Τε. Απρ 24th, 2024

Κίνδυνος πυρκαγιάς – Απαγόρευση κυκλοφορίας σε Σέιχ Σου και Χαλκιδική

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς, κατηγορίας κινδύνου 4, προβλέπεται για σήμερα Παρασκευή σε ολόκληρη τη Χαλκιδική και τη Θεσσαλονίκη, γεγονός που ανάγκασε τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας να αποκλείσει την πρόσβαση σε δασικές εκτάσεις στις δύο περιοχές.

Ειδικότερα, στη Θεσσαλονίκη ήδη απαγορεύεται η κυκλοφορία στο Σέιχ Σου από τις 11.00 το βράδυ της Πέμπτης, μέτρο που θα ισχύσει έως τις 06.00 το πρωί του Σαββάτου 5 Σεπτεμβρίου.

Στη Χαλκιδική ο αποκλεισμός κυκλοφορίας θα ισχύσει στη Σιθωνία και την Κασσάνδρα. Για τη Σιθωνία η απαγόρευση αφορά το όρος Δραγουντέλι, ενώ για την Κασσάνδρα τις περιοχές Μεσονήσι και Κορυφογραμμή από Κασσανδρινό έως Αγ. Παρασκευή. Η απαγόρευση ισχύει από τις 07.30 σήμερα το πρωί έως τις 07.30 το πρωί του Σαββάτου.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε εχθές στη Voria.gr ο προϊστάμενος της αυτοτελούς διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Χαράλαμπος Στεργιάδης, ιδιαίτερη μνεία θα δοθεί ακόμα σε δασώδεις περιοχές του νομού Θεσσαλονίκης στους δήμους Βόλβης και Λαγκαδά, ενώ η επιφυλακή θα είναι αυξημένη από τις κατά τόπους πυροσβεστικές υπηρεσίες σε όλες τις περιοχές της Περιφέρειας.

Υψηλός (κατηγορία κινδύνου πυρκαγιάς 3) προβλέπεται ο κίνδυνος σήμερα και για τους νομούς Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλας, Κιλκίς, Καβάλας, Σερρών και Έβρου.

Από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας υπενθυμίζεται ότι:

– Απαγορεύεται το άναμμα φωτιάς για οποιοδήποτε λόγο. Οι παραβάτες διώκονται ποινικά.
– Μην καίτε σκουπίδια ή ξερά χόρτα και κλαδιά.
– Μην ανάβετε υπαίθριες ψησταριές στα δάση ή σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα.
– Αποφύγετε τις υπαίθριες εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που δημιουργεί σπινθήρες).
– Μην πετάτε ποτέ αναμμένα τσιγάρα όταν βρίσκεστε σε υπαίθριους χώρους.
– Μην αφήνετε σκουπίδια στο δάσος. Υπάρχει  κίνδυνος ανάφλεξης.
– Σεβαστείτε τα απαγορευτικά πρόσβασης.

Μόλις αντιληφθείτε πυρκαγιά ειδοποιήστε την Πυροσβεστική Υπηρεσία στο 199.