Σα. Απρ 20th, 2024

Τα πρόσωπα που θα στηρίξει το ΚΙΝΑΛ στις δημοτικές εκλογές (Ονόματα)

Tο ρολόι μετράει αντίστροφα για τις δημοτικές εκλογές και στο Κίνημα Αλλαγής φιλοδοξούν μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου να ανακοινώσουν τα πρόσωπα που θα υποστηρίξουν σε όλη την Ελλάδα.

Στον νέο φορέα θεωρούν τις επικείμενες εκλογές, στους δύο βαθμούς αυτοδιοίκησης, ιδιαιτέρως σημαντικές για την πορεία και το μέλλον του εγχειρήματος, αλλά και ένα crashtest ενόψει των εθνικών εκλογών.

Ταυτόχρονα, η Τοπική Αυτοδιοίκηση θεωρείται για την Κεντροαριστερά ένας χώρος, όπου εξακολουθεί να διατηρεί ισχυρά ερείσματα, αλλά και εκείνος που κράτησε όρθιο το ΠΑΣΟΚ στα δύσκολα.

Στόχος του νέου φορέα είναι οι υποψήφιοί του να επικρατήσουν σε πολλές πρωτεύουσες νομών σε όλη την Επικράτεια, αλλά και να περάσουν τους αντίστοιχους υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, στη Χαριλάου Τρικούπη κατηγορούν το κυβερνών κόμμα ότι θολώνει τα νερά και αποφεύγει να μετρήσει δυνάμεις σε Περιφέρειες και Δήμους, επιχειρώντας να κρυφτεί πίσω από στελέχη του ΚΙΝΑΛ, που συνιστά, όπως λένε, ομολογία αδυναμίας.

Η διαδικασία για την αξιολόγηση και την επιλογή των υποψηφίων έχει ξεκινήσει – από τις κατά τόπους Ν.Ε – και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 15 Οκτωβρίου ενώ, καθίσταται σαφές ότι όλοι όσοι αποδεχθούν τη διαδικασία αξιολόγησης με τη συμμετοχή τους, δεσμεύονται και από τις τελικές αποφάσεις.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τόσο η επιτροπή των ψηφοδελτίων για την Αυτοδιοίκηση, επικεφαλής της οποίας είναι ο Γιώργος Καμίνης, έχει αποφασίσει να επιλέξει υποψηφίους σε όλους τους Δήμους, ώστε να «σπάσει» το δίπολο ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ.

Σε κάποιους δήμους πάντως το Κίνημα Αλλαγής θα αποφύγει να δώσει τα παραδοσιακά «χρίσματα». Θα αφήσει τους επικεφαλής των ψηφοδελτίων να ανακοινώσουν μόνοι τους τις υποψηφιότητες και στην πορεία θα καλέσει τους πολίτες να ψηφίσουν.

Οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν υπερπληθώρα υποψηφίων για τη διεκδίκηση των δήμων και σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία προκύπτει η εξής εικόνα:

ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Ένας μεγάλος δήμος στον οποίο φαίνεται να δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στο Κίνημα Αλλαγής είναι της Αθήνας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Χαριλάου Τρικούπη φαίνεται να καταλήγει στο πρόσωπο του Παύλου Γερουλάνου, εφόσον βεβαίως αποφασίσει να θέσει υποψηφιότητα. Στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι είναι η καταλληλότερη υποψηφιότητα για τη «μητέρα των μαχών, καθώς διαθέτει χαρακτηριστικά που καταστούν την υποψηφιότητα του ανταγωνιστική. Έχει, όπως υποστηρίζουν, τη δυνατότητα να «επαναπατρίσει» παλαιούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, αλλά και να συγκεντρώσει υποστήριξη από ευρύτερες κοινωνικές δυνάμεις.

Να σημειωθεί ότι ακούγεται έντονα και το όνομα του Λευτέρη Παπαγιαννάκη, αντιδήμαρχος Μετανάστευσης σήμερα στο δήμο της Αθήνας και γιος ιστορικού στελέχους της ανανεωτικής Αριστεράς Μιχάλη Παπαγιαννάκη, ο οποίος τα τελευταία χρόνια ήταν στο πλευρό του Γιώργου Καμίνη. Την υποψηφιότητά του μάλιστα βλέπουν θετικά τόσο στους κόλπους της δημοτικής παράταξης του δημάρχου Αθηναίων όσο και στη ΔΗΜΑΡ.

