Πε. Απρ 25th, 2024

«Αντώνης Τρίτσης»: Έργο πνοής στις Σέρρες η ψηφιοποίηση των υδρομέτρων – Συνάντηση Θεοδωρικάκου, Καραμανλή και δημάρχου

Με την έγκριση ενός καινοτόμου και πρωτοποριακού έργου για τον τομέα της ύδρευσης στον δήμο Σερρών, συνολικού προϋπολογισμού 22.192.000,00 ευρώ επισφραγίστηκε η συνάντηση εργασίας των υπουργών Κώστα Καραμανλή και Τάκη Θεοδωρικάκου, παρουσία του δημάρχου Σερραίων Αλέξανδρου Χρυσάφη.

Στη συνάντηση ανακοινώθηκε η στενή συνεργασία των δύο υπουργείων για την αντισεισμική προστασία των δημοσίων κτιρίων και των σχολικών μονάδων.

Αναφορικά με καινοτόμο έργο για την ψηφιοποίηση των υδρομέτρων και τη βελτίωση του συστήματος ύδρευσης στον δήμο Σερρών, εντάχθηκε στο αναπτυξιακό Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και αποσκοπεί στην εξοικονόμηση, αλλά και στην αναβάθμιση της ποιότητας του πόσιμου νερού στις Σέρρες, μέσω της αντικατάστασης τμήματος του δικτύου και σύνδεσης των δεξαμενών μεταξύ τους.

Ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε σχετικά:
Υποδέχθηκα σήμερα στο Υπουργείο Εσωτερικών, τον φίλο, Υπουργό Μεταφορών και Υποδομών Κώστα Αχ. Καραμανλή.

Εντατικοποιούμε τη συνεργασία μας στα θέματα που αφορούν στην υλοποίηση του προγράμματος έργων, “Αντώνης Τρίτσης”.

Δίνουμε βάρος, ιδιαιτέρως, στην αντισεισμική προστασία των δημοσίων κτιρίων και των σχολικών μονάδων και στη δημιουργία νέων σχολικών κτιρίων, που χρειάζονται σε περιοχές της χώρας.

Ταυτόχρονα, στη συνάντηση μας και με τον Δήμαρχο Σερρών Αλέξανδρο Χρυσάφη, δρομομολογήσαμε τη χρηματοδότηση με 22 εκατομ. ευρώ μέσω του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», ένα καινοτόμο έργο ψηφιοποίησης των υδρομετρων και καθοριστικής βελτίωσης, όλου του συστήματος ύδρευσης στην πόλη των Σερρών.

Ένα έργο πνοής, για την ασφάλεια και την ποιότητα ζωής, όλων των πολιτών.

Δήλωση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών:

«Να ευχαριστήσω τον αγαπητό φίλο, τον Τάκη τον Θεοδωρικάκο, ο οποίος είναι και ο οικοδεσπότης μας σήμερα.

Εγώ Τάκη, θα ξεκινήσω από το Δήμο Σερρών και να πω ότι αυτό είναι πραγματικά ένα πρωτοποριακό έργο, που είναι ο πρώτος Δήμος στην Ελλάδα, που ξεκινάει μία διαδικασία για έξυπνα υδρόμετρα.

Η ψηφιοποίηση όλου του συστήματος, ένα έργο, το οποίο είναι περιβαλλοντικά φιλικό, ένα έργο το οποίο θα εξοικονομήσει νερό και ένα έργο το οποίο, όπως πολύ σωστά είπε ο κ. υπουργός, στην ουσία βελτιώνει την καθημερινότητα των πολιτών, πράγμα το οποίο βρίσκεται στην απόλυτη προτεραιότητα της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Το έργο
Είναι το μεγαλύτερο έργο που έχει υπογραφεί μέχρι αυτή την στιγμή από όλο το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».
Κυρίαρχη παρέμβαση είναι η αντικατάσταση όλων των παλιών υδρομέτρων στο σύνολο του δήμου Σερρών με νέα ηλεκτρονικά και «έξυπνα» που θα διαθέτουν τη δυνατότητα μέτρησης από απόσταση.

Το συνολικό έργο χρηματοδοτείται κατά 100% από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και χωρίζεται σε τρία υποέργα:

1. Αντικατάσταση παλαιών υδρομέτρων με νέα, τύπου AMR, εντός νέων φρεατίων και σε νέους συλλέκτες οικοδομών, για τον περιορισμό του μη Τιμολογημένου νερού, στην ΔΕΥΑ Σερρών, προϋπολογισμού 16.417.000,00 €
2. Ενιαία διαχείριση εξωτερικών υδραγωγείων Τ.Κ. Σκουτάρεως, Κωνσταντινάτου, Αγ. Ελένης και Πεπονιάς, προϋπολογισμού 3.605.000,00 €
3. Αντικατάσταση δικτύων ύδρευσης της πόλης των Σερρών, προϋπολογισμού 2.170.000,00€

Τα «έξυπνα» υδρόμετρα για το σύνολο του Δήμου Σερρών είναι το πρώτο έργο του είδους που θα υλοποιηθεί σε επίπεδο χώρας και Ευρώπης. Μπορεί να χαρακτηρισθεί ως καινοτόμο και θα λειτουργήσει πιλοτικά για όλη την Ε.Ε.

«Σήμερα είναι μια σπουδαία ημέρα για τον Δήμο μας. Σήμερα και με την καταλυτική βοήθεια του Υπουργού Υποδομών Κώστα Καραμανλή καταφέραμε αυτή την σημαντική παρέμβαση και προχωράμε στον πλήρη εκσυγχρονισμό του τρόπου μέτρησης της κατανάλωσης του νερού, χρησιμοποιώντας την αιχμή της τεχνολογίας.
Δίνουμε στους δημότες τη δυνατότητα να αποκτήσουν τον πλήρη έλεγχο της σύνδεσής τους και να προσαρμόζουν την κατανάλωσή τους στις πραγματικές τους ανάγκες, βασιζόμενοι σε ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο», υπογράμμισε ο κ. Χρυσάφης.

«Σημαντικά θα είναι και τα οικονομικά οφέλη που θα προκύψουν και για τη ΔΕΥΑΣ, δίνοντας τη δυνατότητα χρηματοδότησης νέων επενδύσεων αλλά και περαιτέρω αναδιαμόρφωσης της τιμολογιακής της πολιτικής», πρόσθεσε ο δήμαρχος Σερρών.