Πα. Απρ 19th, 2024

Ο Τζιτζικώστας «φλερτάρει» με την Ευρώπη – Γιατί συζητά με πρώην πρωθυπουργούς, επιτρόπους και την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Τη δική του ευρωπαϊκή dream team δημιούργησε ο Απόστολος Τζιτζικώστας.

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, που εδώ και έναν χρόνο έχει εκλεγεί στη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, κατάφερε να κινητοποιήσει βαριά ονόματα της ευρωπαϊκής πολιτικής και να τα εντάξει σε μια ειδική ομάδα, η οποία θα έχει το δύσκολο, αλλά κρίσιμο έργο να υποστηρίξει τις θέσεις των περιφερειαρχών και δημάρχων όλης της Ευρώπης στην κρίσιμη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης.

Ανάμεσά τους ο Βέλγος Χέρμαν φαν Ρομπάι, φιλέλληνας, που διετέλεσε πρωθυπουργός του Βελγίου και ήταν πρώτος πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου τον Νοέμβριο του 2009.

Επίσης, ο Ισπανός Χοακίν Αλμούνια, που ήταν επίτροπος για τις νομισματικές και οικονομικές υποθέσεις της Ε.Ε. από το 2004 έως το 2009, και η επικεφαλής της ομάδας των Πρασίνων στην Ευρωβουλή, Ρεμπέκα Χαρμς.

Η ομάδα Τζιτζικώστα αλλά και το τάιμινγκ της δημιουργίας της συζητήθηκε θετικά στους ευρωπαϊκούς διαδρόμους των Βρυξελλών, αλλά και ευρύτερα, καθώς αποτελεί ένα ισχυρό όπλο στη φαρέτρα των αυτοδιοικητικών ενόψει της επόμενης ημέρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο κ. Τζιτζικώστας μάλιστα φροντίζει σχεδόν σε κάθε συνεδρίαση της Ολομέλειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών να συμμετέχει η ηγεσία της Ε.Ε.: Από την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, μέχρι όλους τους επιτρόπους και, φυσικά, τον Θεσσαλονικιό Μαργαρίτη Σχοινά.

Ταυτόχρονα, μόλις στις αρχές της εβδομάδας ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας μαζί με τον Αντόνιο Λόπεζ, γενικό γραμματέα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), και τον Ολγκεντ Γκέμπλεβιτς, πρόεδρο της Ομάδας του ΕΛΚ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών και περιφερειάρχη Δυτικής Πομερανίας, με κοινό τους άρθρο έθεσαν τα ζητήματα της επόμενης ημέρας της πανδημίας για την Ευρώπη. Επίσης, συμμετείχαν ενεργά στη διαδικτυακή εκδήλωση που διοργάνωσαν την Τρίτη το ΕΛΚ και η Ομάδα του ΕΛΚ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών, με θέμα την ανάκαμψη από την πανδημία σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.