Πα. Απρ 26th, 2024

Αυτοί είναι οι νέοι που θέλουν να γίνουν Δήμαρχοι και Περιφερειάρχες (Ονόματα)

*της Στέλλας Νοβάκη

Μπαίνουν δειλά-δειλά στην πολιτική. Ονειρεύονται να κυριαρχήσουν στον χώρο και να αγγίξουν την πολυπόθητη εξουσία, για να αλλάξουν, αν όχι τον κόσµο, τον τόπο τους και να αφήσουν τη δική τους σφραγίδα στην προσπάθεια της αλλαγής.

Τα νέα, άφθαρτα πρόσωπα στον τοµέα της πολιτικής, αλλά κυρίως της Αυτοδιοίκησης, που απέχει από την καθαρή έννοια της πολιτικής στην κεντρική σκηνή, ευτυχώς για τους δηµότες της χώρας, είναι πολλά και σε αυτές τις εκλογές. Υποψήφιοι περιφερειάρχες και δήµαρχοι έρχονται µε ορµή και όραµα και δίνουν το δικό τους δυναµικό «παρών» στα ψηφοδέλτια της χώρας. Κάποιοι είναι… πρωτοεµφανιζόµενοι στην πολιτική ή στην αυτοδιοικητική πιάτσα, κάποιοι όµως, παρά το νεαρό της ηλικίας τους, έχουν ήδη διανύσει µεγάλη απόσταση στο γήπεδο της πολιτικής.

Η συµµετοχή στα κοινά, οι κοινωνικές δράσεις, αλλά και ο ακτιβισµός είναι το κοινό τους στοιχείο, ορµώµενος ωστόσο ο καθένας από διαφορετικό πολιτικό χώρο. Το «νέο αίµα» των περιφερειακών και δηµοτικών εκλογών εµφανίζει µέσο όρο ηλικίας τα 25 χρόνια, ενώ αισιόδοξη είναι και η διαπίστωση ότι έχει αυξηθεί ο αριθµός των γυναικών που αποφασίζουν να δράσουν και στον χώρο της πολιτικής.

Η νέα γενιά που µπαίνει στην πολιτική εµφανίζεται καλύτερα προετοιµασµένη για όσα έχει να αντιµετωπίσει, εκφράζει τεκµηριωµένες προτάσεις και απόψεις και είναι διατεθειµένη όχι να πρωταγωνιστήσει για να κατακτήσει την εξουσία, αλλά να προσφέρει σε συνεργασία τόσο µε τους πολίτες όσο και µε τους έµπειρους της Αυτοδιοίκησης.

Ο πιο νέος µε διαφορά υποψήφιος δήµαρχος όχι µόνο στην Κορινθία αλλά και σε πανελλαδικό επίπεδο, ο οποίος έχει και µεγάλη αυτοδιοικητική εµπειρία, είναι ο Τιµολέων Πιέτρης. Ο υποψήφιος δήµαρχος Κορίνθου είναι µόλις 26 ετών και ήδη µετράει τέσσερα χρόνια αυτοδιοικητικής εµπειρίας. Από τους νεαρούς υποψηφίους είναι και ο Νίκος Γαµβρούλας, υποψήφιος δήµαρχος Λαρισαίων, που είναι µόλις 28 ετών και προέρχεται από την Κεντροαριστερά.

Η 30χρονη Αννα Παραγυιού διεκδικεί τον ∆ήµο Καισαριανής µε τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ. Ο 31χρονος Λευτέρης Πέντες, µε εµπειρία στην Αυτοδιοίκηση, θα είναι ο νεότερος υποψήφιος για τον ∆ήµο Πάτµου, αφού είναι ο επικεφαλής του συνδυασµού «Ολοι µαζί για την Πάτµο».

Ο Κώστας Κάβουρας, υποψήφιος δήµαρχος Ιλίου, είναι 33 ετών και ήδη από το 2014 συµµετέχει στα κοινά ως αρχηγός της ελάσσονος αντιπολίτευσης στον ίδιο δήµο. Ο Χαράλαµπος Λυσίκατος είναι µόλις 44 ετών, είναι ήδη δήµαρχος της Νότιας Κυνουρίας και ως έµπειρος αυτοδιοικητικός θα διεκδικήσει µε αξιώσεις την επανεκλογή του.

Η νέα γενιά σαρώνει και στη Βόρεια Ελλάδα, µε υποψηφίους κάτω των 40 ετών να διεκδικούν δηµαρχιακούς θώκους. Ο ∆ηµήτρης Αρκούδης είναι µόλις 26 ετών και διεκδικεί τον ∆ήµο Καλαµαριάς µε τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ, µόλις στα 33 του, ο Ηλίας Ζάχαρης είναι υποψήφιος δήµαρχος για τον ∆ήµο Νεάπολης-Συκεών µε την υποστήριξη της Ν.∆. Τον ∆ήµο ∆έλτα διεκδικεί ο Αλέξανδρος ∆ιαµαντόπουλος, 36 ετών, ενώ ο συνοµήλικός του ∆ηµήτρης Στοΐτσας τον ∆ήµο Βόλβης µε την υποστήριξη του Κινήµατος Αλλαγής.