ΜΩΡΑΛΗΣ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ

Στο Πειραιά, τη στήριξη του Κινήματος Αλλαγής θα έχει ο Γιάννης Μώραλης, γιος του ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ Πέτρου Μώραλη που είχε θητεύσει και ως υπουργός στις κυβερνήσεις Ανδρέα Παπανδρέου. Ο νυν δήμαρχος Πειραιώς, του οποίου η θητεία θεωρείται απολύτως επιτυχημένη, διαθέτει ξεκάθαρα υπερκομματικό προφίλ και εκτιμάται ότι θα καταφέρει να κερδίσει μια δεύτερη τετραετία.

Ο ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ ΚΑΙ Ο ΒΟΥΓΙΑΣ

Δεδομένη θεωρείται η στήριξη στον Γιάννη Μπουτάρη, για μια ακόμη θητεία, σε περίπτωση που θέσει εκ νέου υποψηφιότητα. Υπενθυμίζεται ότι το «πράσινο φως» είχε δοθεί κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης με τη Φώφη Γεννηματά, στο πλαίσιο της παρουσίας της στη ΔΕΘ.

Καλά γνωρίζοντες τα δημοτικά δρώμενα της Θεσσαλονίκης σημειώνουν ότι ο Γιάννης Μπουτάρης θα πρέπει να ανακοινώσει άμεσα την τελική του απόφαση, καθώς τις τελευταίες μέρες έχει αναπτυχθεί έντονη φημολογία περί ενδιαφέροντος του Σπύρου Βούγια να διεκδικήσει και ο ίδιος τον δημαρχικό θώκο Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος βρίσκεται σε επαφές και συζητήσεις, αναμένεται να ανακοινώσει τις τελικές του αποφάσεις στις 15 Οκτωβρίου, 20 χρόνια ακριβώς από την ημέρα που έγιναν οι δημοτικές εκλογές του 1998 και ο συνδυασμός του είχε κάνει τη μεγάλη έκπληξη, συγκεντρώνοντας ποσοστό 15,1.

Στο δήμο Νεάπολης – Συκεών, το Κίνημα Αλλαγής θα στηρίξει εκ νέου την υποψηφιότητα του κεντρικού του στελέχους, Σίμου Δανιηλίδη, καθώς και του Θεοδόση Μπακογλίδη στην Καλαμαριά.

Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

Τον γρίφο της υπόθεσης με τίτλο «υποψηφιότητα στο δήμο Ηρακλείου» επιχειρεί να λύσει το Κίνημα Αλλαγής, με αλληλοσυγκρουόμενες και πολλές απ’ ότι φαίνεται υποψηφιότητες. Καταρχήν, ο νυν δήμαρχος Βασίλης Λαμπρινός θεωρείται μια υπολογίσιμη δύναμη, αφού τον στηρίζει ένα μεγάλο κομμάτι του τοπικού ΠΑΣΟΚ ενώ, στο πλευρό του θα βρεθεί και η ΔΗΜΑΡ. Την ίδια στιγμή, ο πρώην δήμαρχος Γιάννης Κουράκης φέρεται να διερευνά το έδαφος μιας ενεργής επιστροφής του. Επίσης, ακούγονται έντονα τα ονόματα του Ευρυπίδη Κουκιαδάκη, αλλά και του πρώην βουλευτή Φραγκίσκου Παρασύρη, που τον τελευταίο καιρό πραγματοποιεί συνεχώς επαφές για να δει με ποιους μπορεί να προχωρήσει. Στο Ρέθυμνο, την στήριξη της Χαριλάου Τρικούπη θα έχει εκ νέου ο νυν δήμαρχος Γιώργος Μαρινάκης, στα Χανιά ακούγεται το όνομα του πρώην βουλευτή Ευτύχη Δαμιανάκη, με τη ΔΗΜΑΡ να τάσσεται υπέρ της επανεκλογής του νυν δημάρχου Τάσου Βάμβουκα.

ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Στους δήμους της Περιφέρειας Αττικής, το Κίνημα Αλλαγής θέλει να κερδίσει εκείνους που ήδη έχει, αλλά και να προσθέσει και άλλους.Σε ότι αφορά τους εν ενεργεία αιρετούς αναμένεται να στηρίξει τους Βασίλη Βαλασσόπουλο (Ηλιούπολη), Ανδρέα Ευθυμίου (Μοσχάτο – Ταύρος), Σταύρο Τζουλάκη (Νέα Σμύρνη), Νίκο Ζενέτο (Ίλιον), Μιλτιάδη Καρπέτα (Μεταμόρφωση), Νίκο Μπάμπαλο (Νέο Ηράκλειο), Μαρία Ανδρούτσου (Άγιος Δημήτριος), Γιώργο Ιωακειμίδη (Νίκαια-Ρέντης), Νίκο Σαράντη (Αγ. Ανάργυροι-Καματερό), Γιάννα Κριεκούκη (Μάνδρας), Θανάση Ζούτσο (Παλλήνης), Λουκάς Δημήτρης (Λαύριο), Κιούσης Δημήτρης (Κορωπί), Σταύρος Κασιμάτης (Κορυδαλλός) και Γιάννης Κασσαβός (Αχαρνών).

