Πα. Μαρ 29th, 2024

Θεοδωρικάκος: Το μέλλον της Αυτοδιοίκησης είναι ψηφιακό – Κλείνει ένας κύκλος γραφειοκρατίας και διαφθοράς

«Στόχος της κυβέρνησης και του Υπουργείου Εσωτερικών, είναι να θέσει τις βάσεις για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Κράτους τόσο στην κεντρική διοίκηση όσο και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, μέσα από μια συνεχή μεταρρύθμιση», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, σε παρέμβασή του, σήμερα, στο digital economy forum 2020 virtual edition, με διοργανωτή τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ).

Όπως είπε ο κ. Θεοδωρικάκος: «Η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και η αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας, εξαρτώνται από το μέγεθος αξιοποίησης της ψηφιακής τεχνολογίας» και σημείωσε, ότι τα βήματα που έγιναν για την ψηφιακή μεταρρύθμιση τους προηγούμενους μήνες ήταν πολλά και σημαντικά. Με την ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης των υπηρεσιών του Κράτους στόχος είναι:

  • Να κλείσει ένας κύκλος γραφειοκρατίας και διαφθοράς, που ταλαιπώρησε για δεκαετίες τους πολίτες και κόστισε δισεκατομμύρια ευρώ.
  • Να ανοίξουν οι πύλες της πραγματικής ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Το τέλος της δια ζώσης εξυπηρέτησης θα αντικατασταθεί από την εξ’ αποστάσεως ψηφιακή και άμεση διεκπεραίωση των υποθέσεων.

Όπως τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών «το ψηφιακό Κράτος θα λειτουργεί δίχως γραφειοκρατία. Κύριο χαρακτηριστικό του θα είναι η ταχύτητα, η εγκυρότητα, η αξιοκρατία και η διαφάνεια».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Θεοδωρικάκος στις σημαντικές μεταρρυθμίσεις στον τομέα της ψηφιοποίησης που έχει κάνει το Υπουργείο Εσωτερικών, κατά την περίοδο της πανδημίας. Όπως θύμισε, με βάση το Μητρώο Πολιτών του ΥΠΕΣ και σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, δόθηκε η δυνατότητα στους πολίτες να λαμβάνουν τα περισσότερα αναγκαία πιστοποιητικά, με ένα κλικ. Ήδη, εκδίδονται, ηλεκτρονικά, από τα δημοτολόγια και τα ληξιαρχεία τα πιστοποιητικά γεννήσεως, γάμου, βάπτισης, οικογενειακής κατάστασης, μόνιμης κατοικίας, εγγύτερων συγγενών κ.ά.

Μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τα αδήλωτα τετραγωνικά, περισσότεροι από τρία εκατομμύρια ιδιοκτήτες δήλωσαν την πραγματική επιφάνεια των ακινήτων τους. Μια μεταρρύθμιση, που δίνει περίπου 160 εκατομμύρια ευρώ πρόσθετα έσοδα στους Δήμους.

Σημείωσε επίσης, ότι ενεργοποιείται η ηλεκτρονική πλατφόρμα, στην οποία οι Έλληνες του εξωτερικού θα δηλώσουν ψηφιακά τα στοιχεία τους, για να εγγραφούν στους ειδικούς καταλόγους και να ψηφίσουν στις προσεχείς εθνικές εκλογές.

Θύμισε πως στο αναπτυξιακό Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», υπάρχει ειδική πρόσκληση, ύψους 130 εκατ. ευρώ, που αφορά στον ψηφιακό μετασχηματισμό των Δήμων, ο οποίος αποτελεί βασικό πυλώνα του Ταμείου Ανάκαμψης.

Μέσα από τη συνεργασία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΣΕΠΕ), ο κ. Θεοδωρικάκος σημείωσε ότι έχει εκπονηθεί ένας κοστολογημένος οδικός χάρτης του σχεδίου δράσης «Ψηφιακή Αυτοδιοίκηση 2030».

Στόχος είναι να δημιουργηθούν οι απαραίτητες πλατφόρμες για:

● καταγραφή και παρακολούθηση αιτημάτων των πολιτών

● έξυπνη ελεγχόμενη στάθμευση αυτοκινήτων

● εγκατάσταση συστήματος ευφυών μεταφορών για τη διαχείριση της κυκλοφορίας

● έξυπνη διαχείριση δημοτικού στόλου οχημάτων

● αυτοματοποιημένη, real time διαχείριση των λαϊκών αγορών

● επιμόρφωση δημοτικών υπαλλήλων στις νέες τεχνολογίες

● ηλεκτρονική ενημέρωση και διαβούλευση των πολιτών για τις αποφάσεις των Δήμων

● αναβάθμιση των ψηφιακών υποδομών σε δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια

● ανάπτυξη δικτύων 5G, μέσω ΣΔΙΤ, για την αξιοποίηση δημοτικών υποδομών

● δημιουργία ενιαίου ψηφιακού χάρτη γεωχωρικών δεδομένων, που θα αφορά σε κτηματολόγιο, χρήσεις γης, σχέδια πόλεων, δασικές εκτάσεις, ζώνες προστασίας περιβάλλοντος κ.ά.

Στο πλαίσιο του ψηφιακού εκσυγχρονισμού του Κράτους και της Αυτοδιοίκησης, σημαντικό ρόλο αναμένεται να διαδραματίσει, όπως σημείωσε ο υπουργός Εσωτερικών, η εμβληματική μεταρρύθμιση για την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση, μέσα από την οποία Δήμοι και Περιφέρειες θα αναλάβουν σημαντικό μέρος των αρμοδιοτήτων του Κράτους.

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, πιστεύει στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα οδηγήσουν στον ψηφιακό μετασχηματισμό του Κράτους. «Θα μπει τέλος στην επικάλυψη αρμοδιοτήτων, στη γραφειοκρατία και στην ταλαιπωρία πολιτών και επενδυτών. Με αυτή τη μεταρρύθμιση, η κυβέρνηση θα δώσει τον χώρο και την απαιτούμενη διοικητική δυναμική στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε να αποκτήσουν σημαίνοντα ρόλο στο “χτίσιμο” της Ελλάδας του 2030. Μια νέα Ελλάδα ψηφιακή, σε αναπτυξιακή τροχιά, που θα δίνει όραμα σε όλους τους πολίτες της», κατέληξε ο κ. Θεοδωρικάκος.