Τε. Απρ 24th, 2024

Στον Εισαγγελέα Δούρου, Ψινάκης και άλλοι 18 για τη φονική φωτιά στο Μάτι

Σε τελικό στάδιο εισέρχεται η εισαγγελική έρευνα για την υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι και το Νέο Βουτζά.

Οι εισαγγελείς που διενεργούν την προκαταρκτική εξέταση για την τραγωδία που συγκλόνισε τη χώρα στις 23 Ιουλίου 2018 και είχε ως αποτέλεσμα τον χαμό 99 ανθρώπων, σύμφωνα με πληροφορίες, καλούν ενώπιον τους προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις με την ιδιότητα του υπόπτου τέλεσης αξιόποινων πράξεων περίπου 20 πρόσωπα τα οποία την κρίσιμη ημέρα βρίσκονταν σε θέσεις ευθύνης.

Πρόκειται κατά τις ίδιες πληροφορίες για όλους εκείνους που μηνύθηκαν από τους συγγενείς των θυμάτων της τραγωδίας.

Μεταξύ αυτών, φέρονται να περιλαμβάνονται η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, ο δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης, ο δήμαρχος Ραφήνας Ευάγγελος Μπουρνούς, ο πρώην γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Καπάκης, ο πρώην αρχηγός της Πυροσβεστικής Σωτήρης Τερζούδης, ο πρώην αρχηγός της ΕΛΑΣ Κωνσταντίνος Τσουβάλας, στελέχη της πολιτικής προστασίας, της ΕΛΑΣ, της πυροσβεστικής και του Λιμενικού.Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι ύποπτοι καλούνται σε εξηγήσεις τόσο για τα αδικήματα που ενδεχομένως εντοπίστηκαν κατά την εισαγγελική έρευνα όσο και για τα αδικήματα – ακόμα και κακουργηματικού χαρακτήρα, όπως ανθρωποκτονία από πρόθεση και θανατηφόρο έκθεση σε κίνδυνο- που τους καταλογίζουν με τις μηνύσεις τους οι συγγενείς των θυμάτων.

Υπενθυμίζεται πως προ ημερών η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, κλήθηκε σε εξηγήσεις με την ιδιότητα της υπόπτου μαζί με ακόμα δέκα πρόσωπα και για την υπόθεση της φονικής πλημμύρας στην Μάνδρα.

Η Ρένα Δούρου, από τη δική της πλευρά, ανέφερε τα εξής:

«Ο σεβασμός στη μνήμη των θυμάτων και στον πόνο των οικογενειών τους απαιτεί μια τέτοια υπόθεση υψίστης σπουδαιότητας, όπως είναι η έρευνα της Δικαιοσύνης για την τραγωδία στην Ανατολική Αττική, να προχωρήσει με ρυθμούς διαφορετικούς. Διαφορετικούς από τους αργούς ρυθμούς που έχουμε συνηθίσει σε σχέση με μεγάλες υποθέσεις δημοσίου συμφέροντος, υποθέσεις που συνέβαλαν καθοριστικά στη κρίση χρέους της χώρας μας.

Με ιδιαίτερη ανακούφιση θα συμβάλλω στην ανεύρεση των αιτιών και στη διαλεύκανση των ευθυνών της τραγωδίας του Ιουλίου.

Οφείλω ωστόσο να σημειώσω ότι ο Β’ βαθμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι Περιφέρειες, σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, δεν έχουν επιχειρησιακή ευθύνη στην κατάσβεση των πυρκαγιών».