Πε. Μαρ 28th, 2024

Συνάντηση Τζιτζικώστα – Μέρκελ στο περιθώριο της Ολομέλειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών

Η Γερμανίδα Καγκελάριος ήταν η κεντρική ομιλήτρια στη δεύτερη μέρα της συνόδου της Ολομέλειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, στις Βρυξέλλες, συζητώντας με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Απόστολο Τζιτζικώστα και τα μέλη της για τη Γερμανική Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ΕΕ.

Πριν την έναρξη της συνόδου η Καγκελάριος της Γερμανίας Angela Merkel και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών Απόστολος Τζιτζικώστας είχαν διμερή συνάντηση, στην οποία συζήτησαν για μια σειρά από θέματα, όπως το μεταναστευτικό, τις πρόσφατες τουρκικές προκλήσεις, την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης και τη συνεργασία της Γερμανικής Προεδρίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών.

Την έναρξη της συνόδου της Ολομέλειας πραγματοποίησε ο κ. Τζιτζικώστας με ομιλία του, στην οποία αναφέρθηκε στην κλιμάκωση των προκλήσεων από μέρους της Τουρκίας από χτες: «Για να διατηρήσουμε τα εσωτερικά σύνορα μεταξύ των χωρών της ΕΕ ανοιχτά, χρειαζόμαστε ισχυρά εξωτερικά σύνορα. Η ΕΕ πρέπει να υπερασπιστεί την εδαφική κυριαρχία της. Τα σύνορα των κρατών μελών είναι και σύνορα της ΕΕ. Οι πρόσφατες τουρκικές προκλήσεις, οι οποίες κλιμακώθηκαν εκ νέου χτες είναι απαράδεκτες. Με αυτή την κατάσταση και την τουρκική προκλητικότητα, είναι αναγκαίο να προβλεφθούν άμεσα κυρώσεις από την ΕΕ στην Τουρκία. Χαιρετίζω τη σαφή θέση της γερμανικής προεδρίας της ΕΕ επί του θέματος».

Απευθυνόμενος στην κ. Μέρκελ, ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε ότι η Γερμανία αποτέλεσε την κινητήρια δύναμη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών πριν από 26 χρόνια, με στόχο να φέρει την Ευρώπη πιο κοντά στους πολίτες της, ενώ αναφέρθηκε στην αλληλεγγύη που έχει δείξει η Γερμανία στους πολίτες άλλων ευρωπαϊκών χωρών για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

«Το βασικό μήνυμα του Βαρόμετρου των Περιφερειών και Δήμων της ΕΕ 2020 που παρουσιάσαμε χτες με την Πρόεδρο της Κομισιόν Ursula von der Leyen είναι ότι Περιφερειάρχες και Δήμαρχοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά της πανδημίας και συμβάλλουν αποφασιστικά στην ανάκαμψη της Ευρώπης. Εργαζόμαστε αδιάκοπα για να περιορίσουμε τη διασπορά του κορωνοϊού, να βοηθήσουμε τους πιο ευάλωτους πολίτες, να προστατεύσουμε τις τοπικές κοινωνίες, την τοπική οικονομία και τις θέσεις εργασίας. Όσες προσπάθειες κι αν καταβάλλουμε όμως, οι διαθέσιμοι πόροι δεν αρκούν για να παρέχουμε τις υπηρεσίες που επιθυμούμε στους συμπολίτες μας, με τους προϋπολογισμούς Περιφερειών και Δήμων να έχουν μειωθεί δραματικά σε ποσοστό έως και 91%», σημείωσε ο κ. Τζιτζικώστας.

Αναφερόμενος στη γερμανική προεδρία της ΕΕ, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών υπογράμμισε ότι αυτή έρχεται σε μια περίοδο εξαιρετικά κρίσιμη: «Είναι καιρός να ενώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας, να επανεκκινήσουμε και να οικοδομήσουμε μια νέα Ευρώπη. Οι πολίτες χρειάζονται επειγόντως έναν νέο προϋπολογισμό της ΕΕ και το Next Generation EU, γιατί όταν οι Περιφέρειες και οι Δήμοι μπορέσουν να ανακάμψουν, τότε και η ίδια η Ευρώπη θα ανακάμψει. Η γερμανική προεδρία της ΕΕ είναι επίσης κρίσιμη, καθώς είμαστε στην τελική ευθεία των διαπραγματεύσεων για το Brexit. Αυτό το θλιβερό κεφάλαιο στην Ιστορία της ΕΕ αποτελεί καμπανάκι για την Ευρώπη και έδειξε ότι δεν πρέπει να αντιμετωπίζουμε την ενότητά μας ως δεδομένη. Το νέο σύμφωνο για τη μετανάστευση επίσης βρίσκεται στο επίκεντρο.

Η αλληλεγγύη, και ο επιμερισμός της ευθύνης μεταξύ των κρατών μελών είναι τα κλειδιά για την επιτυχή διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού ζητήματος, που είναι κατεξοχήν ευρωπαϊκό. Δεν πρέπει να αφήσουμε τις χώρες της πρώτης γραμμής, που υποδέχονται τους μετανάστες μόνες στην αντιμετώπιση αυτής της κρίσης».

Ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε πως είναι κρίσιμη η πιο στενή συνεργασία μεταξύ όλων των επιπέδων διακυβέρνησης της ΕΕ, εξηγώντας τον κρίσιμο ρόλο των Περιφερειών και των Δήμων, που είναι, όπως είπε «τα δημοκρατικά θεμέλια της ΕΕ και το δίχτυ ασφαλείας της, βοηθώντας την Ευρώπη να έρθει πιο κοντά τους πολίτες της».

«Η δισδιάστατη Ευρώπη έχει φτάσει στα όριά της. Χρειαζόμαστε μια τρισδιάστατη Ευρώπη, με όλα τα επίπεδα –ευρωπαϊκό, εθνικό, περιφερειακό και τοπικό- να συνεργάζονται μεταξύ τους παρέχοντας αποτελεσματικές λύσεις για τους πολίτες. Στο ευρωπαϊκό αυτό οικοδόμημα, η ΕΕ είναι η στέγη, οι κυβερνήσεις τα τείχη και οι Περιφέρειες και Δήμοι τα θεμέλια», υπογράμμισε ο κ. Τζιτζικώστας.