Σα. Απρ 20th, 2024

Κωνσταντίνος Κουκάς: Νοικοκυρέψαμε τον δήμο της Μυκόνου

*Στον Σωτήρη Πολύζο

Οταν, το 2014, εκλέχτηκε στον ∆ήµο Μυκόνου και ήταν ο νεότερος δήµαρχος στη χώρα, κανείς δεν περίµενε την τόσο γρήγορη εξέλιξη, αλλά και την «εδραίωση» στη συνείδηση των συµπολιτών του ως ένας από τους πιο επιτυχηµένους αυτοδιοικητικούς της νέας γενιάς.

Ο λόγος για τον δήµαρχο Μυκόνου και επικεφαλής του συνδυασµού «Πρωτοβουλία ∆ράσης», Κωνσταντίνο Κουκά, ο οποίος, όπως όλα δείχνουν, είναι το φαβορί για τις επερχόµενες εκλογές στο διάσηµο «νησί των ανέµων», µε τον ίδιο να δηλώνει ότι «το κύριο διακύβευµα είναι ποιος µπορεί να διασφαλίσει και µε ποιο σχέδιο τη µετάβαση του νησιού στη νέα εποχή, ώστε και να διατηρηθεί η ανάπτυξη, αλλά και να αποφύγουµε την αλλοτρίωση, και να διαφυλάξουµε την ταυτότητα του νησιού».

Τα τελευταία πέντε χρόνια έχετε δεχθεί περίπου 10 εκατοµµύρια επισκέπτες. Πού οφείλεται αυτή η «έκρηξη»;

Στα ισχυρά θεµέλια του µακρινού παρελθόντος, στο µεράκι και στον επαγγελµατισµό των Μυκονιατών, στη φυσική οµορφιά του νησιού, στις σηµαντικές πρωτοβουλίες ιδιωτών και στη συστηµατική προσπάθεια της δηµοτικής Αρχής. Τα τελευταία πέντε χρόνια επενδύουµε συστηµατικά στα µέσα κοινωνικής δικτύωσης και στα µέσα ενηµέρωσης, συνάπτουµε διεθνείς συνεργασίες και εφαρµόζουµε µια επιθετική «τουριστική» διπλωµατία, για να κάνουµε ανοίγµατα και σε νέες αγορές. Παράλληλα, υπάρχει σοβαρή αναβάθµιση βασικών υποδοµών, µε στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των επισκεπτών. Λειτούργησε για πρώτη φορά σε 24ωρη βάση το αεροδρόµιο, διπλασιάστηκε η συνολική έκταση του αεροσταθµού, αναβαθµίστηκαν οι υπηρεσίες του αεροδροµίου, αναβαθµίστηκαν ο παλαιός και ο νέος λιµένας, ενισχύθηκε το δίκτυο των ενδοκυκλαδικών συγκοινωνιών και έγινε εξαιρετικά επιτυχηµένος προγραµµατισµός δροµολογίων για την κρουαζιέρα, µε αποτέλεσµα να είµαστε το δεύτερο λιµάνι της χώρας σε αφίξεις κρουαζιερόπλοιων.

Κάντε µας έναν σύντοµο απολογισµό των έργων κατά τη διάρκεια της θητείας σας. Είστε ικανοποιηµένος;

