Πε. Απρ 18th, 2024

Προγραμματική σύμβαση για τα Χανιά υπέγραψαν δήμος και υπουργείο Πολιτισμού

Τα Χανιά, η Παλιά Πόλη και το σύστημα των οχυρώσεων απαιτούν μια συστηματική και ολιστική προσέγγιση, σημείωσε μεταξύ άλλων η υπουργός Πολιτισμού κα Λίνα Μενδώνη στη συνάντηση της με τον δήμαρχο Χανίων Παναγιώτη Σημανδηράκη.

Με βάση αυτό το δεδομένο όπως είπε η υπουργός Πολιτισμού προτάθηκε στον δήμαρχο Χανίων να γίνει μια νέα προγραμματική σύμβαση, μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού, του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων, του δήμου και ενδεχομένως και της Περιφέρειας Κρήτης, με χρονική διάρκεια τέτοια που θα επιτρέπει την εκπόνηση μελετών με ένα συστηματικό τρόπο και συναίνεση στις προτεραιότητες.

Όπως ανέφερε η κα Μενδώνη με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται η χρηματοδότηση, γίνονται πιο γρήγορες οι απαραίτητες διαδικασίες και διασφαλίζει επίσης μια συναίνεση για το τι πρέπει να γίνει στην πόλη.

Η Υπουργός Πολιτισμού είπε πως σε ότι αφορά εκκρεμότητα μελετών η οποία υπάρχει στο Υπουργείο, εντός του Μαρτίου θα έχει ληφθεί η μέριμνα προκειμένου οι μελέτες αυτές να έχουν συζητηθεί στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Επίσης, όπως είπε η κα Μενδώνη διαπιστώθηκε ότι υπάρχει η ανάγκη λήψης σωστικών μέσων στον Προμαχώνα Μοτσενίγκο (Πύλη της Άμμου) κάτι που αναμένεται να δρομολογηθεί τους επόμενους μήνες.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Χανίων κ. Παναγιώτης Σημανδηράκης είπε μεταξύ άλλων πως έγινε αναφορά στην προγραμματική σύμβαση μεταξύ του υπουργείου και του δήμου που όπως είπε θα εξασφαλίζει μια συνεχή και αδιάλειπτη σχέση.

Στόχος τέλος, όπως είπε ο κ. Σημανδηράκης είναι να τεθούν σε μια μόνιμη βάση και ολιστικό σχεδιασμό τα ζητήματα που αφορούν όχι μόνο την Παλιά Πόλη αλλά το σύνολο του δήμου καθώς παντού υπάρχουν