Πα. Απρ 26th, 2024

Δημήτρης Παπαστεργίου: Οι Δήμοι θα φροντίσουν για όποιον έχει ανάγκη

Ο κόσμος να μείνει σπίτι του και οι Δήμοι θα φροντίσουν για όσους έχουν ανάγκη, είναι το μήνυμα που στέλνει στους πολίτες, με συνέντευξή του στην ιστοσελίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» ο Δήμαρχος Τρικκαίων και Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου. Με την ιδιότητα του μέλους της Ολομέλειας της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» ο κ. Παπαστεργίου αναφέρεται και στην ευκαιρία που δίνει η επέτειος των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821 για τη χάραξη προτεραιοτήτων και δράσεων με αποτύπωμα στο μέλλον.

«Να παροτρυνθούμε από τη μεγάλη μας Επανάσταση και να κάνουμε τις δικές μας, μικρές επαναστάσεις στην ψηφιοποίηση του κράτους, στο περιβάλλον και τη διαχείριση των απορριμμάτων, στην παιδεία, την υγεία, την κοινωνική μέριμνα» λέει χαρακτηριστικά και προσθέτει: «Μπορούμε το 2021 να πατήσουμε το κουμπί της επανεκκίνησης, κρατώντας την τεράστια παρακαταθήκη των 200 ετών, παίρνοντας ώθηση και ενέργεια για τα επόμενα 200 μιας λαμπερής, νέας Ελλάδας».

Ποιος είναι ο ρόλος ενός σύγχρονου Δήμου στην αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, όπως αυτή που έχει δημιουργήσει ο COVID-19;

Να είναι δίπλα στον πολίτη άμεσα, γρήγορα, αποτελεσματικά. Ο σύγχρονος Δήμος σκέφτεται, εξυπηρετεί και δρα για τον καθένα. Στους 17 στόχους του ΟΗΕ για τις πόλεις του 21ου αιώνα περιλαμβάνονται η «Καλή Υγεία και Ευημερία», «Υποδομές», «Δράση για το Κλίμα». Επομένως χρειάζεται να εντάξουμε περισσότερες δράσεις για παρόμοια γεγονότα, να εκπαιδευτούμε και να είμαστε πιο έτοιμοι. Ήδη οι Δήμοι δείχνουν τα άμεσα αντανακλαστικά τους, ήδη λειτουργούν σε συνθήκες δύσκολες, με λίγα μέσα, αλλά με εύρος συνεργασιών και μεγάλη αποτελεσματικότητα. Οι Δήμοι αναδεικνύονται σε υπ’ αριθμόν 1 στήριγμα του πολίτη, και οφείλουμε να σταθούμε με θάρρος και αποφασιστικότητα στη μάχη αυτή, με εφόδια και για το μέλλον.Να προνοήσουμε, να δούμε μπροστά, αλλά και όταν αυτό δεν είναι εφικτό, να είμαστε έτοιμοι να αντιδράσουμε άμεσα.

Θα θέλατε να αναφερθείτε πιο αναλυτικά στον ρόλο προγραμμάτων όπως το «Βοήθεια στο Σπίτι»; Είναι το πιο επίκαιρο…

Είκοσι σχεδόν χρόνια από τη δημιουργία του, το πρόγραμμα επεκτάθηκε και αντιμετωπίζει σύγχρονες ανάγκες. Ως ΚΕΔΕ, συνενώσαμε πρωτοβουλίες και καλές πρακτικές Δήμων, ώστε το πρόγραμμα να μετατραπεί λόγω των καταστάσεων, σε ένα «δημοτικό delivery υπηρεσιών» σε συμπολίτες με άμεση ανάγκη. Να διευρύνουμε τη βάση εξυπηρέτησης έτσι ώστε να μη μείνει κανείς μόνος. Να είμαστε εκεί, δίπλα τους, για τα ψώνια από το σούπερ μάρκετ, για βοήθεια σε βασικές δουλειές στο σπίτι, για υποστήριξη σε αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες. «Μείνει σπίτι. Είμαστε εμείς εδώ για σένα». Και χάρη σε βοήθειες όπως αυτή του Ελλάδα 2021, μπορούμε να φτάσουμε σε ακόμη περισσότερα σπίτια, να στηρίξουμε ακόμη περισσότερους ανθρώπους που μας έχουν ανάγκη,