Πε. Απρ 25th, 2024

Κατέρρευσε γέφυρα στη Ρόδο – Περιφέρεια και δήμος ζητούν να κηρυχθεί το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Η κακοκαιρία συνεχίζει να χτυπάει τη Ρόδο και το βράδυ της Δευτέρας κατέρρευσε η γέφυρα στο Χαράκι, επί της Εθνικής οδού Ρόδου – Λίνδου.

Την 12η Νοεμβρίου ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος είχε διατάξει το κλείσιμο της, λόγω κινδύνου αιφνίδιας κατάρρευσής της, μετά την καταστροφή που υπέστη από την έντονη βροχόπτωση της 5ης Νοεμβρίου 2019.

Ακολούθησαν αυτοψίες οι οποίες διενεργήθηκαν στις 6, 7, 8 και 12 Νοεμβρίου από δύο κλιμάκια τεχνικών, οι οποίοι κατέληξαν στο ίδιο συμπέρασμα: η γέφυρα έχει καταστραφεί και υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης ανά πάσα στιγμή. Για τον λόγο αυτό διακόπηκε άμεσα η χρήση της.

Η συγκεκριμένη γέφυρα η οποία κατασκευάστηκε το 1972, παρακολουθούταν στενά από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, με συνεχείς αυτοψίες σε τακτά χρονικά διαστήματα και ειδικότερα μετά από κάθε νεροποντή.

Η Ρόδος μετράει τις πληγές της

Την κήρυξη του νησιού της Ρόδου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ζητούν από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος και ο δήμαρχος Ρόδου κ. Αντώνης Καμπουράκης για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις ζημιές που προκάλεσε η ισχυρή βροχόπτωση που έπληξε χθες το βράδυ το νησί.

Τα αιτήματα κατατέθηκαν χθες το βράδυ και αμέσως μετά συνεδρίασε το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) της Περιφέρειας, όπου έγινε η αποτύπωση της κατάστασης όπως είχε διαμορφωθεί μέχρι εκείνη την ώρα. Παράλληλα, ο περιφερειάρχης και ο δήμαρχος εξέφρασαν την οδύνη τους για τον χαμό 75χρονης γυναίκας στην Ιαλυσό, όταν τα ορμητικά νερά της βροχής πλημμύρισαν το σπίτι της.

Επίσης, λόγω των εξαιρετικά δυσμενών καιρικών συνθηκών και των εκτεταμένων προβλημάτων στο οδικό δίκτυο της Ρόδου, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, συνιστά στους πολίτες να περιορίσουν στο ελάχιστο τις μετακινήσεις τους, παρά μόνο για πολύ επείγουσες ανάγκες, τόσο για λόγους προληπτικούς όσο και για λόγους αποφυγής κυκλοφοριακής συμφόρησης , με ενδεχόμενες δυσάρεστες συνέπειες.