slider

Αγία Σοφία – Ζέρβας σε Ιμάμογλου: Διαφυλάξτε τον χαρακτήρα της ως μνημείο

Κάλεσμα στον δήμαρχο Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, να ενεργήσει προς την κατεύθυνση της διαφύλαξης του χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας ως μουσείου απευθύνει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Σε προσωπική επιστολή του προς τον ομόλογό του της Κωνσταντινούπολης, ο κ. Ζέρβας εκφράζει τη βαθιά θλίψη του για την απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί, τονίζοντας ότι με την ενέργεια αυτή «μετατρέπεται σε εστία διχασμού ένα μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, το οποίο εδώ και δεκαετίες ενώνει πολιτισμούς και θρησκείες».

«Οι πόλεις τις οποίες έχουμε την τιμή να υπηρετούμε, η Θεσσαλονίκη και η Κωνσταντινούπολη, ήταν και παραμένουν δύο σημαντικά κέντρα της Μεσογείου που συνδέονται με ιστορικούς δεσμούς» υπογραμμίζει, μεταξύ των άλλων στην επιστολή του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, σημειώνοντας ακόμη ότι η Αγία Σοφία εμπεριέχεται στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, γεγονός που επιφέρει συγκεκριμένες υποχρεώσεις για κάθε κράτος που έχει συνυπογράψει τη σχετική Συνθήκη.

«Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί αφαιρεί τον οικουμενικό της χαρακτήρα και συνιστά πράξη προσβολής της πολιτιστικής κληρονομιάς, ενώ αντίθετα η διατήρηση της μουσειακής υπόστασης του μνημείου είναι προς όφελος όλων. Είναι προς όφελος της πόλης σας, της τουρκικής κοινωνίας αλλά και ολόκληρης της ανθρωπότητας» τονίζει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Τελευταία άρθρα

Νίκος Χαρδαλιάς από τις Βρυξέλλες: Διεκδικεί περισσότερους ευρωπαϊκούς πόρους για έργα σε κάθε γωνιά της Αττικής

Με σαφές διεκδικητικό πλαίσιο και επίκεντρο την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, ο Περιφερειάρχης Αττικής Νίκος…

8 ώρες ago

Στην Επιτροπή Νήσων & Πολιτικής Συνοχής της ΚΕΔΕ ο Δήμαρχος Οινουσσών

Στο επίκεντρο η ευρωπαϊκή στρατηγική για τα νησιά.

11 ώρες ago

Το ParkOut City Flow έρχεται στην Κυψέλη

Nέα προσέγγιση στην αστική μετακίνηση.

11 ώρες ago

Nέος μεγάλος υπόγειος αγωγός απορροής ομβρίων υδάτων στην Ηράκλεια

Στόχος είναι η ενίσχυση της ασφάλειας και η προστασία της περιοχής από πλημμυρικά φαινόμενα.

11 ώρες ago

830.000 ευρώ για την αναβάθμιση 11 γηπέδων του Δήμου Ιωαννιτών

Οι παρεμβάσεις δεν περιορίζονται στη βελτίωση της εικόνας των γηπέδων, αλλά αποσκοπούν πρωτίστως στην κάλυψη…

12 ώρες ago

Ζάκυνθος: Oικονομική ενίσχυση από τη Βουλή των Ελλήνων στη Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Νικήτας Κακλαμάνης, υπέγραψε την έγκριση νέας οικονομικής ενίσχυσης ύψους…

13 ώρες ago