Πε. Μαρ 28th, 2024

Έρχεται νομοσχέδιο – τομή από Βορίδη για την προστασία των ζώων συντροφιάς – Ο ρόλος των δήμων

Προτεραιότητα της κυβέρνησης αποτελεί η θέσπιση ενός εκσυγχρονιστικού νομικού πλαισίου, αναφορικά με την προστασία των ζώων συντροφιάς.

Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο – τομή για την προστασία των ζώων συντροφιάς, το οποίο αποτελεί προϊόν εκτενούς διαβούλευσης με το φιλοζωϊκό κίνημα στη χώρα μας.

Την σπουδαιότητα του συγκεκριμένου ζητήματος και την προσοχή με την οποία αντιμετωπίζεται από την Πολιτεία, μαρτυρά το γεγονός ότι αποτέλεσε το Νο2 θέμα – μετά τον εκλογικό νόμο – στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον υπουργό Εσωτερικών και τον αναπληρωτή υπουργό, Μάκη Βορίδη και Στέλιο Πέτσα, αντίστοιχα.

Αρχικά, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο το οποίο πέρασε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στην αρμοδιότητα του υπουργείου Εσωτερικών, ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημα των φιλοζωϊκών οργανώσεων.

Νομοσχέδιο – Τομή για τα ζώα συντροφιάς 

Στην πρόσφατη επίσκεψή του στο υπουργείο Εσωτερικών ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για μια νομοθετική παρέμβαση που «θα δώσει ένα ξεκάθαρο στίγμα εκσυγχρονισμού της νομοθεσίας και θα δημιουργήσει, θα δρομολογήσει ένα συνεκτικό πλαίσιο προστασίας των ζώων συντροφιάς το οποίο θα πηγαίνει πέρα και πάνω από παρεμβάσεις που ήδη έχουν γίνει σχετικά π.χ. με τον κακουργηματικό χαρακτήρα του βασανισμού των ζώων».

Αξίζει να σημειωθεί ότι με παρέμβαση του τότε υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη, το αδίκημα βασανισμού ζώων μετατράπηκε σε κακούργημα, εξαιτίας συχνών περιστατικών βάναυσης κακοποίησης ζωών που παρατηρήθηκαν.

Τη σημασία που προσδίδει η κυβέρνηση στην προστασία των ζώων συντροφιάς και των αδέσποτων ζώων, και των αδέσποτων ζώων, έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός τόσο προεκλογικά, όσο και μετεκλογικά.

Οι δήμοι προ των ευθυνών τους

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε την ανάγκη για ένα σύγχρονο νομοθετικό πλαίσιο, ξεκαθαρίζοντας ότι το συγκεκριμένο ζήτημα πρέπει να είναι αποκλειστικά αρμοδιότητα του υπουργείου Εσωτερικών, και συγκεκριμένα των δήμων.

Τα προβλήματα ωστόσο τα οποία εντοπίζονται στους δήμους της χώρας αναφορικά με το ζήτημα των αδέσποτων ζώων είναι γνωστά και πολύ σοβαρά, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη δυσχερή κατάσταση που επικρατεί στην πλειοψηφία των δημοτικών κυνοκομείων .

Αναφερόμενος μάλιστα στα εν λόγω προβλήματα ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επισημάνει τις σημαντικές ελλείψεις που αντιμετωπίζουν οι δήμοι για την καταπολέμηση της κακοποίησης των ζώων και την προστασία τους , ωστόσο όπως έχει πει στόχος της κυβέρνησης είναι η εκπόνηση συνολικού στρατηγικού σχεδιασμού για την προστασία των ζώων συντροφιάς.