Τρ. Μαρ 19th, 2024

Δήμος Αθηναίων: Με τη συμμετοχή επιστημόνων και φορέων η διαβούλευση για τον Μεγάλο Περίπατο

Με διευρυμένη σύνθεση πραγματοποιήθηκε χθες η τρίτη συνεδρίαση της Διαπαραταξιακής Επιτροπής Διαβούλευσης για τον Μεγάλο Περίπατο, υπό την προεδρία του Δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη.

H Διαπαραταξιακή Επιτροπή συστάθηκε με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας και σε αυτήν συμμετέχουν εκτός από τους εκπροσώπους δημοτικών παρατάξεων, επιστήμονες εγνωσμένου κύρους (αρχιτέκτονες, πολιτικοί μηχανικοί, πολεοδόμοι, συγκοινωνιολόγοι κ.α.) που με την πολύτιμη γνώση και την μεγάλη εμπειρία τους συμβάλουν καθοριστικά στην διαδικασία της Διαβούλευσης για τον Μεγάλο Περίπατο.

Αντικείμενο της Διαπαραταξιακής Επιτροπής είναι:

· Η παρακολούθηση και συνεχής αξιολόγηση της εξέλιξης του πιλοτικού έργου με τις ήπιες παρεμβάσεις που γίνονται σε αυτή τη φάση κι έχουν προσωρινό χαρακτήρα.

· Η οργάνωση της διαβούλευσης με τους επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς που με τις προτάσεις τους συμβάλουν καθοριστικά στην επίτευξη του αρτιότερου αποτελέσματος.

· Η εισήγηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για τα οριστικά και μόνιμα έργα και τις παρεμβάσεις που θα πάρουν τη θέση των σημερινών προσωρινών μετά το διάστημα της πιλοτικής διαδικασίας.

Στην χθεσινή πολύωρη συνεδρίαση της Διαπαραταξιακής Επιτροπής Διαβούλευσης κατέθεσαν τις απόψεις τους τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων για τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που σχετίζονται με την καθημερινότητα οδηγών και πεζών στην πόλη. Επίσης με την μελετητική ομάδα Ειδικού Χωρικού Σχεδίου συζητήθηκε εκτενώς το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο που είναι στο τελικό στάδιο εκπόνησης.

Στην Διαπαραταξιακή Επιτροπή Διαβούλευσης μετέχουν εκτός από τον Δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη, ο Βασίλης Αξιώτης, αντιδήμαρχος Αστικών Υποδομών & Σχεδίου Πόλεως, η Δέσποινα Αλεβιζάκη, δημοτική σύμβουλος από τον συνδυασμό «Ανοιχτή Πόλη του Νάσου Ηλιόπουλου, ο Γιώργος Μπρούλιας, δημοτικός σύμβουλος από τον συνδυασμό «Αθήνα Είσαι Εσύ» του Παύλου Γερουλάνου, ο Στέλιος Λάμπρου, δημοτικός Σύμβουλος με τον συνδυασμό «Λαϊκή Συσπείρωση» του Νίκου Σοφιανού και ο Αλέξανδρος Τσιατσιάμης, γενικός γραμματέας του Δήμου Αθηναίων.

Οι επιστήμονες που με την καθοριστική συμβολή τους εξελίσσονται οι εργασίες της Διαπαραταξιακής Επιτροπής είναι οι εξής:

Γιώργος Γιαννής, Καθηγητής ΕΜΠ, συγκοινωνιολόγος

Μάρω Ευαγγελίδου, πολεοδόμος-χωροτάκτης

Μαρία Καλαντζοπούλου, πολεοδόμος-χωροτάκτης-συγκοινωνιολόγος

Θωμάς Μαλούτας, Καθηγητής Κοινωνικής Γεωγραφίας, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο

Γιώργος Πανέτσος, Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών – Πρόεδρος Τμήματος Αρχιτεκτόνων

Γιώργος Πατρίκιος, Επ. Καθηγητής Αρχιτεκτονικής-Πολεοδομίας, ΔΠΘ

Κωνσταντίνος Σερράος, Καθηγητής ΕΜΠ – Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Τομέας Πολεοδομίας και Χωροταξίας

Δήμητρα Σιάτιτσα, αρχιτέκτονας πολεοδόμος

Παναγιώτης Τουρνικιώτης Καθηγητής ΕΜΠ – Κοσμήτορας Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών

Η επόμενη, τέταρτη κατά σειρά συνεδρίαση της Διαπαραταξιακής θα γίνει την Πέμπτη 9 Ιουλίου.