Πα. Μαρ 29th, 2024

Μεταναστευτικό: Στο Μαξίμου οι δήμαρχοι Βορείου Αιγαίου – Απών ο Μουτζούρης

Στο Μέγαρο Μαξίμου βρίσκονται αυτή την ώρα στελέχη της αυτοδιοίκησης των νησιών του Βορείου Αιγαίου, προκειμένου να συμμετάσχουν στην προγραμματισμένη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη με αντικείμενο τη μεταναστευτική κρίση που αντιμετωπίζουν τα νησιά.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Λέσβου, Άρη Χατζηκομνηνό, στη σύσκεψη προσκλήθηκε τελικά και ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κωνσταντίνος Μουτζούρης, ο οποίος ωστόσο δεν μπόρεσε να παραβρεθεί, καθώς η πτήση του από Μυτιλήνη ακυρώθηκε εξαιτίας δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Στη συνάντηση, εκτός από τον κ. Χατζηκομνηνό συμμετέχουν ο υπουργός Μετανάστευσης & Ασύλου, Νότης Μηταράκης, και οι δήμαρχοι Μυτιλήνης, Στρατής Κύτελης, Χίου, Σταμάτης Κάρμαντζης, Ανατολικής Σάμου, Γεώργιος Στάντζος και Δυτικής Σάμου, Αλέξανδρος Λυμπέρης.

Σύμφωνα με πληροφορίες από αρμόδιες πηγές, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να θέσει τους τοπικούς αιρετούς προ των ευθυνών τους. Από το Μαξίμου διαμηνύουν ότι δεν πρόκειται να κάνουν πίσω στον σχεδιασμό τους για την δόμηση των κλειστών κέντρων.

“Θέλω να κάνω μια ακόμη έκκληση να πέσουν οι τόνοι, να μετριαστεί αυτή η άγονη αντίδραση που υπάρχει δεν οδηγεί ουσιαστικά πουθενά διότι είναι προς όφελος των νησιών να κατασκευαστούν σύγχρονες φυλασσόμενες δομές για να κλείσουν οι προβληματικές δομές που υπάρχουν σήμερα” είχε δηλώσει στη χθεσινή του τοποθέτηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ανανδρη η επίθεση εναντίον των ΜΑΤ
Κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου το πρωί της Πέμπτης, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την λύπη του για τα επεισόδια που έγιναν σε Χίο και Λέσβο εναντίον των αστυνομικών. “Ειδικά για τα επεισόδια, θέλω να εκφράσω τη λύπη μου για τις εικόνες που είδαμε όλοι. Οι αστυνομικοί είναι κρατικοί λειτουργοί που φορούν το εθνόσημο και είναι παιδιά της διπλανής πόρτας. Και είναι άνανδρο να τους χτυπούν -και μάλιστα ενώ κοιμούνται. Και άνανδρο να τραυματίζονται από κάποιους που εκμεταλλεύονται τις εντολές για αυτοσυγκράτηση”.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι όσοι μετείχαν στα επεισόδια θα λογοδοτήσουν στην δικαιοσύνη, αλλά όπως σημείωσε θα γίνει έρευνα και για τις καταγγελίες που υπάρχουν για αστυνομική βία. “Όσοι μετείχαν σε αυτά τα επεισόδια και στους προπηλακισμούς θα εντοπιστούν και θα λογοδοτήσουν. Ταυτόχρονα, όμως, θα ερευνηθούν και περιστατικά για χρήση υπερβολικής βίας από την Αστυνομία. Έχουν γίνει σοβαρές καταγγελίες, οφείλουμε να τις διερευνήσουμε. Καταλαβαίνω απόλυτα τι συμβαίνει στα νησιά. Είμαστε εδώ για να αντιμετωπίσουμε πάνω απ’ όλα τις δυσκολίες των νησιωτών. Καλούνται όμως κι αυτοί να περιφρουρήσουν οι ίδιοι την ειρήνη στον τόπο τους. Να απομονώσουν όλα τα ακραία στοιχεία, ακροδεξιούς, ακροαριστερούς, ύποπτες Μ.Κ.Ο., τοπικούς συμφεροντολόγους. Όλοι αυτοί κερδοσκοπούν πάνω σε ένα εθνικό πρόβλημα. Και με τυφλά και βίαια συνθήματα θέλουν να επαναλανσάρουν αδιέξοδες συμπεριφορές -τις έχουμε ξαναδεί- συμπεριφορές “πλατείας”, συμπεριφορές “αγανακτισμένων”. Πρέπει, λοιπόν, οι ίδιοι οι κάτοικοι να δείξουν ψυχραιμία και υπευθυνότητα”