Τρ. Μαρ 19th, 2024

Τζιτζικώστας: Περιφέρειες και Δήμοι είναι οι καλύτεροι σύμμαχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Στην εναρκτήρια εκδήλωση της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης που πραγματοποιήθηκε στο Στρασβούργο συμμετείχε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.

Κεντρικοί ομιλητές στην κορυφαία εκδήλωση για την Ευρώπη της επόμενης μέρας ήταν η Πρόεδρος της Κομισιόν Ursula von der Leyen, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου David Sassoli, ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Emmanuel Macron και ο Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Antonio Costa.

Με αφορμή την έναρξη της κρίσιμης Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης, ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε:

«Την Ημέρα της Ευρώπης, είχα την τιμή, να εκπροσωπήσω τις 300 Περιφέρειες και τους 90.000 Δήμους της ΕΕ ως Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών στην εναρκτήρια εκδήλωση της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης, στο Στρασβούργο. Το ευρωπαϊκό οικοδόμημα χρειάζεται επανεκκίνηση, με ταυτόχρονη ενίσχυση της δημοκρατικής λειτουργίας του. To κοινό μας ‘Ευρωπαϊκό Σπίτι’ πρέπει να έχει ισχυρά θεμέλια –τις Περιφέρειες και τους Δήμους-, ισχυρά τείχη –τα κράτη μέλη- και προστατευτική στέγη –την ΕΕ-. Η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία να ενισχύσουμε αυτό το κοινό ‘Ευρωπαϊκό Σπίτι’ κι αυτό μπορεί να γίνει μόνο εάν φτάσουμε, πέρα από τις Βρυξέλλες και τις πρωτεύουσες των Κρατών -Μελών, σε κάθε Περιφέρεια και Δήμο της Ευρώπης και αν ακούσουμε τη φωνή των τοπικών κοινωνιών.

 

Ο διάλογος που θα γίνει στο πλαίσιο της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης πρέπει να είναι διαφανής κι ανοιχτός σε όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες. Και θα είναι επιτυχής μόνο αν περιλαμβάνει τις τοπικές κοινωνίες, με ουσιαστικό ρόλο, μόνο αν δίνει φωνή σε όλους τους πολίτες. Αν η Διάσκεψη μετατραπεί σε μία διαδικασία επιβολής θέσεων από πάνω προς τα κάτω, το μόνο που θα καταφέρουμε είναι να τροφοδοτήσουμε το αφήγημα των αντιευρωπαϊστών και των λαϊκιστών. Οι Περιφέρειες και οι Δήμοι είναι οι καλύτεροι σύμμαχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης ώστε να είναι επιτυχής, λόγω της αντιπροσωπευτικότητάς τους, της δημοκρατικής νομιμοποίησης και της εγγύτητάς τους με τους πολίτες σε κάθε γωνιά της Ευρώπης. Τώρα περισσότερο από ποτέ όλοι μαζί πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτή την ευκαιρία για την επανεκκίνηση της Ευρώπης και για να φέρουμε την Ευρώπη πιο κοντά στους πολίτες της».