Πε. Απρ 25th, 2024

Μπακογιάννης στην «Κάλπη19»: Η Αθήνα σήμερα χρειάζεται ένα ηλεκτροσόκ

*Στον Σωτήρη Πολύζο

«Η Αθήνα θέλει δουλειά. Πολλή δουλειά», τονίζει µιλώντας στην «Κάλπη 19», το ένθετο της Εφημερίδα Παραπολιτικά, ο υποψήφιος δήµαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης σε µια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη για το σχέδιό του σχετικά µε την αναβάθµιση του δήµου της πρωτεύουσας.

«Προετοιµάζουµε εδώ και έξι µήνες ένα αναλυτικό και πλήρως κοστολογηµένο πρόγραµµα, το οποίο και θα παρουσιάσουµε την Τετάρτη», αναφέρει, επισηµαίνοντας ότι «ο δήµαρχος οφείλει να είναι υπεύθυνος για όλα και υπόλογος για όλα στην πόλη».

Ο ίδιος κάνει λόγο για την ανάγκη συναινέσεων και συνεννόησης στο ∆ηµοτικό Συµβούλιο που θα προκύψει από τις εκλογές του Μαΐου, σηµειώνοντας πως «σχεδόν δέκα χρόνια στην Αυτοδιοίκηση δίνω τη µάχη για την ανάγκη να αρθούµε στο ύψος των περιστάσεων και να αναζητούµε κοινούς τόπους».

Ο κ. Μπακογιάννης αναφέρεται και στην κεντρική πολιτική σκηνή, λέγοντας ότι «όσο πιο γρήγορα γίνουν οι εκλογές τόσο καλύτερα» και καταλήγει µε την εκτίµηση πως «η αυτοδυναµία είναι απολύτως εφικτός στόχος για τη Νέα ∆ηµοκρατία».

Ολόκληρη η συνέντευξη του Κώστα Μπακογιάννη στον δημοσιογράφο Σωτήρη Πολύζο

Πώς θα καταφέρετε να υλοποιήσετε το πρόγραµµά σας µε ένα τόσο πολυσυλλεκτικό ψηφοδέλτιο, όπως κι εσείς λέτε;

Μα αυτή είναι η δύναµή µας. Το ίδιο µας το ψηφοδέλτιο. Είναι η πλέον πολυσυλλεκτική και υπερκοµµατική οµάδα που έχει δοκιµαστεί ποτέ στην Αθήνα. Και οι υπερβάσεις οι οποίες έγιναν από τον καθένα και την καθεµία ξεχωριστά είναι απολύτως συνειδητές, επειδή ακριβώς έγιναν στη βάση µιας προγραµµατικής συµφωνίας που µας δεσµεύει όλους. Αλλωστε, καθένα πρόσωπο της οµάδας έχει να προσφέρει το δικό του, ξεχωριστό λιθαράκι, έχει τη δική του ιστορία µέσα σε αυτή την πόλη, τη δική του εµπειρία, τη δική του ατζέντα. Και αυτό είναι υπερπολύτιµο. Εξι στους δέκα κατεβαίνουν πρώτη φορά. ∆εν είναι επαγγελµατίες της πολιτικής. Είναι άνθρωποι που νοιάζονται για την πόλη τους.

Πώς απαντάτε σε εκείνους που λένε ότι «ο Μπακογιάννης όλα αυτά περί συναίνεσης και συνεννόησης τα λέει γιατί οι δηµοσκοπήσεις τον φέρνουν πρώτο µε διαφορά»;

Αλίµονό µου αν περίµενα τις δηµοσκοπήσεις. Σχεδόν δέκα χρόνια στην Αυτοδιοίκηση δίνω τη µάχη για την ανάγκη να αρθούµε στο ύψος των περιστάσεων και να αναζητούµε κοινούς τόπους. Επιµένω πάντοτε πως ακόµα και αν διαφωνούµε δεν σηµαίνει πως δεν µπορούµε να συνυπάρχουµε. Και ξέρετε τι; Γίνεται. Οκτώ από τις 10 αποφάσεις του Περιφερειακού Συµβουλίου Στερεάς Ελλάδας λαµβάνονται µε διευρυµένες πλειοψηφίες. Αρκεί να ανοίξουµε τα µυαλά µας στις απαιτήσεις της κοινωνίας, για να δώσουµε πραγµατικές λύσεις στα πραγµατικά προβλήµατα.

Οι δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα και στο κόμμα σας. Πότε εκτιμάτε ότι θα γίνουν οι εθνικές εκλογές και πόσο κοντά θεωρείτε ότι είναι η Ν.Δ. στην αυτοδυναμία;

Αβυσσος η ψυχή του κ. Τσίπρα ως προς τον χρόνο των εκλογών. Αν και ο ΣΥΡΙΖΑ, επειδή δείχνει να έχει προεξοφλήσει την ήττα του, δεν φαίνεται να βιάζεται να αποχωριστεί την εξουσία. Δυστυχώς, έχουμε μπει σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, η οποία δοκιμάζει τις αντοχές της κοινωνίας και βλάπτει την οικονομία. Οσο πιο γρήγορα γίνουν οι εκλογές, λοιπόν, τόσο καλύτερα. Εχουμε ανάγκη για μια σταθερή κυβέρνηση τετραετίας, με ισχυρή δημοκρατική νομιμοποίηση και ξεκάθαρη λαϊκή εντολή. Και η αυτοδυναμία θεωρώ ότι είναι απολύτως εφικτός στόχος για τη Νέα Δημοκρατία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χτίζει με επιτυχία από την πρώτη μέρα που ανέλαβε την αρχηγία ένα κόμμα ανοιχτό στην κοινωνία. Το έκανε πράξη με το Μητρώο Πολιτικών Στελεχών, το κάνει πράξη με τις θέσεις και το πρόγραμμά του.