Στο δήμο Βύρωνα, το Κίνημα Αλλαγής θα σταθεί στο πλευρό του Αλέξη Σωτηρόπουλου, του Λάμπρου Σκλαβούνου στο Αιγάλεω, ενώ στην Καισαριανή πληροφορίες αναφέρουν ότι σύντομα θα υπάρξει ενωτική πρόταση από την παράταξη του Αντώνη Καμπάκα.

ΟΥΔΕΤΕΡΟΙ ΣΤΟΝ ΑΛΙΜΟ

Στο Άλιμο, τόσο ο σημερινός δήμαρχος Ανδρέας Κονδύλης, όσο και ο πρώην Θάνος Ορφανός είναι αποφασισμένοι να είναι και πάλι υποψήφιοι και εκτιμάται ότι το Κίνημα Αλλαγής θα επιλέξει να μη δώσει επίσημα «χρίσμα», σε κανέναν εκ των δύο.

Όσον αφορά το δήμο Γλυφάδας, πληροφορίες συγκλίνουν ότι ο πρώην δήμαρχος Κώστας Κόκκορης θα είναι – εκτός απροόπτου – και πάλι στην μάχη για την δημαρχία ενώ, είναι πολύ πιθανό να διεκδικήσει εκ νέου την δημαρχία Καλλιθέας, ο πρώην Δήμαρχος Κώστας Ασκούνης.

Στον δήμο Ελληνικού – Αργυρούπολης, ο νυν δήμαρχος Γιάννης Κωνσταντάτος θα έχει να αντιμετωπίσει τον Γραμματέα τον επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Ξανά η Πόλη Μπροστά «Ελληνικού Αργυρούπολης και Γραμματέα της Β1 Ν.Ε του ΚΙΝΑΛ Κώστα Στέφα, που θα έχει, όπως φαίνεται, τη στήριξη του κόμματος.

Στο δήμο Χαϊδαρίου, ξανά υποψήφιος αναμένεται να είναι ο Βαγγέλης Ντηνιακός, γιος του επί σειρά ετών δημάρχου της πόλης, καθώς και το μέλος της ΚΠΕ του ΚΙΝΑΛ Ηρακλής Δρούλιας. Για τον δήμο Περιστερίου ακούγεται το όνομα του Ιωσήφ Ξυπνητού, για την Πετρούπολη τα ονόματα του Στέφανου Βλάχου και Θεόδωρου Λάπα. Την απόφασή του να διεκδικήσει εκ νέου το δήμο Αγίας Βαρβάρας έχει λάβει ο νυν δήμαρχος Γιώργος Καπλάνης ενώ, με τον δημαρχιακό θώκο «φλερτάρει» και ο Λάμπρος Μίχος.

Στο δήμο Κερατσινίου επικρατέστερη υποψηφιότητα εμφανίζεται έως τώρα αυτή του Ζαχαρία Ζούπη ενώ, «παίζει» και το όνομα του Αλέκου Χρυσού. Στο δήμο Περάματος, εκτιμάται πως στην μάχη του σταυρού θα ριχτούν οι Γιώργος Παρασκευόπουλος και Θοδωρής Τερζής.

Όσον αφορά τους δήμους του πρώην Υπόλοιπου Αττικής, στο Μαρκόπουλο αναμένεται να στηριχθεί ο Γιάννης Πολίτης, στη Ραφήνα ο πρώην δήμαρχος Βασίλης Πιστικίδης και στον Ωρωπό ο Γιάννης Γιασημάκης.

ΘΟΛΟ ΤΟΠΙΟ Η ΛΑΡΙΣΑ

Στη Λάρισα, η κατάσταση παραμένει θολή για το Κίνημα Αλλαγής, καθώς δεν φαίνεται να υπάρχει ξεκάθαρη υποστήριξη σε συγκεκριμένο πρόσωπο. Στο εσωτερικό του τοπικού ΠΑΣΟΚ επικρατούν αντικρουόμενες απόψεις. Από την μια πλευρά βρίσκονται όσοι υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να στηριχθεί ο σημερινός δήμαρχος Απόστολος Καλογιάννης, στην παράταξη του οποίου συμμετέχουν σημαντικά στελέχη του Κινήματος Αλλαγής ενώ, από την άλλη εκείνοι που μιλούν περί αυτόνομης καθόδου με ξεχωριστό υποψήφιο. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, στελέχη του τοπικού ΚΙΝΑΛ φέρονται να έχουν κάνει «κρούσεις» στον γιατρό και καθηγητή της Ιατρικής Σχολής Ιωάννη Στεφανίδη, ζητώντας του να διεκδικήσει τον δημαρχιακό θώκο.

