Πε. Απρ 18th, 2024

Προκλητική κρατική αδράνεια για την περιβαλλοντική «βόμβα» στη Δραπετσώνα

Σε περιβαλλοντική βόμβα εξελίσσεται για τη Δραπετσώνα βιομηχανική δραστηριότητα στο παράκτιο μέτωπο της πόλης. 

Οι κάτοικοι καταγγέλλουν ότι αντιμετωπίζουν σοβαρές ενοχλήσεις στα μάτια και το λαιμό από τους ρύπους, ενώ αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι οι αρμόδιες αρχές κωφεύουν, παρά τις συνεχείς καταγγελίες των κατοίκων.

Εδώ και χρόνια οι κάτοικοι της Δραπετσώνας αγωνίζονται για να απομακρυνθούν περιβαλλοντικά επιβαρυντικές βιομηχανικές εγκαταστάσεις από την περιοχή τους και να μετατραπεί ο χώρος των λιπασμάτων σε κέντρο αναψυχής και πολιτισμού.

Τα τελευταία πέντε χρόνια δημότες επανειλημμένα καταγγέλλουν επεισόδια δυσοσμίας και ρύπανσης στη Δραπετσώνα.

Στην επιστολή που έστειλε στον υπουργό Περιβάλλοντος στα τέλη Μαρτίου, η αντιπεριφερειάρχης Πειραιά ανέφερε ότι δεν απομένει άλλη πιθανή πηγή έκλυσης των οσμών εκτός από τη βιομηχανική δραστηριότητα που αναπτύσσεται στο παράκτιο μέτωπο.

Για το ζήτημα μίλησαν στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» η αντιπεριφερειάρχης του Πειραιά, Σταυρούλα Αντωνάκου και ο δήμαρχος Κερατσινίου, Χρήστος Βρεττάκος.

«Η κρατική μηχανή απέτυχε παταγωδώς. Δεν μπορεί να δώσει εξηγήσεις και λύση στους κατοίκους. Περιφέρεια και δήμος κάνουν πράγματα που δεν τους αναλογούν  με βάσεις τις δυνατότητες που έχουν για να λύσουν το πρόβλημα» τόνισε η κ. Αντωνάκου.

«Έχουμε λιποθυμικά επεισόδια παιδιών, οι κάτοικοι δεν μπορούν να ανοίξουν το παράθυρό στα σπίτια τους, υπάρχει έλλειψη οξυγόνου. Ανεπίτρεπτο να ζούμε τέτοιες καταστάσεις ενόψει 2020. Να αποδοθούν άμεσα στον κόσμο τα στρέμματα στην εποχή των λιπασμάτων» συμπλήρωσε με νόημα.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος, υπογράμμισε ότι η δημοτική αρχή προτείνει συνεχώς λύσεις στην πολιτεία, η οποία αδιαφορεί.

«Έχουμε αναγκαστεί να κλείσουμε μέχρι να κλείσουμε και σχολείο γιατί τα παιδιά δεν άντεχαν τις οσμές» επισήμανε.

Χαρακτηριστική μάλιστα είναι η απάντηση των αρχών της πολιτείας στο δήμο για τις εστίες οσμών.

«Μας λένε ότι πράγματι κάτι μυρίζει. Ωστόσο, ψάχνουν, και λένε ότι όλα λειτουργούν με άριστο τρόπο» αναφέρει ο δήμαρχος.

«Αυτή η κατάσταση είναι έγκλημα στην υγεία και την ασφάλεια των ανθρώπων. Συμμετοχή έχουν και ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, ο καθένας με το μερίδιό του.Αυτοί πρέπει να επανορθώσουν» σχολίασε, ζητώντας από το κράτος να μη δώσει επεκτατικές δυνατότητες στις εταιρείες που ρυπαίνουν.

Τέλος, τόνισε την ανάγκη για άμεση μετεγκατάσταση των βιομηχανικών δραστηριοτήτων από τα σπίτια των κατοίκων.