Ασφάλεια, καθαριότητα, πολιτισμός της καθημερινότητας και ναρκωτικά είναι τα θέματα που κυριαρχούν. Γιατί να πιστέψουμε ότι με εσάς δήμαρχο δεν θα τα συζητάμε και στις επόμενες εκλογές;

Μα, δεν υπάρχουν μάγοι και μαγικά ραβδιά. Η Αθήνα θέλει δουλειά. Πολλή δουλειά. Προετοιμάζουμε εδώ και έξι μήνες ένα αναλυτικό και πλήρως κοστολογημένο πρόγραμμα, το οποίο και θα παρουσιάσουμε την Τετάρτη. Γνωρίζουμε λεπτομερώς τις πηγές χρηματοδότησης και έχουμε ήδη θέσει τα απαιτούμενα χρονοδιαγράμματα. Ξέρετε, είναι πολύ εύκολο να διεκδικείς τη δημαρχία της Αθήνας περιγράφοντας τις μαύρες τρύπες της και τους κινδύνους της. Το δύσκολο είναι να μελετήσεις κάθε μία δημοτική κοινότητα, κάθε έναν δρόμο, κάθε ένα πεζοδρόμιο, κάθε ένα πάρκο της πόλης. Αυτό ακριβώς έχουμε κάνει και για αυτό θα θέσουμε στην κρίση των Αθηναίων ένα ολοκληρωμένο επιχειρησιακό σχέδιο τετραετίας. Διαπιστώσεις τέλος.

Πήγατε έξω από την ΑΣΟΕΕ και δηλώσατε ότι «νταβατζήδες εκμεταλλεύονται το άσυλο». Ομως γιατί το είπατε αυτό, αφού το άσυλο δεν είναι θέμα που μπορεί να αλλάξει ο δήμαρχος;

Και τι πρέπει δηλαδή να κάνει ο δήμαρχος; Να κάθεται στην κερκίδα; Ακούστε, ο δήμαρχος οφείλει να είναι υπεύθυνος για όλα και υπόλογος για όλα στην πόλη. Πέρα και πάνω από αρμοδιότητες. Μπορεί να μην μπορεί να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο του ασύλου από μόνος του, αλλά σίγουρα μπορεί να επέμβει, σε συνεργασία με όλους τους συναρμόδιους φορείς. Το παραεμπόριο, άλλωστε, αποτελεί μία από τις 29 αρμοδιότητες της Δημοτικής Αστυνομίας. Ειδικά στην ΑΣΟΕΕ, όπου έχουμε επιτρέψει σε οργανωμένες συμμορίες να λυμαίνονται την περιοχή, κάνοντας τις ζωές των κατοίκων αβίωτες.

Μπορείτε να μας πείτε ποια εμβληματικά έργα σχεδιάζετε για την Αθήνα;

Η Αθήνα σήμερα χρειάζεται ένα ηλεκτροσόκ. Να δούμε επιτέλους κάτι να αλλάζει για να βγούμε από το τέλμα. Βασική προτεραιότητα του προγράμματός μας είναι η υλοποίηση του μεγαλύτερου και ωραιότερου περιπάτου της Ευρώπης, μήκους 6,8 χιλιομέτρων. Η Αθήνα είναι μια πόλη για να τη ζεις. Και για να τη ζεις, πρέπει να την περπατάς. Γι’ αυτό και προωθούμε τη διασύνδεση της Διονυσίου Αρεοπαγίτου με τη Βασιλίσσης Ολγας, την Ηρώδου Αττικού, την Πανεπιστημίου, την Ομόνοια, την Αθηνάς, τη Βαρβάκειο Αγορά, την Ερμού, την Πατησίων έως και το Αρχαιολογικό Μουσείο. Σχεδόν το σύνολο του έργου είναι μελετημένο και έχουμε κοστολογήσει τη συνολική παρέμβαση στα 54,4 εκατ. ευρώ. Είναι απολύτως ρεαλιστικό και η δημοπράτηση της πρώτης φάσης, δηλαδή η πεζοδρόμηση της Ολγας, μπορεί να έχει ξεκινήσει μέχρι τα Χριστούγεννα

Ειδικότερα, τι αλλαγές θα κάνετε στο Πεδίον του Αρεως, αν περάσει από την περιφέρεια στον δήμο, και αντίστοιχα τι σκέπτεστε για την Ομόνοια;

Κατ’ αρχάς, να πούμε ότι το Πεδίον του Αρεως πρέπει να περάσει στη δικαιοδοσία του Δήμου Αθηναίων. Δεν γίνεται ένας από τους μεγαλύτερους πνεύμονες πρασίνου της πόλης να μην μπορεί να αξιοποιηθεί από την πόλη. Θέλουμε να επενδύσουμε στην αρχική ιδέα με βάση την οποία σχεδιάστηκε, δηλαδή ως κήπος για να τιμήσει τους ήρωες του 1821, και να τον καταστήσουμε σημείο αναφοράς για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση το 2021. Αναφορικά με την Ομόνοια, έχουμε από την αρχή δηλώσει πως θα προκηρύξουμε αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την ανάπλαση της πλατείας. Αν με ρωτάτε προσωπικά, ονειρεύομαι μια πλατεία που θα αποκτήσει ξανά τα ιστορικά της χαρακτηριστικά και την αίγλη της. Και, γιατί όχι, με ένα σιντριβάνι στη μέση!