Πα. Απρ 19th, 2024

Ισχυρός σεισμός 6 Ρίχτερ στη Θεσσαλία: Κυβερνητικό κλιμάκιο μεταβαίνει στην Ελασσόνα – Τι προβλέπουν οι σεισμολόγοι για τις επόμενες ώρες

Ο ισχυρός σεισμός των 6 Ρίχτερ, που σημειώθηκε 16 χλμ νότια της Ελασσόνας, οδήγησε την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Θεσσαλίας να κλείσει τα σχολεία σε όλο το νομό.

Με εντολή του περιφερειακού διευθυντή Γιώργου Δονδοτσάκη γίνεται έλεγχος όλων των κτηριακών εγκαταστάσεων για τυχόν ζημιές.

Επίσης ο δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Γάτσας δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι έχει δώσει ήδη εντολή να ξεκινήσουν έρευνες για τυχόν ζημιές σε όλα τα δημόσια και δημοτικά κτίρια.

Αναθεωρήθηκε η αρχική εκτίμηση

Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο αναθεώρησε στα 6 Ρίχτερ τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε στην Ελασσόνας. Αναθεωρήθηκε και το εστιακό του βάθος από τα 2 χλμ στα 5,8.

Τρεις ακόμα σεισμικές δονήσεις, άνω των 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ακολούθησαν μέσα σε διάστημα περίπου μισής ώρας.

Ο πρώτος, σημειώθηκε στις 12:19 (ήταν αυτός που αρχικά το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, είχε δώσει 4,6 Ρίχτερ) ήταν 4,7 ρίχτερ, είχε εστιακό βάθμος 10 χλμ και επίκεντρο 7 χλκ ΔΝΔ της Ελλασόνας.

Ο δεύτερος στις 12:26 είχε μέγεθος 4,2 Ρίχτερ, εστιακό βάθμος 10 χλμ και ήταν 10 χλμ ΝΑ της Ελλασόνας και ο τρίτος και πιο ισχυρός ήταν μεγέθους 4,9 Ρίχτερ, είχε εστιακό βάθος επίσης 10 χλμ και επίκεντρο 18 χλμ ΒΔ της Ελαασσόνας.

Σημειώνεται ότι αρχικά το μέγεθος του σεισμού είχε δοθεί από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο 5,9 ρίχτερ και ο δεύτερος 4,4 αλλά τα μεγέθη αναθεωρήθηκαν λίγη ώρα αργότερα.

Ο σεισμός, έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Λάρισα και την ευρύτερη περιοχή.

Κυβερνητικό κλιμάκιο μεταβαίνει στην Ελασσόνα με εντολή του πρωθυπουργού

Με εντολή του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ στον Υπουργό Επικρατείας, Θεόδωρος Λιβάνιος, ο γενικός γραμματέας Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης, και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος, μεταβαίνουν στην περιοχή του σεισμού.

Στην περιοχή μεταβαίνουν, επίσης, ο υπαρχηγός της Πυροσβεστικής, Ιάκωβος Κλεφτοσπύρος, και ο εθνικός διοικητής Πολιτικής Προστασίας, Αθανάσιος Δημακογιάννης.

Από το γραφείο του πρωθυπουργού υπήρξε επικοινωνία με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστό, και τους δημάρχους της περιοχής, ενώ υπάρχει επίσης διαρκής επικοινωνία με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, προκειμένου να παρασχεθεί οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστεί με πρώτη προτεραιότητα την ανθρώπινη ζωή.

«Παρακολουθούμε τα γεγονότα σχετικά με την πολύ μεγάλη σεισμική δόνηση, ήδη με εντολή του πρωθυπουργού μεταβαίνει κλιμάκιο υπό τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο στην περιοχή. Η ΕΚΑΜ είναι ήδη εκεί και πάρα τις ζημίες που υπάρχουν ελπίζουμε μην έχουμε θύματα. Κλιμάκια της διεύθυνσής φυσικών καταστροφών της Καρδίτσας μεταβαίνουν στην Λάρισα και τα Φάρσαλα για να ξεκινήσει άμεσα η καταγραφεί των ζημίων που έχουν γίνει στα κτίρια, τόνισε χαρακτηριστικά από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Μεταφορών, Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες σε Βόλο, Τρίκαλα, Καρδίτσα

Προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες αντιμετωπίζουν ο Βόλος και η Μαγνησία, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Στον Βόλο η δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή και χιλιάδες κάτοικοι βγήκαν στους δρόμους. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι στην πρωτεύουσα της Μαγνησίας δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί ή ζημιές, παρά το γεγονός ότι η ισχυρή δόνηση είχε μεγάλη διάρκεια με αυξομειώσεις κατά την διάρκεια του σεισμού. Τις πρώτες πληροφορίες για την κατάσταση στην Μαγνησία επιβεβαίωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη.

Τα δίκτυα της κινητής τηλεφωνίας στον Βόλο αντιμετωπίζουν επίσης μεγάλα προβλήματα λόγω του σεισμού αλλά και της υπερφόρτωσης των δικτύων και η επικοινωνία είναι δύσκολη τις πρώτες αυτές στιγμές.

