Πε. Απρ 18th, 2024

«Αέρα» ανανέωσης φέρνουν οι νέοι εκπρόσωποι των κομμάτων

*της Στέλλας Νοβάκη

Ορίστηκαν από τους αρχηγούς των κοµµάτων τους σε θέσεις-κλειδιά. Αρχικός στόχος ήταν µε τη φρεσκάδα τους να δώσουν έναν τόνο ανανέωσης στις νευραλγικές θέσεις που κατείχαν, παρά το νεαρό της ηλικίας τους, και τα κατάφεραν.

Ο λόγος για τη νέα γενιά των προσώπων στην πολιτική που τα επόµενα χρόνια αναµένεται να πρωταγωνιστήσουν, παίρνοντας τη σκυτάλη από τους παλαιότερους. Τώρα, την ίδια ανανέωση επιδιώκουν τα κόµµατα και ενόψει της κάλπης της 7ης Ιουλίου, καθώς επέλεξαν για την εκπροσώπησή τους πρόσωπα από το γκρουπ των «30 plus».

Στα νέα -ηλικιακά- πρόσωπα και στα στελέχη που αναβαθµίστηκαν βγαίνοντας µπροστά ανήκουν και οι τέσσερις εκπρόσωποι των αποκαλούµενων µεγάλων κοµµάτων. Η Σοφία Ζαχαράκη από τη Ν.∆., η Εφη Αχτσιόγλου από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Παύλος Χρηστίδης από το ΚΙΝ.ΑΛ. και ο Γιάννης Γκιόκας από το ΚΚΕ είναι οι εκπρόσωποι όχι µόνο των κοµµάτων τους, αλλά και της νέας γενιάς, µε ιδιαίτερη πορεία και εµπειρία ο καθένας, οι οποίοι σηκώνουν το δύσκολο έργο του εκπροσώπου των κοµµάτων για τις επικείµενες εκλογές.

∆ύο νέες γυναίκες, µε ξεχωριστή πολιτική αφετηρία η κάθε µία, διασταυρώνουν σε αυτές τις εκλογές τα ξίφη τους. Η Σοφία Ζαχαράκη για λογαριασµό της Νέας ∆ηµοκρατίας και η ΕφηΑχτσιόγλου για λογαριασµό του ΣΥΡΙΖΑ. Μαχητική, ψύχραιµη και µεθοδική η πρώτη, είναι το νέο πρόσωπο της Ν.∆. Εδώ και πολλά χρόνια δραστηριοποιείται στους κόλπους του κόµµατος, ακολουθώντας αργά και σταθερά βήµατα, µε πολιτικό λόγο και επιχειρήµατα και µε πολύ καλό επικοινωνιακό χειρισµό των ισορροπιών που πρέπει να κρατηθούν εντός και εκτός κόµµατος. Υπήρξε πρώην συνεργάτιδα του Κωστή Χατζηδάκη. Τελειώνοντας τις σπουδές της στη Φιλοσοφική της Αθήνας, εργάστηκε ως καθηγήτρια, όµως τελικά η πολιτική αποδείχθηκε για εκείνη… µεγαλύτερος έρωτας.

ΠΛΗΡΗΣ ΣΤΗΡΙΞΗ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είδε στο πρόσωπο της Σοφίας Ζαχαράκη µια συνεργάτιδα που επικοινωνιακά µπορεί να εκπροσωπήσει το κόµµα και της εµπιστεύθηκε τη θέση της εκπροσώπου Τύπου, εκφράζοντας την πλήρη στήριξή του στους νέους ανθρώπους, καθώς αποτελούσε και δέσµευσή του η ανανέωση του πολιτικού προσωπικού του κόµµατος όχι µόνο µε νέα πρόσωπα αλλά και µε νέες ιδέες στην πολιτική.

Από την άλλη πλευρά, η στήριξη του Αλέξη Τσίπρα στην ΕφηΑχτσιόγλου είναι δεδοµένη, αφού η ίδια διετέλεσε και υπουργός της κυβέρνησής του. Οι φιλοδοξίες της την οδήγησαν όχι µόνο να γίνει µέλος του Υπουργικού Συµβουλίου αλλά και µία από τις πιο έµπιστες συνεργάτιδες του πρωθυπουργού. Γεννήθηκε και µεγάλωσε στα Γιαννιτσά και αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές της στη Νοµική Θεσσαλονίκης ο ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε τον δρόµο της πολιτικής και για την ίδια, µε την ανέλιξή της να είναι ταχύτατη. Με περιορισµένες δυνατότητες ως εκπρόσωπος Τύπου, η ΕφηΑχτσιόγλου, που δείχνει ότι δυσκολεύεται να προσαρµοστεί στον νέο της ρόλο, περιορίζεται σε µια ρητορική άκρως επιθετική και… τροµοκρατική απέναντι στην… κακιά ∆εξιά. Η εκπρόσωπος άλλωστε της πιο πρόθυµης µνηµονιακής κυβέρνησης δεν έχει και πολλά περιθώρια ελιγµών, αλλά δεν έχει ούτε καν ένα πειστικό αφήγηµα, στο οποίο να µπορεί να βασιστεί.

ΑΛΛΗ ΟΠΤΙΚΗ

Την ίδια στιγµή, εκπροσωπώντας το… ανδρικό φύλο, οι Παύλος Χρηστίδης για το ΚΙΝ.ΑΛ. και Γιάννης Γκιόκας για το ΚΚΕ µπαίνουν στο πεδίο της πολιτικής και κοµµατικής αντιπαράθεσης µε κύριο χαρακτηριστικό την πολιτική µιας νέας και διαφορετικής οπτικής.

Από τα πρόσωπα που όλοι περίµεναν ότι θα αναδειχθούν από τη ΦώφηΓεννηµατά είναι και ο Παύλος Χρηστίδης, ο οποίος, παρότι κατέχει την τρίτη θέση του Επικρατείας του ΚΙΝ.ΑΛ., παραµένει και εκπρόσωπος Τύπου του Κινήµατος. Από αυτή την εκλογική αναµέτρηση δεν θα µπορούσε να λείψει, καθώς αποτελεί και προσωπική επιλογή της ΦώφηςΓεννηµατά και φαίνεται ότι εξακολουθεί να είναι ένα από τα πρόσωπα που εµπιστεύεται. Παρά το νεαρό της ηλικίας του, ο Παύλος Χρηστίδης έπεσε στα βαθιά και τα κατάφερε, όπως έδειξε όταν χρειάστηκε να κρατήσει τις ισορροπίες κυρίως στο εσωτερικό του κόµµατος.

Τέλος, ο δικηγόρος Γιάννης Γκιόκας είναι ο πιο έµπειρος από όλους, καθώς ξέρει από πρώτο χέρι τη µάχη µιας εκλογικής αναµέτρησης, αφού είναι βουλευτής µε το ΚΚΕ από το 2008. Εκτοτε επανεξελέγη το 2009, το 2012, τον Ιανουάριο του 2015 και τον Σεπτέµβριο του ίδιου έτους και είναι εκπρόσωπος Τύπου του ΚΚΕ από τον Μάρτιο του 2013.

*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο Κάλπη19 που κυκλοφορεί με τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ στα περίπτερα όλης της χώρας