Σα. Απρ 20th, 2024

Γιατί ο Τσίπρας αδιαφορεί για τις αυτοδιοικητικές εκλογές – Τι δηλώνει η παθητική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ

Πλήθος ερωτηµάτων έχει προκαλέσει η επικοινωνιακή διαχείριση από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίµου και της Κουµουνδούρου των ισχνών δηµοσκοπικών επιδόσεων που καταγράφουν οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ σε µεγάλους δήµους και περιφέρειες της χώρας.

Οπως αναφέρουν άνθρωποι που γνωρίζουν καλά τις υπόγειες διαδροµές µεταξύ Μαξίµου και Κουµουνδούρου, ο Αλέξης Τσίπρας δεν προσβλέπει σε πολιτικό κέρδος από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, χώρο στον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ ποτέ δεν εµφάνισε ιδιαίτερη δυναµική όλα αυτά τα χρόνια, παρόλο που πολλαπλασίασε τα ποσοστά του σε πανελλαδικό επίπεδο. Ακόµα και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος αναδείχθηκε από την Τοπική Αυτοδιοίκηση στις δηµοτικές εκλογές του 2006 ως υποψήφιος δήµαρχος Αθηναίων, αποδείχθηκε στη συνέχεια ότι τη χρησιµοποίησε ουσιαστικά για την πολιτική του ανέλιξη στην προεδρία του Συνασπισµού και δεν θέλησε να «χτίσει» µια σταθερή βάση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση µε άξονα την πρωτεύουσα, που έχει πάντα ξεχωριστή σηµασία.

Εµπειροι πολιτικοί παράγοντες επισηµαίνουν µε νόηµα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατόρθωσε να διαµορφώσει πλειοψηφικό ρεύµα στις δηµοτικές και περιφερειακές εκλογές ούτε το 2014, την εποχή που βρισκόταν σε ξεκάθαρη πορεία προς την εξουσία. Αξίζει να υπενθυµίσουµε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ηττήθηκε σε όλους τους µεγάλους δήµους της χώρας και η µοναδική νίκη που πανηγυρίστηκε ήταν εκείνη της Ρένας ∆ούρου στην Περιφέρεια Αττικής, κυρίως λόγω προσώπου.

Αντιθέτως, η νίκη στις ευρωεκλογές της ίδιας χρονιάς ήταν εκείνη που τροφοδότησε και σχηµατοποίησε το αφήγηµα του κ. Τσίπρα µε το οποίο ζητούσε επισταµένως την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Στην ίδια ακριβώς λογική, σύµφωνα µε πληροφορίες, στην Κουµουνδούρου δεν υπήρξε ιδιαίτερη ανησυχία για τα πρόσωπα που θα διεκδικήσουν δήµους και περιφέρειες, µε µοναδική εξαίρεση πάλι τη Ρένα ∆ούρου.

Αποτέλεσµα αυτής της παθητικής τακτικής σε επίπεδο δήµων ήταν οι µεγαλύτεροι δήµοι, που παραδοσιακά έχουν πολιτική σηµασία, να διεκδικούνται από πρόσωπα που πρόσκεινται στο κυβερνών κόµµα και δεν συγκεντρώνουν µεγάλες πιθανότητες ακόµα και για τον β’ γύρο.

Σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη, οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ εµφανίζουν απογοητευτικά ποσοστά στις µετρήσεις. Πρόκειται όµως για κάτι που δεν απασχολεί την ηγετική οµάδα του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία έχει διπλή στόχευση: από τη µία, να επικοινωνήσει τις ευρωεκλογές και τις εκεί υποψηφιότητες και, από την άλλη, να υποβαθµίσει τις διαφαινόµενες πανωλεθρίες σε δήµους και περιφέρειες, όπου υπάρχει ισχυρή πιθανότητα ο χάρτης το βράδυ των εκλογών να βαφτεί µπλε.