Στην Πάτρα, το Κίνημα Αλλαγής θα στηρίξει τον αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας Γρηγόρη Αλεξόπουλο, ο οποίος επιστρέφει στον πρώτο βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Εκτιμάται ότι ο κ. Αλεξόπουλος έχει τη δυνατότητα να συσπειρώσει ευρύτερες κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις και να κοντράρει στα ίσα τον νυν δήμαρχο του ΚΚΕ Κώστα Πελετίδη.

ΑΝΑΜΟΝΗ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ

Στην Τρίπολη, η κατάσταση παραμένει θολή για τον χώρο της Κεντροαριστεράς, καθώς δεν φαίνεται να υπάρχει ξεκάθαρη υποστήριξη σε συγκεκριμένο πρόσωπο. Ο νυν δήμαρχος Δημήτρης Παυλής εμφανίζεται έτοιμος να διεκδικήσει εκ νέου την αρκαδική πρωτεύουσα, προσβλέποντας σε μια ακόμη δημοτική θητεία. Δεδομένη πρέπει να θεωρείται η εκ νέου υποψηφιότητα του Νίκου Τσαμούλου, ο οποίος είχε κάνει «ντεμπούτο» στις εκλογές του 2014, ως επικεφαλής της παράταξης «Τρίπολη – Αλλάζουμε τα Δεδομένα» ενώ, ανάμεσα στις ζυμώσεις για τους πιθανούς υποψηφίους ακούγονται και τα ονόματα των Δημήτρη Βόσνου και Κώστα Τζιούμη.

Στο δήμο Άργους, την ξεκάθαρη επιθυμία του να είναι υποψήφιος δείχνει ο αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας με τον συνδυασμό του Πέτρου Τατούλη Τάσος Χειβιδόπουλος ενώ, τις τελευταίες μέρες «παίζει» πολύ έντονα και το όνομα Φάνη Στεφανόπουλου. Εκεί που ανοίγει το «παιχνίδι» για το Κίνημα Αλλαγής είναι στο δήμο Επιδαύρου. Ο νυν δήμαρχος που είχε στηριχθεί από τη ΝΔ δεν θα θέσει εκ νέου υποψηφιότητα και στη Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν ότι έχουν πολλές πιθανότητες να διεκδικήσουν με αξιώσεις το δήμο. Στο πλαίσιο μάλιστα αυτό δεν αποκλείονται ακόμη και επιλογές από τη νεότερη γενιά, όπως μεταδίδουν στελέχη του νέου φορέα.

«ΠΡΑΣΙΝΗ» Η ΞΑΝΘΗ

Άλλος ένας μεγάλος δήμος στον οποίο φαίνεται να δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην Χαριλάου Τρικούπη, ώστε να ξαναγίνει «πράσινος», είναι αυτός της Ξάνθης. Το Κίνημα Αλλαγής θα υποστηρίξει την υποψηφιότητα του Σάββα Μελισσόπουλου, ο οποίος έχει διατελέσει επιτυχημένος διευθυντής περιφερειακής εκπαίδευσης.

Θολό παραμένει το προεκλογικό τοπίο στον δήμο Αγρινίου, αφού στο τοπικό Κίνημα Αλλαγής δε ανοίγουν επισήμως τα χαρτιά τους. Παρότι ακούγονται πολλά και διάφορα ονόματα, πολλά θα εξαρτηθούν από την πρόθεση του πρώην δημάρχου Παύλου Μοσχολιού να είναι εκ νέου υποψήφιος.

Στον δήμο Ιωαννίνων, το Κίνημα Αλλαγής δεν σκοπεύει να δώσει «χρίσμα», αφού ο ευρύτερος χώρος της Κεντροαριστεράς φαίνεται ότι θα κατέλθει στις εκλογές με δύο συνδυασμούς. Ο νυν δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας έχει αποφασίσει να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα ενώ, τη δική του επιβεβαίωσε δημόσια και ο Μωυσής Ελισάφ, καθηγητής Παθολογίας και πρώην αντιδήμαρχος.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Στο Καρφί», 06/10/2018