Πα. Απρ 19th, 2024

Ο δήμαρχος Διονύσου ζήτησε «συγγνώμη» από τους δημότες για τη «Μήδεια»

«Αναλαμβάνω προσωπικά την πολιτική ευθύνη διότι ανεξάρτητα από τις υπαρκτές ευθύνες οργανισμών όπως ο ΔΕΔΔΗΕ δεν καταφέραμε να προστατεύσουμε τους πολίτες, ιδιαίτερα τους ηλικιωμένους και τους πιο ευπαθείς».

Αυτό ανέφερε κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Διονύσου ο δήμαρχος της πόλης, Γιάννης Καλαφατέλης, ζητώντας μια «συγγνώμη» για την ταλαιπωρία των δημοτών.

Ο Γιάννης Καλαφατέλης ανέλαβε προσωπικά την πολιτική ευθύνη για τη μεγάλη ταλαιπωρία των κατοίκων του δήμου Διονύσου λόγω της κακοκαιρίας Μήδεια, η οποία προκάλεσε πολυήμερες διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά και νερού σε ορισμένες περιοχές όπου δεν λειτούργησαν γεννήτριες για την τροφοδότηση των αντλιοστασίων, καθώς και κλείσιμο των δρόμων.

Η συνεδρίαση του έκτακτου δημοτικού συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε για την αποτίμηση των προβλημάτων που δημιούργησε η κακοκαιρία «Μήδεια» στην περιοχή, το βράδυ της Τρίτης σε ανοιχτή μετάδοση μέσω διαδικτύου.

Ο δήμαρχος ανέφερε ότι το πρόβλημα ότι το μεγάλο πρόβλημα ήταν η πτώση των δένδρων που εμπόδιζε την πρόσβαση των μηχανημάτων και προκάλεσε και ζημιές στα 82 από τα συνολικά 85 δίκτυα μέσης τάσης της περιοχής καθώς και μεγάλες καταστροφές σε κτίρια και στο φυσικό περιβάλλον. Όπου τα πεσμένα δένδρα ακουμπούσαν σε καλώδια, ουδείς πέραν του ΔΕΔΔΗΕ μπορούσε να παρέμβει, ανέφερε ο δήμαρχος και απέδωσε στον τελευταίο την πλήρη και αποκλειστική ευθύνη για την καθυστέρηση στην επαναφορά του ρεύματος.

Η αντιπολίτευση, όμως, κατηγόρησε τη δημοτική αρχή για απουσία προετοιμασίας και στοιχειώδους σχεδιασμού για την κακοκαιρία, αλλά και συνολικά για πλημμελή οργάνωση της πολιτικής προστασίας στην περιοχή, καθώς ήταν αδύνατο στη διάρκεια της κακοκαιρίας να υπάρξει έστω και επικοινωνία με τις δημοτικές υπηρεσίες, αφού δεν είχε προβλεφθεί να υπάρχουν γεννήτριες για να λειτουργήσουν.

Κατήγγειλε επίσης την υποστελέχωση της πολιτικής προστασίας στο Δήμο, με 2-3 υπαλλήλους τη στιγμή που όμοροι δήμοι έχουν πολλαπλάσιο προσωπικό.

Επέκρινε επίσης τη διοίκηση του δήμου για το ότι δεν εφαρμόστηκε το σχέδιο πολιτικής προστασίας «Βορέας» το οποίο έχει φτάσει στο δήμο από τον περασμένο Δεκέμβριο και θα έπρεπε να έχει εγκριθεί.

Η αντιπολίτευση κατέθεσε σειρά προτάσεων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχει αφήσει πίσω της η κακοκαιρία, με αμεσότερο εκείνο της απομάκρυνσης των πεσμένων δέντρων και κλαδιών που αποτελούν εξαιρετικά επικίνδυνη καύσιμη ύλη ενόψει της θερινής περιόδου, καθώς και για την αναδιοργάνωση και κατάρτιση ολοκληρωμένου σχεδίου για την αντιμετώπιση ανάλογων καταστάσεων στο μέλλον.

Η δημοτική αρχή υιοθέτησε τις προτάσεις της αντιπολίτευσης, οι οποίες και ψηφίστηκαν ομόφωνα από το δημοτικό συμβούλιο.