Ο σεισμός έγινε αισθητός και στην Δυτική Θεσσαλία, στις περιοχές των Τρικάλων και της Καρδίτσας, όπου και στις δύο πόλεις ο κόσμος βγήκε στους δρόμους για ασφάλεια. Και σε αυτές τις περιοχές τα δίκτυα τηλεπικοινωνίας τόσο στην κινητή, όσο και στην σταθερή τηλεφωνία, έχουν πολλά προβλήματα.

Ζωντανός ο εγκλωβισμένος στο Μεσοχώρι

Ζωντανός είναι ο εγκλωβισμένος στο Μεσοχώρι σύμφωνα με την ΕΡΤ. Κατά τις ίδιες πληροφορίες ο άνδρας είχε προβλήματα κινητικότητας.

Στο σπίτι που έχει καταρρεύσει από τον σεισμό 6 Ρίχτερ στην Ελασσόνα έσπευσε κλιμάκιο της Πυροσβεστικής.

Σκορδίλης: Κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται για τον κύριο σεισμό

Το μέγεθος του σημερινού σεισμού στην περιοχή της Ελασσόνας βρίσκεται στο όριο, περίπου, των σεισμών που εκδηλώνονται στη συγκεκριμένη περιοχή.

Αυτό δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο καθηγητής σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Μανώλης Σκορδίλης.

«Το ρήγμα της περιοχής έχει δώσει σεισμούς στο παρελθόν. Ο πιο πρόσφατος είναι στον 18ο αιώνα. Ήταν το 1781, με μέγεθος 6,2 Ρίχτερ. Ο σεισμός που έγινε σήμερα είναι περίπου στο όριο των σεισμών που δίνει η περιοχή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ.

«Κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται για τον κύριο σεισμό», σημείωσε ο κ. Σκορδίλης και σημείωσε πως «υπήρξαν και αρκετοί μετασεισμοί με αρκετά μεγάλα μεγέθη, γεγονός που είναι λογικό».

Σύμφωνα με τον καθηγητή σεισμολογίας του ΑΠΘ, ο μεγαλύτερος -μέχρι στιγμής- μετασεισμός έγινε στις 12:34 και το μέγεθός του ήταν 4,8 Ρίχτερ.

Παπαζάχος«Να μην λειτουργήσουν αύριο τα σχολεία»

Ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός πολύ ισχυρού μετασεισμού ίδιου μεγέθους με τον σημερινό των 6 ρίχτερ προσθέτοντας ότι θα ακολουθήσουν αρκετοί μετασεισμοί. Μάλιστα ο κ. Παπαζάχος τόνισε ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να λειτουργήσουν αύριο τα σχολεία. Επίσης, πρόσθεσε ότι ο κόσμος πρέπει να είναι προσεκτικός και μείνει έξω από τα σπίτια του για κάποιες ώρες. Στελέχη της αρμόδιας διεύθυνσης του Υπουργείου Υποδομών μαζί με κλιμάκια μηχανικών ετοιμάζονται να μεταβούν στην περιοχή.

Ανέφερε μάλιστα ότι δεν πρέπει να λειτουργήσουν σήμερα σχολεία και δημόσιες υπηρεσίες.

Δήμαρχος Ελλασόνας: Ξεκινήσουν έρευνες για τυχόν ζημιές

Ο Δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Γάτσας, δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι έχει δώσει ήδη εντολή να ξεκινήσουν έρευνες για τυχόν ζημιές σε όλα τα δημόσια και δημοτικά κτίρια, με τον ίδιο να προσθέτει στο ΣΚΑΪ πως έχουν αποχωρήσει ομαλά οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί από τα σχολικά κτίρια.

«Ήταν πολύ έντονο το φαινόμενο, αλλά έχω γυρίσει τη μισή πόλη και δε θα έχουμε ιδιαίτερες ζημιές», πρόσθεσε.

«Δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές» λέει ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός τόνισε στην ΕΡΤ πως μέχρι στιγμής «δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές».

Ανέφερε ακόμη ότι δόθηκε οδηγία να κλείσουν τα σχολεία και επεσήμανε πως η Περιφέρεια βρίσκεται σε επικοινωνία με την Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας για τον καλύτερο συντονισμό των ενεργειών.

«Θέλει ιδιαίτερη προσοχή, έγινε αισθητός σε όλη την κεντρική Ελλάδα. Δεν ξέρουμε ακόμη τι επιπτώσεις έχει» είπε στην ΕΡΤ ο Ευθύμης Λέκκας.

202103031045005060
202103031045068290

 

202103031020555224-1200x900
202103031028496766

Μαθητές από τα σχολεία της Λάρισας βγήκαν στο προαύλιο χώρο όπου και παραμένουν μέχρι να θεωρηθεί ασφαλές να απομακρυνθούν

156385838_893128948171983_5992135149762158862_n
156403758_271203381187521_694540705020336708_n