Πα. Απρ 19th, 2024

Τζιτζικώστας: Μετά τα Φώτα να ανοίξουν τα σχολεία – Καμία συζήτηση για άρση μέτρων στη Θεσσαλονίκη

Την ανησυχία του για ένα νέο τρίτο κύμα του κοροναϊού εξέφρασε ο Περιφερειαρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, προτείνοντας τα σχολεία να μην ανοίξουν εντός του Δεκεμβρίου, αλλά μετά τη γιορτή των Φώτων.

Ενόψει της εισήγησης της Επιτροπής των Ειδικών λοιμωξιολόγων, ο κ. Τζιτζικώστας, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, τόνισε ότι αυτή τη στιγμή δεν πρέπει να συζητάμε σε καμία περίπτωση για άρση του lockdown, ειδικά στη Θεσσαλονίκη.

Όπως είπε ακόμη και να σταματήσει η διάδοση του κοροναϊού, το σύστημα Υγείας είναι φορτισμένο και τα νοσοκομεία γεμάτα. Εξέφρασε την άποψη ότι χρειάζονται αρκετές μέρες μέχρι να ισορροπήσουν.

Να μην ανοίξει καμία βαθμίδα πριν των Φώτων
Ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε ότι τα σχολεία δεν πρέπει να ανοίξουν πριν των Φώτων σε καμία βαθμίδα, ενώ όσο αφορά το άνοιγμα του λιανεμπορίου είπε ότι είναι πρόωρο ακόμη και να συζητάμε για αυτό.

Σημειώνεται ότι στο τέλος της εβδομάδας αναμένεται να “κλειδώσει” η ημερομηνία της άρσης του lockdown που εξακολουθεί να προβληματίζει τους λοιμωξιολόγους και την κυβέρνηση. Τα χθεσινά στοιχεία της πανδημίας του κοροναϊού μπορεί να ήταν ενθαρρυντικά, αλλά όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, η θετική εικόνα θα πρέπει να συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες.

Τα 1193 νέα κρούσματα που καταγράφηκαν ήταν ο χαμηλότερος αριθμός μετά από αρκετό καιρό, όπως επίσης μετά από μεγάλο διάστημα η Θεσσαλονίκη είχε λιγότερα κρούσματα από την Αττική. Ωστόσο τα μοριακά τεστ που πραγματοποιήθηκαν έφτασαν τα 12.320 και ήταν λιγότερα σε σχέση με αυτά που γίνονται τις καθημερινές.

Παρά το γεγονός αυτό οι λοιμωξιολόγοι σημειώνουν πως έχει ξεκινήσει η σταδιακή επιπέδωση της επιδημιολογική καμπύλης η οποία όμως γίνεται με ιδιαιτέρως αργούς ρυθμούς. Εκείνο που μένει να φανεί τα επόμενα 24ωρα και αποτελεί το μεγάλο ζητούμενο, είναι αν θα υπάρξει αποσυμπίεση στο σύστημα υγείας που και χθες ο αριθμός των διασωληνωμένων έφτασε τους 603 ενώ ακόμη 98 συνάνθρωποι μας έχασαν την ζωή τους.