Ως ανεξάρτητος κατεβαίνει για τον ∆ήµο ∆ράµας ο 38χρονος Αλέξης Τσιαµπούσης, ενώ οι προερχόµενοι από τη Ν.∆. και κατά έναν χρόνο µεγαλύτεροί του Γιάννης ∆αρδαµανέλης και Στέλιος Βαλιάνος διεκδικούν, αντίστοιχα, τον ∆ήµο Καλαµαριάς και τον ∆ήµο Αριστοτέλη Χαλκιδικής. Το µεγαλύτερο µέρος της ανανέωσης παρουσιάζουν οι συνδυασµοί που υποστηρίζει το ΚΚΕ.
Σε ένα σύνολο 59 δήµων στην Αττική, οι 17 υποψήφιοι δήµαρχοι είναι κάτω των 40 ετών. Πολλοί είναι όµως και οι υποψήφιοι της Λαϊκής Συσπείρωσης που διεκδικούν δήµους σε όλη την επικράτεια και είναι κάτω των 35 ετών.

Η πιο νεαρή υποψήφια είναι η µόλις 24 ετών εµποροϋπάλληλος, υποψήφια δήµαρχος ΜοσχάτουΤαύρου, Χριστίνα ∆ολιανίδη. Τον ∆ήµο Ελευσίνας διεκδικεί ο νεαρός Κώστας Κώνστας, 30 ετών, ενώ ο κατά έναν χρόνο µεγαλύτερός του Αντώνης Μήλας διεκδικεί τον ∆ήµο Κηφισιάς. Τον ∆ήµο Ζακύνθου διεκδικεί ο 31χρονος λογιστής Φώτης Κόκλας.

Τον ∆ήµο Βύρωνα θα διεκδικήσει ο 32χρονος Βαγγέλης Γείτονας, που έχει και αυτοδιοικητική εµπειρία, αφού είναι ήδη δηµοτικός σύµβουλος, ενώ ο επίσης 32 ετών Αλέξης Στεφανίδης θα κατέβει στον ∆ήµο Γλυφάδας. Την Πετρούπολη θα διεκδικήσει εκ νέου ένας από τους νεαρότερους δηµάρχους στην αυτοδιοικητική ιστορία της χώρας, ο 33χρονος Βαγγέλης Σίµος.

Ο Βαγγέλης Ρεµπάπης είναι στην Αυτοδιοίκηση από τα 25 του. Σήµερα, έµπειρος αυτοδιοικητικός, διεκδικεί στα 34 χρόνια του τον ∆ήµο Κορωπίου.

Στα 35 τους έτη κατεβαίνουν υποψήφιοι δήµαρχοι οι Αρης Κυριακίδης (Λυκόβρυση-Πεύκη), Νίκος Σταµατόπουλος (Ιλιον), Γιώργος Καλαµαράς (Κερατσίνι- ∆ραπετσώνα) και Θεοδώρα Πασχαλίδου (Παλλήνη). Μεγάλη αυτοδιοικητική εµπειρία έχουν η 36χρονη Γιώτα ∆ήµου, υποψήφια δήµαρχος Αγ. ∆ηµητρίου, καθώς και η Βιβή ∆άγκα (37 χρόνων), εκ νέου υποψήφια δήµαρχος Αιγάλεω. Για πρώτη φορά ηγούνται ψηφοδελτίου ο 36χρονος υποψήφιος δήµαρχος Περιστερίου, Γιώργος Σιδέρης, ο 37χρονος υποψήφιος δήµαρχος ∆ιονύσου, Τεύκρος Παντελόγλου, και ο συνοµήλικός του Αντώνης Ρεκλείτης, υποψήφιος στον ∆ήµο Παπάγου-Χολαργού. Για τρίτη φορά κατεβαίνει υποψήφια δήµαρχος Αγ. Βαρβάρας η 39χρονη Ελένη Καρανάσιου.
Περιφέρειες

Ο 34χρονος Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης είναι από τους νεότερους υποψηφίους της χώρας και θα διεκδικήσει την Περιφέρεια Κρήτης µε τη στήριξη της Νέας ∆ηµοκρατίας. Είναι γέννηµα-θρέµµα της Κρήτης και ανιψιός του πρώην βουλευτή Χρήστου Μαρκογιαννάκη. ∆ιαθέτει εµπειρία στην Αυτοδιοίκηση, αφού από το 2014 είναι εκλεγµένος (πρώτος σε σταυρούς) περιφερειακός σύµβουλος και από το 2016 εκτελεστικός γραµµατέας και συντονιστής της παράταξής του.

Με σταθερή προσήλωση στη βελτίωση της ζωής των Αιτωλοακαρνάνων συµπατριωτών του, ο 39χρονος Νεκτάριος Φαρµάκης διεκδικεί µε αξιώσεις την Περιφέρεια ∆υτικής Ελλάδας µε τη στήριξη της Νέας ∆ηµοκρατίας. Στις εκλογές του Νοεµβρίου του 2010, σε ηλικία 30 ετών, εξελέγη πρώτος σε σταυρούς προτίµησης περιφερειακός σύµβουλος µε την παράταξη «Ζούµε ∆υτικά» στην Αιτωλοακαρνανία. Κατά τη διάρκεια της θητείας του συµµετείχε σε διάφορες επιτροπές του Περιφερειακού Συµβουλίου.

Από τους πλέον έµπειρους αυτοδιοικητικούς είναι και ο 34χρονος Φάνης Σπανός, υποψήφιος περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας µε τη στήριξη της Ν.∆. Εχει διατελέσει δηµοτικός σύµβουλος του ∆ήµου Χαλκιδέων και αντιδήµαρχος Οικονοµικών, Πολεοδοµίας και Κυκλοφοριακών Ρυθµίσεων, καθώς και αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας στο πλευρό του απελθόντα περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Κώστα Μπακογιάννη

*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο Κάλπη19 που κυκλοφορεί με τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