Πα. Μαρ 29th, 2024

Βουλή – Πέτσας: Κυβέρνηση, περιφέρειες και δήμοι κρίκοι στην ίδια αλυσίδα για τη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη

«Η κυβέρνηση θα είναι συνεχώς δίπλα στους δήμους και στις περιφέρειες, προς όφελος του πολίτη», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, απαντώντας νωρίτερα σήμερα σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Ιωάννη Δελή για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από τις πλημμύρες στην περιφερειακή ενότητα Έβρου.

«Το βασικό ζητούμενο σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η άμεση αντίδραση, ώστε να μη θρηνήσουμε ανθρώπινα θύματα. Θέλω να συγχαρώ δημόσια τους δύο αστυνομικούς που στον Δήμο Σουφλίου υπερέβαλαν εαυτόν, προκειμένου να σώσουν συνανθρώπους μας που εκείνη τη στιγμή κινδύνευαν», είπε ο κ. Πέτσας και υπογράμμισε ότι, από την πρώτη στιγμή είχε επικοινωνία με όλους τους δημάρχους της περιοχής, με τον περιφερειάρχη και ζήτησε άμεση καταγραφή των ζημιών και να αποσταλούν τα σχετικά τεχνικά δελτία, προκειμένου να προχωρήσει η συνδρομή για την αντιμετώπιση αυτής της φυσικής καταστροφής.

«Μέχρι σήμερα δεν εκκρεμούν στην υπηρεσία του υπουργείου Εσωτερικών τέτοια τεχνικά δελτία και τέτοια αιτήματα, γιατί δεν έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή των ζημιών. Όπως ξέρετε, έχει κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για έξι μήνες, επομένως υπάρχει το περιθώριο για να υποβάλλουν αυτά τα αιτήματά τους.

Φυσικά, αυτά τα αιτήματα θα ικανοποιηθούν, γιατί έχουμε δείξει όλο αυτό το χρονικό διάστημα ότι σε τέτοιου είδους περιπτώσεις επεμβαίνουμε άμεσα και όταν υπάρχουν τεκμηριωμένα αιτήματα, τα ικανοποιούμε με τη χρηματοδότηση από το υπουργείο Εσωτερικών», είπε ο κ. Πέτσας και επισήμανε ότι με απόφαση των οικείων δημοτικών συμβουλίων μπορεί να απαλλαγούν από τα τέλη οι πληγέντες για όσο χρονικό διάστημα υπάρχει το πρόβλημα και δεν μπορούν να παρασχεθούν οι σχετικές υπηρεσίες.

Όσον αφορά στους ΚΑΠ, από τους αυτοτελείς πόρους του 2021 στον Νομό Έβρου, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών είπε ότι θα υπάρξει κατανομή 3.237.300 ευρώ για την κάλυψη επενδυτικών δραστηριοτήτων και εκτέλεση έργων. Αυτό θα συμπληρωθεί και από το Πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ II με χρηματοδότηση για τους δήμους του Έβρου 2.722.900 ευρώ.

Πάνω σε αυτές τις δύο πρωτοβουλίες έρχεται, όπως είπε, και το Πρόγραμμα ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ, ένα Πρόγραμμα ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Σε διάφορες θεματικές ενότητες κάνει παρεμβάσεις, προκειμένου να χρηματοδοτήσει έργα πολύ σημαντικά, προκειμένου να αλλάξει όψη η τοπική αυτοδιοίκηση, να βελτιωθεί η εικόνα στην τοπική κοινωνία, προς όφελος φυσικά της καθημερινότητας των πολιτών, «έργα για την ύδρευση και την αποχέτευση μέχρι την αγροτική οδοποιία και ακόμα θέματα που αφορούν από το πιο πράσινο αποτύπωμα, μέσω της ανακύκλωσης μέχρι την ψηφιοποίηση των δήμων».

«Επομένως, για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια, τουλάχιστον στα πολλά χρόνια της κρίσης, έχουμε δύο προγράμματα, το ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ II, ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ και το ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ, ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, για να τονωθεί πραγματικά η τοπική αυτοδιοίκηση και να δώσουμε διέξοδο στα προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών. Αυτά κάνει η κυβέρνηση. Θα είναι συνεχώς δίπλα στους δήμους και στις περιφέρειες, επαναλαμβάνω, προς όφελος του πολίτη», είπε ο κ. Πέτσας.