Σα. Απρ 20th, 2024

Δημοσκόπηση: Πρώτη η ΝΔ με μεγάλη διαφορά – Συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ στη Μακεδονία

Αύξηση της διαφοράς μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ διαπιστώνει η νέα δημοσκόπηση της Alco για το Open. Μάλιστα σε σχέση με την αντίστοιχη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας στις 26 Φεβρουαρίου -η οποία ωστόσο αφορούσε στις εθνικές εκλογές, και όχι στις κάλπες για τους εκπροσώπους της Ελλάδας στην Ευρωβουλή.

H διαφορά φτάνει τις 6,9 μονάδες έναντι 6,5 μονάδων τον Φεβρουάριο. Αντίστοιχα, στην πρόθεση ψήφου για τις Eυρωεκλογές, η διαφορά φτάνει στo 6,1%, έναντι 5,7% τον Φεβρουάριο.

Σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου στα έγκυρα:

Μάλιστα, η συσπείρωση για τη ΝΔ βρίσκεται στο 79% (επί των ψηφοφόρων του Σεπτεμβρίου του 2015) και του ΣΥΡΙΖΑ στο 51%.

Στο ερώτημα «ποιος πιστεύετε ότι μπορεί να πετύχει περισσότερα με τους Ευρωπαίους εταίρους, ο Τσίπρας ή ο Μητσοτάκης;», το 30% λέει ο Μητσοτάκης, 22% απαντά ο Τσίπρας και 41% εκτιμά ο… «κανένας».

Τέλος, στην παράσταση νίκης («ποιο κόμμα θα κερδίσει τις ευρωεκλογές:»), το 24% λέει «η ΝΔ με μεγάλη διαφορά», το 34% «η ΝΔ με μικρή διαφορά», το 12% «ο ΣΥΡΙΖΑ με μικρή διαφορά» και μόλις 1% λέει «ο ΣΥΡΙΖΑ με μεγάλη διαφορά», ενώ αξιοσημείωτο είναι το ποσοστό 29%, που λέει «Δεν ξέρω/Δεν απαντώ».

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός, ότι στη Μακεδονία και τη Θράκη η διαφορά των δύο κομμάτων ανοίγει κατά 4% πάνω από το μέσο όρο. Προφανώς έχει να κάνει με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Προφανώς επίσης δεν πρόκειται για μια «δράκα» ανθρώπων (όπως λένε στον ΣΥΡΙΖΑ) που διαμαρτύρεται, όταν συναντά σε πόλεις της Βόρειας Ελλάδας τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος.

Ενδιαφέρον έχει επίσης ένα ακόμα εύρημα: Τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών προσδιορίζουν και εκείνα των εθνικών εκλογών πιστεύει το 62% έναντι του 28% που πιστεύει το αντίθετο και ενός 10% που δεν γνωρίζει ή δεν απαντά.

Αυτό είναι επίσης ενδιαφέρον ως εύρημα, δεδομένου ότι στο Μαξίμου θεωρούν ότι μια «ελεγχόμενη» ήττα τον Μάιο μπορεί να «γυρίσει» τον Σεπτέμβριο.