Νοικοκυρέψαµε και εξορθολογήσαµε τη λειτουργία του δήµου, ασκήσαµε χρηστή διοίκηση, είµαστε ο πρώτος δήµος στην Ελλάδα που παρέχει βοήθηµα σίτισης και στέγασης για τους υπαλλήλους που ζουν στο νησί µας, εξασφαλίσαµε πάνω από 15 εκατοµµύρια ευρώ από χρηµατοδοτικά προγράµµατα για τα µεγάλα έργα, διαθέσαµε 2 εκατ. ευρώ για τη συντήρηση και την αναβάθµιση των σχολικών υποδοµών, είµαστε πρώτοι στην ανακύκλωση, υλοποιούµε το µεγαλύτερο έργο οδοποιίας στις Κυκλάδες, χρηµατοδοτούµε µε δηµοτικούς πόρους το Κέντρο Υγείας Μυκόνου, προχωρήσαµε το Κλειστό Γυµναστήριο (µε την παραχώρηση οικοπέδου από την Ιερά Μητρόπολη Σύρου και µε σηµαντική δωρεά της Παναγιώτας Χανιώτη), το νέο Γυµνάσιο της Ανω Μεράς (µε την παραχώρηση οικοπέδου από την Ιερά Μητρόπολη Σύρου και τη µεγάλη δωρεά της οικογένειας ∆ακτυλίδη), το αποχετευτικό της Ανω Μεράς και τον νέο βρεφονηπιακό σταθµό, αναβαθµίσαµε τις λιµενικές υποδοµές, αναδείξαµε τον πολιτισµό και τους αρχαιολογικούς χώρους και ασκήσαµε ουσιαστική κοινωνική πολιτική. ∆ιεκδικήσαµε µε αποφασιστικότητα τα δίκαια του νησιού ενάντια στις αποφάσεις της Πολιτείας για τους δασικούς χάρτες, για κατάργηση του µειωµένου συντελεστή ΦΠΑ, τον άδικο ΕΝΦΙΑ, την κατάργηση του υποθηκοφυλακείου ή ακόµα και την ίδρυση καζίνο στο νησί µας. Μόλις πριν από λίγες ηµέρες, έπειτα από συστηµατική και πολύµηνη προσπάθεια, ο αναπληρωτής υπουργός Σ. Φάµελλος ανακοίνωσε µια θετική ρύθµιση για τις φρυγανώδεις εκτάσεις, κάτι που αποτελεί ιδιαίτερα θετική εξέλιξη για το νησί µας. Και όλα αυτά τα αποτελέσµατα µε µείωση, πάνω από το 50%, των κρατικών επιχορηγήσεων τα τελευταία χρόνια, µε χρηµατοδότηση µε βάση τον µόνιµο πληθυσµό των 10.000 κατοίκων και όχι τα 2 εκατοµµύρια επισκεπτών, µε την υποστελέχωση του δήµου και πολλών κρατικών υπηρεσιών.

Ποιο πιστεύετε ότι είναι το διακύβευµα των επερχόµενων εκλογών;

Το κύριο διακύβευµα είναι ποιος µπορεί να διασφαλίσει και µε ποιο σχέδιο τη µετάβαση του νησιού στη νέα εποχή, ώστε και να διατηρηθεί η ανάπτυξη, αλλά και να αποφύγουµε την αλλοτρίωση και να διαφυλάξουµε την ταυτότητα του νησιού. Και αυτό ιδιαίτερα για τη νέα γενιά Μυκονιατών είναι η µεγάλη πρόκληση.

Ποιο είναι το σχέδιό σας για να αντιµετωπίσετε τον κίνδυνο αλλοτρίωσης και να µη χάσετε, όπως είπατε, την πολιτιστική σας ταυτότητα;

Κατ’ αρχάς, να κατανοήσουµε όλοι ότι, για να πετύχουµε τους συλλογικούς µας στόχους, πρέπει να είµαστε ενωµένοι και να βάλουµε µπροστά το «εµείς» από το «εγώ». Η Μύκονος είναι πλέον ένα τεράστιο µέγεθος για να χωρέσει σε προσωπικούς εγωισµούς και προσωπικές φιλοδοξίες. Για να αντιµετωπίσουµε την υδροκέφαλη Πολιτεία, τη λογική κάποιων ότι «η Μύκονος δεν έχει ανάγκη», την άποψη κάποιων «επενδυτών» ότι µετράει µόνο το κέρδος, ανεξαρτήτως του κόστους, πρέπει να συµφωνήσουµε ως κοινωνία σε ένα στοχευµένο σχέδιο µε προτεραιότητες. Το σχέδιό µας έχει κατά κύριο λόγο τρεις βασικούς άξονες: την αισθητική και λειτουργική αναβάθµιση της περιοχής της Χώρας Μυκόνου, την επιµήκυνση της τουριστικής περιόδου µε την ανάπτυξη εναλλακτικού τουρισµού και τις στοχευµένες παρεµβάσεις στο χωροταξικό.

*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο Κάλπη19 που κυκλοφορεί με τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