Πε. Μάι 2nd, 2024

Στα «κάστρα» ρίχνουν το βάρος τα κόμματα εν όψει των εθνικών εκλογών

Στις εκλογικές περιφέρειες στις οποίες καταγράφουν τα υψηλότερα ποσοστά στρέφουν την προσοχή τους τα επιτελεία των κοµµάτων ενόψει των βουλευτικών εκλογών, µπαίνοντας στην τελική ευθεία πριν από τις κάλπες της 7ης Ιουλίου.

Για το κάθε κόµµα βέβαια είναι διαφορετικός ο στόχος, καθώς για τη Νέα ∆ηµοκρατία, η οποία έχει µπροστά της το ορατό ενδεχόµενο της αυτοδυναµίας, στόχος είναι να εκµεταλλευτεί όσο το δυνατόν περισσότερο τον εκλογικό νόµο και τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται και να βγεί όσο το δυνατόν ισχυτότερη την επόµενη µέρα των εκλογών. Στον αντίποδα, ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να περιορίσει τη ζηµιά στις τριεδρικές και τις τετραεδρικές περιφέρειες, όπου καταγράφει εξαιρετικά σηµαντικές απώλειες.

Το Κίνηµα Αλλαγής, το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή προσπαθούν να ενισχυθούν στις εκλογικές περιφέρειες όπου καταγράφουν υψηλά ποσοστά, ενώ η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου και το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη επιδιώκουν να µεγαλώσουν το κοµµάτι που τους αναλογεί από την πίτα των εδρών της επόµενης κοινοβουλευτικής περιόδου, εφόσον καταφέρουν βεβαίως να είναι στην επόµενη Βουλή.

Η Νέα ∆ηµοκρατία, µετά και την ανακοίνωση των ψηφοδελτίων, επιχειρεί να ισχυροποιηθεί έτι περαιτέρω, µε σαφή στόχο ένα ποσοστό το οποίο θα της εξασφαλίζει την αυτοδυναµία είτε σε πεντακοµµατική είτε σε εξακοµµατική Βουλή. Στη λογική αυτή, η Πειραιώς εστιάζει είτε σε περιοχές που θεωρούνται παραδοσιακά «κάστρα» της, όπως η Λακωνία (42,83%), η Καστοριά (41,29%), η Αργολίδα (38,63%) και οι Σέρρες (38,35%), είτε στο να αυξήσει την εκλογική της επιρροή σε περιφέρειες που έχουν ιδιαίτερη σηµασία, όπως ο πολυπληθής Βόρειος Τοµέας Αθηνών, µε το 39,63%, και η Α’ Πειραιώς, όπου κατέγραψε 37,47%.

Παράλληλα, επιχειρεί να διευρύνει το προβάδισµά της σε περιφέρειες µε ποσοστό υψηλότερο του πανελλαδικού, όπως η Πιερία (37,90%), η Μεσσηνία (37,84%), η Καρδίτσα (37,58%) και η Φωκίδα (37,26%). Αντιθέτως, ο ΣΥΡΙΖΑ, στην προσπάθειά του να κάνει διαχείριση των ζηµιών που προκλήθηκαν από τις ευρωεκλογές και να ανακόψει την τάση αποσυσπείρωσης που καταγράφεται στις δηµοσκοπήσεις, στρέφει την προσοχή του εκεί όπου κατέγραψε υψηλά ποσοστά στη γενικότερη πτωτική τάση. Τέτοιες περιοχές είναι η Αρτα (34,78%), το Ηράκλειο (33,14%) και η Αχαΐα (31,19%), που πήραν το χρώµα του ΣΥΡΙΖΑ στον χάρτη, αλλά και τα Ιωάννινα (29,54%), η Αιτωλοακαρνανία (29,39%), η Πρέβεζα (28,79%), τα Χανιά (28,68%), το Ρέθυµνο (28,38%), η Ηλεία (27,96%) και ο ∆υτικός Τοµέας Αθηνών (27,53%)

*Διαβάστε περισσότερα στο ένθετο «Κάλπη 19» που κυκλοφορεί το Σάββατο στα περίπτερα όλης της χώρας