Τρ. Μαρ 19th, 2024

Πέτσας από Χανιά: Πρώτο και κύριο μέλημά μας είναι να κάνουμε τη ζωή των πολιτών καλύτερη

«Δεν ήρθαμε, εδώ, για να ψαλιδίσουμε ευκαιρίες, αλλά για να τους δώσουμε φτερά», επισήμανε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας από τα Χανιά, ολοκληρώνοντας την τριήμερη επίσκεψή του στην Κρήτη.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, -συνοδευόμενος από τον Δήμαρχο Χανίων, κ. Παναγιώτη Σημανδηράκη, τους βουλευτές Χανίων της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μανούσο-Κωνσταντίνο Βολουδάκη και κ. Βασίλειο Διγαλάκη, τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών, κ. Μιχάλη Σταυριανουδάκη, τον Περιφερειάρχη Κρήτης, κ. Σταύρο Αρναουτάκη και τον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων, κ. Νικόλαο Καλογερή- επισκέφθηκε την περιοχή του πάρκου των Αγίων Αποστόλων, η οποία σύντομα θα αλλάξει όψη μέσω του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» του Υπουργείου Εσωτερικών.

Το πάρκο καταλαμβάνει έκταση 456 στρεμμάτων και βρίσκεται σε απόσταση 4 χιλιομέτρων από το κέντρο της πόλης των Χανίων. Εκτιμάται ότι, σε καθημερινή βάση, το επισκέπτονται κατά μέσο όρο 2.000 πολίτες, αριθμός που αυξάνει σημαντικά τους καλοκαιρινούς μήνες με τον τουρισμό.

Πρόκειται για ένα έργο αστικής αναζωογόνησης με πολλαπλασιαστικά οφέλη για τους κατοίκουςπου εντάσσεται στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Στον υπάρχοντα χώρο, πρόκειται να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο μητροπολιτικό πάρκο, με πεζοδρομήσεις, ποδηλατοδρόμους, χώρους στάθμευσης ΑμεΑ, δημιουργία χώρων πολιτισμού και ειδικής γωνιάς ανακύκλωσης, καθώς και χώρων στέγασης αθλητικών δράσεων.

«Τα 1,7 εκατ. ευρώ που είναι η μελέτη, η οποία εντάσσεται στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» είναι μόνο η αρχή, που ξεκλειδώνει μία ανάπλαση μιας μεγάλης περιοχής, με πολύ μεγάλη σημασία για τα Χανιά, ανάπλασης ήπιας και βιώσιμης. Είμαστε, εδώ, σαν Υπουργείο Εσωτερικών να στηρίξουμε και τα επόμενα βήματα, όταν η μελέτη ολοκληρωθεί και είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε εκ νέου, όπου και όποτε χρειάζεται, προκειμένου να κάνουμε τη ζωή των πολιτών καλύτερη», σημείωσε ο κ. Πέτσας.

Ο Δήμαρχος Χανίων, κ. Παναγιώτης Σημανδηράκης δήλωσε: «Όλα αυτά αποτελούν βήματα σταθερά που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των Χανιωτών και δίνουν σάρκα και οστά στο μεγάλο όραμα που έχουμε θέσει της συνολική διαδρομής όλου του βόρειου δρόμου από την Αγία Κυριακή μέχρι το σημείο, όπου βρισκόμαστε σήμερα».

Είχε προηγηθεί σύσκεψη στο Δημαρχείο Χανίων, όπου ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε στους βαθμούς ευελιξίας που προσφέρει το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», προκειμένου οι δήμοι όλης της χώρας να υλοποιούν έργα υψηλής προτεραιότηταςκλασικά έργα υποδομών, έργα ψηφιακού μετασχηματισμού, έργα περιβαλλοντικά, καθώς και έργα με σοβαρό κοινωνικό αποτύπωμα, που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των πολιτών.

«Τα Χανιά δεν είναι μόνο μία πόλη με ιδιαίτερη ιστορία, αλλά μία πόλη που γράφει ιστορία και σήμερα με Πρωθυπουργό, ο οποίος κατάγεται από εδώ, με πολιτικό δυναμικό με πολύ μεγάλο εκτόπισμα και με μία φιλόδοξη νέα δημοτική αρχή, που είδα ότι έχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την ανάπτυξη της πόλης και της ευρύτερης περιοχήςΚαι τέτοιου είδους σχέδια έχουν, φυσικά, αρωγό το Υπουργείο Εσωτερικών. Ο βασικός μας στόχος είναι έργα ώριμα και ρεαλιστικά, που αφήνουν σημαντικό αποτύπωμα στην κοινωνία, να ενταχθούν στο σύνολό τους στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Είναι ο «βατήρας» που θα μας οδηγήσει ακόμα ψηλότερα», τόνισε ο κ. Πέτσας.

Ο κ. Πέτσας -συνοδευόμενος από τον Δήμαρχο Πλατανιά, κ. Ιωάννη Μαλανδράκη, τους βουλευτές Χανίων της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μανούσο-Κωνσταντίνο Βολουδάκη και κ. Βασίλειο Διγαλάκη, τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών, κ. Μιχάλη Σταυριανουδάκη, τον Περιφερειάρχη Κρήτης, κ. Σταύρο Αρναουτάκη και τον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων, κ. Νικόλαο Καλογερή- επιθεώρησε την πορεία των αντιπλημμυρικών έργων στον Ταυρωνίτη ποταμό, ένα έργο της Περιφέρειας Κρήτης, το οποίο έχει ήδη ενταχθεί στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους μήνες.

Πρόκειται για ένα εμβληματικό έργο που έρχεται να αποκαταστήσει τις σοβαρές ζημιές που προκλήθηκαν στην περιοχή από την θεομηνία, τον Φεβρουάριο του 2019, όταν ο ποταμός «έσπασε» λόγω της έντονης βροχόπτωσης και του τεράστιου όγκου νερού, καταστρέφοντας κάθε υποδομή.

Όπως ανακοίνωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, τις επόμενες εβδομάδες, θα υπογραφεί συμπληρωματική σύμβαση, ύψους 3,8 εκατ. ευρώ, για την ολοκλήρωση του έργου αποκατάστασης του ποταμού.

Στο περιθώριο της τριήμερης περιοδείας του στην Κρήτη, ο κ. Πέτσας επισκέφθηκε το Μουσείο Τυπογραφίας Γιάννη & Ελένης Γαρεδάκη που ιδρύθηκε το 2005 στο Βιοτεχνικό Πάρκο Χανίων. Πρόκειται για το πρώτο στην Ελλάδα Μουσείο, αφιερωμένο εξολοκλήρου στην Τυπογραφία, το οποίο αναπτύσσεται σε δύο μεγάλες πτέρυγες και τρεις επιμέρους αίθουσες, οι οποίες καλύπτουν συνολική έκταση περίπου 1.200 τμ.