Πε. Μαρ 28th, 2024

Δήμος Αθηναίων: Δωρεάν και ανώνυμη εξέταση για HIV – Φωταγωγείται κόκκινο το σιντριβάνι της Ομόνοιας

Ένα σύγχρονο, πολύπλευρο και ολοκληρωμένο πρόγραμμα πρόληψης του HIV, που διασφαλίζει ότι όλοι, ανεξαιρέτως, οι πολίτες μπορούν να έχουν πλέον έγκυρη και πλήρη ενημέρωση αλλά και δυνατότητα πρόσβασης στη φροντίδα χωρίς διακρίσεις, ανακοινώνει ο Δήμος Αθηναίων με βάση τους στόχους που έχει θέσει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών για το HIV/AIDS (UNAIDS) και με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα AIDS.

 

Το πρόγραμμα προσφέρει, με την βοήθεια άρτια εκπαιδευμένου επιστημονικού προσωπικού, ανώνυμα και εμπιστευτικά, δωρεάν εξέταση για τον HIV/AIDS, χωρίς ραντεβού, με άμεσο αποτέλεσμα σε 1 λεπτό, σε όλα* τα Δημοτικά Ιατρεία της πόλης.

 

Η εξέταση για τον HIV πλέον εντάσσεται, σε ένα ολιστικό μοντέλο προαγωγής της υγείας και όχι μόνο, δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στη συμβουλευτική πριν και μετά την εξέταση, σε σχέση με την πρόληψη του HIV και την εν γένει ασφαλή συμπεριφορά.

 

Υπερβαίνοντας τον διαχωρισμό σε ομάδες «υψηλού» και «χαμηλού» κινδύνου, και αξιοποιώντας το ήδη υπάρχον δίκτυο δομών πρωτοβάθμιας περίθαλψης η εξέταση για τον HIV προσφέρεται στο γενικό πληθυσμό της πόλης και όχι αποκλειστικά σε ειδικές ομάδες αυξημένου κινδύνου, προάγοντας το μήνυμα πως ο HIV δεν κάνει διακρίσεις και αφορά κάθε άνθρωπο.

 

Παράλληλα και σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS, έχει παραχθεί ενημερωτικό υλικό που δίνει την δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους/ες να ενημερωθούν με τρόπο φιλικό, γύρω από τον HIV και το AIDS. Τα έντυπα του προγράμματος επικοινωνούν σε έξι γλώσσες ( Ελληνικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Ισπανικά, Αραβικά, Φαρσί και Ουρντού).

 

Στο πλαίσιο της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας AIDS που καθιερώθηκε το 1988 με απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Δήμος Αθηναίων θα φωταγωγήσει το σιντριβάνι της Ομόνοιας με κόκκινο χρώμα, υπενθυμίζοντας την ανάγκη για εξοικείωση, όλων μας με την εξέταση για τον HIV, αλλά και ότι οι άνθρωποι που ζουν με HIV/AIDS, δικαιούνται να απολαμβάνουν ισότιμη κοινωνική μεταχείριση.

 

Το πρόγραμμα υλοποιείται με την υποστήριξη του AIDS HEALTHCARE FOUNDATION.

Τα Δημοτικά Ιατρεία τα οποία διεξάγουν τον προληπτικό έλεγχο είναι:

1ο Δημοτικό Ιατρείο – Καλφοπούλειο Υγειονομικό Κέντρο

Διεύθυνση: Σόλωνος 78, Αθήνα

Τηλέφωνο: 210 3626587

 

2ο Δημοτικό Ιατρείο – Νέος Κόσμος

Διεύθυνση: Φανοσθένους και Φρειδερίκου Σμιθ

Τηλέφωνο: 210 9239865

 

3ο Δημοτικό Ιατρείο – Πετράλωνα

Διεύθυνση: Θεσσαλονίκης & Ηρακλειδών

Τηλέφωνο: 210 3427515

 

4ο Δημοτικό Ιατρείο – Κολωνός

Διεύθυνση: Προποντίδος & Αγίας Σοφίας 110

Τηλέφωνο: 210 5121921

 

6ο Δημοτικό Ιατρείο – Κυψέλη

Διεύθυνση: Χανίων 4β

Τηλέφωνο: 210 8836200

 

Ώρες διεξαγωγής του τεστ (χωρίς ραντεβού):

8.00 -14.00 σε όλα τα δημοτικά ιατρεία, ενώ στο 4ο Δημοτικό Ιατρείο της οδού Σόλωνος θα υπάρχει η δυνατότητα εξέτασης και μετά το μεσημέρι, έως τις 18.00.

*Με εξαίρεση το Δημοτικό Ιατρείο της οδού Σαρανταπόρου το οποίο λειτουργεί ως σημείο εξέτασης COVID-19