περιφέρειας και δημιουργία προϋποθέσεων για επενδύσεις. Για όλες αυτές τις προτεραιότητες οι πολίτες της Περιφέρειας θα έχουν τακτική ενημέρωση προόδου με λογοδοσία εκ μέρους της Περιφερειακής Αρχής και όχι με κενά περιεχομένου δελτία τύπου. Τα αποτελέσματα θα είναι μετρήσιμα εντός της θητείας μας και για το λόγο αυτό, στο τέλος της, θα ξέρουμε ότι μπορούμε να κοιτάξουμε στα μάτια τους πολίτες.