Τε. Απρ 24th, 2024

«Μεγάλη μάχη στα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ» – Τέσσερα κόμματα διεκδικούν τους απογοητευμένους ψηφοφόρους του Τσίπρα

Οι εποχές που ο ΣΥΡΙΖΑ και ο «πανίσχυρος» Αλέξης Τσίπρας κυριαρχούσαν συντριπτικά στον χώρο της Αριστεράς φαίνεται να έχουν περάσει πλέον ανεπιστρεπτί.

Η προσπάθεια του απερχόµενου πρωθυπουργού να «κερδίσει» τον «ορφανό» χώρο της Κεντροαριστεράς, αλλά και η υλοποίηση από την κυβέρνησή του ενός σκληρού µνηµονιακού προγράµµατος τα τελευταία τέσσερα χρόνια, κλόνισαν την εµπιστοσύνη των πολιτών που τοποθετούνται στον χώρο της Αριστεράς προς το πρόσωπό του, µε αποτέλεσµα, όπως φάνηκε και στις πρόσφατες ευρωεκλογές, να τον εγκαταλείψουν.

Ενα µεγάλο µέρος αυτών των πολιτών αρνήθηκαν να περάσουν το εκλογικό παραβάν, επιλέγοντας την αποχή, ενώ ένα εξίσου σηµαντικό ποσοστό κατευθύνθηκε προς άλλους πολιτικούς σχηµατισµούς της Αριστεράς. Πρόκειται για τη ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη, που συγκέντρωσε 2,99% (169.635 ψηφοφόροι), την Πλεύση Ελευθερίας, που έλαβε 1,61% (90.927 ψηφοφόροι), την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που κατέγραψε ποσοστό 0,64% (36.361 ψήφοι), και τη Λαϊκή Ενότητα, που έλαβε 0,56% (που αντιστοιχεί σε 31.648 ψηφοφόρους).

Ενώ δεν πρέπει να ξεχνάµε και το ΚΚΕ, που διεκδικεί χώρο στο πεδίο των απογοητευµένων ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ. Τα αποτελέσµατα αυτά έδειξαν ότι στα «αριστερά» του ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν το τελευταίο διάστηµα σε εξέλιξη µια έντονη κινητικότητα που «µορφοποιήθηκε» αφού άνοιξαν οι κάλπες των ευρωπαϊκών εκλογών.

Η κινητικότητα, ωστόσο, αυτή δείχνει να συνεχίζεται και µετά τις 26 Μαΐου, ενώ αναµένεται να κορυφωθεί στις 7 Ιουλίου πάνω από τις εθνικές κάλπες. Οπως δείχνουν οι τελευταίες δηµοσκοπήσεις, από τον ΣΥΡΙΖΑ «αποχωρούν» και άλλοι ψηφοφόροι προς τους παραπάνω πολιτικούς σχηµατισµούς. ∆εν είναι τυχαίο ότι τα κόµµατα τόσο του κ. Βαρουφάκη όσο και της κ. Κωνσταντοπούλου αυξάνουν τα ποσοστά τους. Ειδικότερα, σύµφωνα µε πρόσφατη µέτρηση της Pulse, το ΜέΡΑ25 «σκαρφαλώνει» στο 3,5% (εκτιµάται µέχρι και το 4,9%), ενώ η Πλεύση Ελευθερίας διατηρείται πέριξ του 1%. Σύµφωνα µε την ίδια µέτρηση, µάλιστα, οι αναποφάσιστοι, οι οποίοι στην πλειονότητά τους προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ, κατευθύνονται σε ποσοστό από 2,7% µέχρι 4,9% στο κόµµα του κ. Βαρουφάκη.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα στην πρόσφατη µέτρηση της Marc, όπου το ΜέΡΑ25 καταγράφεται στο 3,5% (µε εκτίµηση εκλογικού αποτελέσµατος µέχρι και 5%) και η Πλεύση Ελευθερίας στο 1,5% (µε εκτίµηση εκλογικού αποτελέσµατος µέχρι και 2,3%), ενώ η δηµοτικότητα του κ. Βαρουφάκη φτάνει στο 26,4%, την ώρα που εκείνη του κ. Τσίπρα είναι στο 34,9%. Στη δηµοσκόπηση της Metron Αnalysis καταγράφεται και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο 1,1%, µε το ΜέΡΑ25 να λαµβάνει 2,5% και την Πλεύση Ελευθερίας 1%.

*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο Κάλπη19 που κυκλοφορεί με τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