Τε. Απρ 24th, 2024

Συνεχίζεται το lockdown αλλά ανοίγουν κομμωτήρια και βιβλιοπωλεία – Με click away το λιανεμπόριο – Πότε και πώς θα λειτουργήσουν οι εκκλησίες

Τα μέτρα που θα ισχύσουν εν όψει των εορτών, παρουσιάζονται αυτή την ώρα από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, και τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, τα οποία έχουν σκοπό να δώσουν μία μικρή ανάσα και στην αγορά αλλά και στους πολίτες.

Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα το lockdown θα παραμείνει ακριβώς με τα ίδια μέτρα πλην ελαχίστων εξαιρέσεων… Αναλυτικότερα ανοικτά από το πρωί της Δευτέρας μόλις δύο κατηγορίες επιχειρήσεων, τα βιβλιοπωλεία και τα κομμωτήρια.

Το υπόλοιπο κομμάτι του λιανεμπορίου θα δουλέψει αποκλειστικά με τη δυνατότητα του click away γι’ αυτόν ακρβώς τον λόγο δεν θα καταφέρουν να δουλέψουν ούτε με click away οι επιχειρήσεις που στεγάζονται σε mall ή που η είσοδός τους δεν είναι σε δημόσιο χώρο. Να σημειωθεί η αποστολή των sms συνεχίζεται κανονικά, ενώ οι καταναλωτές προκειμένου να βρεθούν σε οποιοδήποτε κατάστημα ή σε κομμωτήριο θα πρέπει να στείλουν κωδικό «2»

Σχετικά με τις εκκλησίες θα είναι ανοικτές ανήμερα τα Χριστούγεννα και τα Φώτα με όριο 9 άτομα στις εκκλησίες και 25 στους μητροπολιτικούς ναούς, ενώ δεν θα γίνει αγιασμός των υδάτων.

Τέλος, σημειώνεται πως η απαγόρευση κυκλοφορίας πλέον θα ισχύει ααπό τις 10 το βράδυ ενώ παραμένουν για όλες τις ώρες της ημέρας τα sms.

Ακόμη ο κ. Πέτσας εξήγησε ότι η πληρότητα στις ΜΕΘ ανέρχεται σε 83% στην επικράτεια, 77% στην Αττική και 91% στη Θεσσαλονίκη. «Το συμπέρασμα από την αξιολόγηση των δεδομένων δεν είναι δυστυχώς ικανοποιητικό» τόνισε. «Δεν πέφτουν τα κρούσματα και δεν αποσυμφορούνται οι ΜΕΘ στον βαθμό που αναμενόταν. Με ευθύνη όλων μας. Δεν μπορούμε κατ’ επέκταση να προχωρήσουμε σε επανεκκίνηση οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων με τον τρόπο και στον χρόνο που όλοι θα θέλαμε» υπογράμμισε.

Και συνέχισε ο κ. Πέτσας: «Παρά το γεγονός ότι παρήλθαν πέντε εβδομάδες από την εφαρμογή του δεύτερου lockdown, η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα παραμένει επιβαρυμένη. Τα κρούσματα σε εθνικό επίπεδο παραμένουν υψηλά. Τα πιο πολλά -ανά 100.000 κατοίκους πληθυσμού- εντοπίζονται στους Νομούς Πιερίας, Δράμας, Κιλκίς, Πέλλας, Ξάνθης, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Λάρισας και Φλώρινας. Ανησυχητική κρίνεται -με βάση τον κυλιόμενο μέσο όρο των 7 ημερών- και η κατάσταση στη Δυτική Αττική. Την ίδια στιγμή, πιεστική εξακολουθεί να παραμένει και η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία και ιδίως στις ΜΕΘ των οποίων το ποσοστό κάλυψης ανέρχεται σε 83% στην Επικράτεια, 77% στην Αττική και 91% στη Θεσσαλονίκη».

«Το συμπέρασμα από την αξιολόγηση των δεδομένων δεν είναι δυστυχώς ικανοποιητικό: δεν πέφτουν τα κρούσματα και δεν αποσυμφορούνται οι ΜΕΘ στο βαθμό που αναμενόταν. Με ευθύνη όλων μας. Δεν μπορούμε, κατ’ επέκταση, να προχωρήσουμε σε επανεκκίνηση οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων με τον τρόπο και στον χρόνο που όλοι θα θέλαμε. Καταστάσεις συνωστισμού – όπως αυτές που είδαμε στη Βρετανία και τη Γαλλία – χτυπούν ένα καμπανάκι κινδύνου σε όλους μας. Είναι αναγκαίο να αποφευχθούν τέτοιες εικόνες στη χώρα μας. Και είναι στο χέρι μας».